Bardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej. Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie. Przepis na własnie takie znalazłam
Dzieje kuchennej WiewióryCo zdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…
UgotujmyTo.plNa Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro
Smaczne ZdroweCiasteczka które nie tylko są fajnie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Mogą być ozdobą na świątecznym stole, słodkim upominkiem a na pewno słodką przekąską dla każdego
Słodka Kraina WypiekówPewnie każdy z nas ma czasami pod opieką ... dzieci :) Swoje, albo znajomych, albo sąsiadki, albo ... wnuki. No i wtedy trzeba dla nich znaleźć takie zajęcie
Walijskie PichcenieKasza bardzo nietypowy dodatek do ciast, jednak sprawdza się bardzo dodrze w połączeniu z wanilią żółtkami oraz mlekiem tworzy specyficzny krem ; na wierzchu przypieczony i
Gorący kąsekMini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPresident) 6 jajek (białka osobno) 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy ewentualnie waniliowy 1 torebka budyniu waniliowego (może być śmietankowy) Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po łyżce twarogu, miksuj. Następnie dodaj budyń oraz olejek. Na sam koniec dodaj ubitą pianę z białek - wymieszaj delikatnie łyżką. Tortownicę wylep ciastem (razem z brzegami), wylej masę(...)wyłóż prażone wiórka kokosowe. ZAPRASZAM DO GRUPY DLA POCZĄTKUJĄCYCH KUCHAREK >> KLIK << Zajrzyj również tu: 1. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie 2. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 3. Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą
My World by Dagmara Rekmnie poezja. Uwielbiam to. Agrest oczyścić. Do garnka wlać wodę, podgrzać. Wrzucić oczyszczony agrest i gotować na małym ogniu co chwilkę mieszając. Agrest musi zmięknąć, doprawić do smaku cukrem. Nie podaję ilości ponieważ każdy agrest jest mniej lub bardziej kwaśny. Mam nadzieję, że to nie jest problem. Jak już agrest jest miękki zdjąć z ognia, przelać do dużego talerza(...)włożyć kopiastą łyżkę śmietany, następnie dżem, znowu śmietana i dżem. Tak robimy, aż zapełni się pucharek. Na górę udekorować ponownie dżemem i zielonym listkiem mięty. Można dodatkowo podać z kruchym ciasteczkiem. Szybko i pysznie. Smacznego
Kuchnia Pokoleńciasteczek z ekspandowanymi ziarnami. Przede wszystkim są zdrowe, bo dostarczają nam wielu cennych składników, a nie zawierają sztucznych dodatków, jakich pełno w kupowanych słodyczach. Zrobienie prostych pralinek czy upieczenie kruchych ciasteczek nie zabierze zbyt dużo czasu. Kiedy mamy w domu małe dzieci przygotowywanie takich słodyczy może być wspaniałą i rozwijającą zabawą. Przy okazji wpajamy dzieciom, że domowe jest zawsze lepsze(...)jakie macie pod ręką. Składniki: 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej) 1 łyżka esencji waniliowej 1/2 szklanki mleka 50 g masła 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ekspandowanego amarantusa 1,5 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki ekspandowanego ryżu 1/2 szklanki ekspandowanego orkiszu 3 łyżki nasion chia 6 łyżek płatków owsianych Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Codzienna kuchnia niecodziennakruche ciasteczka jakie piekę. Dostałam go dawno temu od koleżanki. Pewnie zastanawiacie się skąd ta zwariowana nazwa w tytule :) Już mówię - wzięła się ona z tego, że mój młodszy brat, posiadający latynoską urodę i przypominający nam w tamtym czasie Enrigue Iglesiasa, od zawsze był smakoszem wszelkich słodyczy, a owe ciasteczka były jego rarytasem. I tak oto ciasteczka zyskały nową nazwę(...)Składniki: 1 kostka margaryny 2 żółtka (białek użyjemy do smarowania ciasteczek przed pieczeniem 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru Margarynę rozpuszczamy lub pozostawiamy aby zmiękła. Ja preferuje rozpuszczanie, gdyż wg mnie łatwiej i szybciej wyrabia się wtedy ciasto. Jeśli rozpuszczamy margarynę, należy pamiętać żeby była ona w temperaturze
Smakowy Rajzawiera kofeiny polecamy dla każdego Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 165-170stopni C .Przygotować dwie blachy z gazówki i wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem . Wymieszać cukier, kakao i sól w misce.Dodać i wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Białka ubić i wymieszać z wanilią .Do suchych składników dodac ubitą pianę. Wszystko wwymieszać widelcem lub mikserem(...)rady łyżeczka . .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165-170stopni C 15 minut. Fajnie krótko .Pozostawić do ostygnięcia ,Ciasteczka są Najłatwiejsze do usunięcia z pergaminu jeśli pozwoli im się ostygnąć na nim.Ciasteczka są miękkie i kruche, więc postępować ostrożnie .. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia
w mojej kuchnijeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej kawy albo herbaty. Są mega chrupiące i świetnie komponują się z rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy(...)pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100 g cukru brązowego100 g cukry białego2 jajka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do malaksera wrzucamy orzechy ziemne i mielimy na drobno
Słodkie PrzyjemnościPołączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję
Zakamarki mojej kuchni