pełnoziarnistej (ok. 40 g) 7 płaskich łyżek wiórków kokosowych (ok. 40 g) 70 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%) 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20 g) 5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) (ok. 50 g) 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g) 1 jajko rozmiar M 1 łyżka wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 0. Jeśli używasz migdałów , zalej je gorącą(...)olej z mąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce. 4. Ciasteczka włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 min w 180 st. C SMACZNEGO ! Wartość
Vroblewska-fitlifeCzekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe. Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu(...)dodatek purée z dyni, zachowają wtedy swoją świeżość przez dłuższy czas. Z podanego przepisu można przygotować 30 sztuk . Czekoladowe ciasteczka dyniowe Składniki: 250g mąki pszennej 150g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 120g masła 100g cukru pudru 75g gorzkiej czekolady 30g kakao 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki
Smakołyki BerenikiPrzepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest(...)ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód kruchy: 200 gram ciastek Oreo 50 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 700 gram zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek
Mango Papajadrugiej części ciasta upiekłam tradycyjne w kształcie faworki i od razu się nimi zachwyciłam! Za drugim razem użyłam do ich wycinania okrągłych foremek do ciasteczek, ale te wcześniejsze faworki, tradycyjnie wycinane były jednak bardziej kruche. Wegańskie faworki są bardzo oszczędne ze względu na składniki i bardzo proste do przygotowania -oprócz tych zawijanych Dlatego nie możecie się wymigiwać i koniecznie musicie(...)taka niepełne pół szklanki) szczypta soli do posmarowania-jeśli robimy zwijaną wersję: 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki (a raczej skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Olej wleć do mąki i wetrzeć w nią tak, aby połączyć oba składniki. 2. Dolać wodę i sól i zagnieć dość gęste, ale sprężyste
UgotujmyTo.plInspirację wzięłam z gazetki nr 27 "Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego więcej potrzeba w pochmurny poranek? Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się(...)ręcznie rolować wałeczki. Ale warto włożyć odrobinę wysiłku dla efektu końcowego. Składniki na ok 100 ciasteczek: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki syropu wiśniowego ( jeżeli mamy sok to należy dodać łyżkę cukru pudru) Składniki na polewę czekoladową ; 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki
Na słodko lub wytrawnieKruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić(...)albo 2 porcji ! :)Składniki:300 g mąki pszennej1 jajko200 g zimnej margaryny2 szczypty soli2 szczypty proszku do pieczenia8 g cukru waniliowego80 g drobnego, zwykłego cukruskórka otarta z 1 dużej cytryny2 krople aromatu migdałowegododatkowo:1 rozdzielone jajko200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowejgalaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości
charlotte gotujeOczaruje na pewno nie jednegoJ Polecam!!Sernik Tiramisu Składniki:Spód: około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania) 50 g masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka amaretto Masa serowa: 1 kg sera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego(...)paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao Przygotowanie:Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem
Mania Gotowaniazapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie(...)które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów. Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód Beza: 5 jaj szklanka cukru Mąkę przesiać przez sito, dodać
Sajkofanka smakuDla kogo: dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek dla mających dość zwykłych szarlotek dla mających na zbyciu kwaśne jabłka Składniki na ciasto: 260g mąki pół
Mania Wypiekaniawyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru 150-200 g bardzo gęstej marmolady lub dżemu 100 ml mleka lub gęstej śmietany kremówki(...)zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie d odać 150 ml dobrej jakości mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej . Do bajaderek czekoladowo - kokosowych nie dodaję dżemu i cukru, ale proporcjonalnie zwiększam ilość kremu czekoladowego (np. Cadbury Choc Spread). Kupując mleko kokosowe warto zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu kokosowego, im go więcej tym lepsze mleko. Moim zdaniem najlepsze jest takie
Cztery FajeryPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne rogaliki maślano-drożdżowe Mięciutkie i puszyste rogaliki maślane z konfiturą. Pyyyyszne! Z przepisu wychodzi pokaźna porcja bo, aż 48 dużych rogalików, jeżeli potrzebujemy mniej możemy
Blog z ApetytemMiodownik z orzechami i masą grysikową Dziś polecam Wam przepyszne ciasto miodowe z orzechami oraz kremem z kaszy manny. Jest kruche i delikatne, a dzięki przełamaniu
Blog z ApetytemKrucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami Dziś zapraszam na proste, szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi
Blog z Apetytem