przepadłam – nie jadłam lepszym kruchych ciasteczek. Potem były poszukiwania przepisu (głównie proporcji idealnych), a potem ileś czasu zabierałam się za ich zrobienie. Wciąż coś przeszkadzało. Ale wreszcie są! Najlepsze na świecie adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe z prawdziwą wanilią i mielonymi migdałami. Ich smak trudno opisać, jest tak niezwykły, choć same ciasteczka wydają się zupełnie zwyczajne. W czasie poszukiwań idealnych(...)nawet potrójną :) ) porcję :) Składniki: 300g mąki pszennej 150 g zmielonych zblanszowanych migdałów (mąki migdałowej) 250g masła (absolutnie nie margaryny) 100g cukru drobnego do wypieków 1 laska wanilii cukier puder do posypania Wykonanie: Zimne masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Dodać zmielone migdały oraz przesianą mąkę oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Wyrobione na gładko ciasto uformować w kulę
Pociąg Do Kuchnipolecam Wam proste kruche ciasteczka bez żadnych dodatków. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu chłodzenia). Ciasteczka są pyszne, proste, idealne do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty lub do zabrania ze sobą na spacer. Czy u Was dziś też tak pięknie? Słońce aż zachęca do spacerów. Życzę Wam miłego dnia i zapraszam na ciasteczka. Szykując się do świątecznych(...)wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia. Ja polecam produkty marki Stella Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko niespełna 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można też użyć inny) aromat waniliowy (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią) cukier puder do oprószenia ciasteczek Dodatkowo: duża blacha, papier do pieczenia (polecam Stella ), foremka
Słodkie okruszkibiałka ok 5 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Mieszamy na jednolitą gęstą masę. Mi wyszła mocno gęsta, więc ciasteczka po prostu lepiłam. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez(...)trochę krótszy czas pieczenia gdyż kokosanki lubią się przypiekać. Trzeba po prostu dostosować czas pieczenia do piekarnika. Wygląd ciasteczek powie nam kiedy są już gotowe. Kokosanki z tego przepisu są jeszcze lepsze niż te pierwsze. Jak z cukierni po prostu. Lekkie, kruche... Przede wszystkim bez tłuszczu... a i tak mega sycące. Fantastyczne po prostu
Kuchnia po mojemumnie:( Pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu, a w szkole mojego syna była zabawa choinkowa. Tylko, że Pani nauczycielka zażyczyła sobie ciasta bez masy, a najlepiej żeby były kupione kruche ciasteczka. OK, zrobiłam znów takie zwykłe ciasto dla syna, ale do domu postanowiłam zrobić coś bardziej kolorowego. Ten optymistyczny akcent pozytywnie wpłynął nie tylko na mnie, ale również(...)podam Wam innym razem:) Jeśli jeszcze kiedyś zrobię, bo ta masa o wiele bardziej przypadła mi do gustu. Składniki: 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 szklanka cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta Spód biszkoptowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę
Ciasteczkowy Potwórróżnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.Wystudzone ciasteczka dekorujemy.Lukier:cukier puder,ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda,barwnik spożywczy.Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru.Formowanie choinki zaczynać od największej gwiazdki(...)ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :)Życzę Wam smacznych choinek
Codzienna kuchnia niecodziennaKruche, rozpływające się w ustach ciastka, z lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani
Blondynka GotujeSernik na kruchym spodzie, wyjątkowo puszysty jak chmurka… Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Jest jednym z nielicznych serników, który mi naprawdę smakuje i
Oryginalny smakpełnoziarnistej (ok. 40 g) 7 płaskich łyżek wiórków kokosowych (ok. 40 g) 70 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%) 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20 g) 5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) (ok. 50 g) 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g) 1 jajko rozmiar M 1 łyżka wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 0. Jeśli używasz migdałów , zalej je gorącą(...)olej z mąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce. 4. Ciasteczka włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 min w 180 st. C SMACZNEGO ! Wartość
Vroblewska-fitlifeCzekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe. Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu(...)dodatek purée z dyni, zachowają wtedy swoją świeżość przez dłuższy czas. Z podanego przepisu można przygotować 30 sztuk . Czekoladowe ciasteczka dyniowe Składniki: 250g mąki pszennej 150g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 120g masła 100g cukru pudru 75g gorzkiej czekolady 30g kakao 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki
Smakołyki BerenikiPrzepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest(...)ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód kruchy: 200 gram ciastek Oreo 50 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 700 gram zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek
Mango Papajadrugiej części ciasta upiekłam tradycyjne w kształcie faworki i od razu się nimi zachwyciłam! Za drugim razem użyłam do ich wycinania okrągłych foremek do ciasteczek, ale te wcześniejsze faworki, tradycyjnie wycinane były jednak bardziej kruche. Wegańskie faworki są bardzo oszczędne ze względu na składniki i bardzo proste do przygotowania -oprócz tych zawijanych Dlatego nie możecie się wymigiwać i koniecznie musicie(...)taka niepełne pół szklanki) szczypta soli do posmarowania-jeśli robimy zwijaną wersję: 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki (a raczej skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Olej wleć do mąki i wetrzeć w nią tak, aby połączyć oba składniki. 2. Dolać wodę i sól i zagnieć dość gęste, ale sprężyste
UgotujmyTo.plInspirację wzięłam z gazetki nr 27 "Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego więcej potrzeba w pochmurny poranek? Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się(...)ręcznie rolować wałeczki. Ale warto włożyć odrobinę wysiłku dla efektu końcowego. Składniki na ok 100 ciasteczek: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki syropu wiśniowego ( jeżeli mamy sok to należy dodać łyżkę cukru pudru) Składniki na polewę czekoladową ; 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki
Na słodko lub wytrawnieKruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić(...)albo 2 porcji ! :)Składniki:300 g mąki pszennej1 jajko200 g zimnej margaryny2 szczypty soli2 szczypty proszku do pieczenia8 g cukru waniliowego80 g drobnego, zwykłego cukruskórka otarta z 1 dużej cytryny2 krople aromatu migdałowegododatkowo:1 rozdzielone jajko200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowejgalaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości
charlotte gotujeOczaruje na pewno nie jednegoJ Polecam!!Sernik Tiramisu Składniki:Spód: około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania) 50 g masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka amaretto Masa serowa: 1 kg sera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego(...)paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao Przygotowanie:Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem
Mania Gotowania