Kakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku. Jednym słowem rozpływają się w ustach i szybciutko znikają z talerza. Orzechy otrzymałam z sklepu Piątnica Naturą Zachwyca!. W sklepie znajdziecie bogaty asortyment towarów oraz spotkacie się z bardzo profesjonalnym i miłym podejściem do klienta. Składniki(...)żytniej typ 720 Młyn Kopytowa250 g masła20 g kakao125 g drobnego cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej orzechy pecan Piątnicaorzechy macadamia PiątnicaPrzygotowanie:Masło z cukrem utrzeć mikserem. Dodać mąki, kakao, proszek do pieczenie, esencję waniliową i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Ala piecze i gotujekolorowym lukrem wyglądają uroczo, a ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste :)Składniki na kruche ciasteczkaSkładniki na lukier+kolorowe barwniki spożywczeCiasteczka przygotowujemy według przepisu.Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Po upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier i opakowanie.Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych i farbujemy(...)kilka różnych kolorów.Jeśli chcemy, żeby lukier układał się w fantazyjne wzorki (jak na zdjęciu poniżej) wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko rozprowadzić wykałaczką.Polukrowane ciasteczka odkładamy na około godzinę do przeschnięcia, potem wkładamy do słoika lub pudełka.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercywystygnięciu robią się bardziej kruche i troszkę (ale tylko odrobinkę!) mniej słodkie. No i wyglądają zabawnie:)W oryginalnym przepisie była tylko i wyłącznie czekolada gorzka (zarówno rozpuszczona, jak i w kawałkach). Ja posiekałam czekoladę mleczną. To już Wasza decyzja i Wasz wybór:) Myślę, że wyłącznie z gorzką będą równie pyszne.Składniki (20-30 ciasteczek - w zależności od tego jakie duże(...)zrobimy):- 220 g gorzkiej czekolady- 200 g czekolady mlecznej (lub również gorzkiej)- 60 g masła- szkl. cukru trzcinowego (160 g)- szkl. mąki (110 g)- 2 jajka- pół łyżeczki soli- pół łyżeczki proszku do pieczenia.Przygotowanie:1. Czekoladę gorzką (220 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Czekoladę mleczną (lub jeśli się zdecydujemy to gorzką) łamiemy lub kroimy na kawałki, niekoniecznie bardzo drobne
Kraina Tysiąca Smakówzrobiłam najzwyklejsze kruche ciasteczka. Nie są idealne:) Gdzieniegdzie powychodziło trochę konfitury, nie wszystkie dobrze pościskałam, ale wiecie, liczy się, że prosto z serca ;) PS. Jeśli nie macie dzieci w wieku szkolnym lub przedszkolnym (jak ja), a chcecie dołączyć walentynkowy liścik, musicie się wyposażyć w czerwoną kredkę lub flamaster. Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 30 ciasteczek, ale dużo(...)zależy od wielkości foremek:)Składniki:- 1 małe jajko- 200 g mąki- 100 g zimnego masła- 30 g cukru pudru (około 2 łyżki lub 1/4 szklanki)- 1 - 2 łyżki gęstej śmietany- dowolny dżem lub konfitura (najlepiej w kolorze czerwonym)- cukier zwykły, trzcinowy lub domowy waniliowy do posypaniaPrzygotowanie: 1. Masło kroimy na kawałki, mieszamy z mąką i cukrem pudrem, dodajemy jajko
Kraina Tysiąca SmakówA jutro mój blog kończy rok. Nie robię podsumowań bo więcej mnie tu nie było. Dziękuje wszystkim moim czytelnikom. Tym stałym, wpadającym i tym którzy
Moje pyszne gotowanieNajlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach i gwarantuję
Zrób to smacznieKruche tartaletki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów . Zarówno na słodko jak i na słono smakują doskonale. Takimi delicjami na jeden kęs z kremem
Wanilia i KardamonTe ciasteczka w Anglii nazywają się shortbread. Serwowane są do herbatki. Możecie zauważyć w starych filmach angielskich zawsze jak podają herbatkę to koniecznie musi być z
Kuchnia Pokoleńtarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone na 20 minut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam do mąki, zmiksowałam razem – cięcie ostrzami(...)Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią
Karo in the Kitchentarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone na 20 minut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam do mąki, zmiksowałam razem – cięcie ostrzami(...)Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią
Karo in the Kitchenskładniki na ciasto kruche: 150g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 35 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak JedzeniaŚwiąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także(...)lukrem pomarańczowym Zapraszam na świąteczne pierniczki z lukrem, mega chrupiące i pyszne! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 krupczatki lub dowolnej pszennej 1 jajko 0,5 szklanki cukru, może być trzcinowy 4 łyżki miodu, użyłam gryczanego, może być dowolny 1 łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca, jeśli lubicie dajcie więcej 2 łyżki masła
Zasmakuj Kuchnitymi ciachami nie ma szans. Ekstremalnie kruche, kakaowe, po brzegi wypełnione orzechami i migdałami bez wątpienia podbiją Wasze serca, a chandrę przegonią, gdzie pieprz rośnie. Składniki (15 dużych ciastek): 1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej 0,5 kostki (100 g) masła 1 jajko 0,5 szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków 3 łyżki (30 g) kakao(...)przesianej mąki dodać kakao, pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, a na koniec pokrojone orzechy i migdały. 3) Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 4) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 5) Z gotowego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Piec
Fitsweet.meRogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!
Blog z ApetytemWitam cieplutko :) Często z pieczenia kruchych ciasteczek czy pączków zostają nam białka, warto je wykorzystać do upieczenia bezików, przynajmniej ja tak robię, nie lubię jak się coś marnuje. Tym razem upiekłam bezy, które nadziałam pysznym kremem o smaku piernika, wiem, że taki deser do ogromna bomba kaloryczne, ale przecież takie desery robimy od czasu do czasu. Jeśli macie ochotę(...)takie bezy z kremem to koniecznie upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na bezy: 4 białka 1 szklanka cukru Na krem: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatkowo: cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych bez: 1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych prosto z lodówki ) ubijamy
Izabelawkuchni