bezą oraz chrupiącą kruszonką jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ps. jeśli nie macie aronii śmiało możecie wykorzystać inne, ulubione owoce! Polecam! SKŁADNIKI: ( duża blacha ok. 24×30 ) CIASTO KRUCHE: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 250 g * cukier puder – 5 łyżek * żółtko – 5 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki(...)mąka ziemniaczana – 2 łyżki * wiórki kokosowe – 200 g * proszek do pieczenia – 1 szczypta * jogurt grecki – ok. 1 szkl ( można zastąpić śmietaną kwaśną gęstą ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie zwarte ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę, drugą wkładamy do mrożenia. ( Ciasto możemy delikatnie posypać kaszą manną, by owoce
Ostra na SłodkoWitajcie Kruche ciasta mają to do siebie, że zawsze się sprawdzają i smakują zarówno małym jak i dużym. Dlatego dziś mam dla Was kolejne trio idealne, kruche spód, delikatną słodką, budyniową piankę, a na wierzchu kwaskowate jeżyny, przypruszone ciastem kruchym. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna(...)podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli ok 0,5 kg jeżyn lub malin Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy
Cynamonowe szczęściemazurki, mam i ja Miało ciast świątecznych nie być, ponieważ całe święta spędzamy w pracy. Ale mąż jadł ostatnio, w pracy właśnie, ciasto które wyglądało jak bardzo cienki kawałek ciasta kruchego, a na nim dość gruba warstwa czekoladowego ganache. Tak męczył o coś podobnego, że postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i zrobić świątecznego mazurka. Ranty podczas pieczenia ciasta kruchego koncertowo(...)takie mazurki, bo nie ma się takich wyrzutów sumienia podczas jedzenia, w końcu one są takie cienkie… Składniki na dwa mini mazurkowe jajka o wysokości około 25 cm: Ciasto kruche: – 250 g mąki – 125 g cukru pudru – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 100 g zimnego masła – 2 żółtka – 2 łyżki wódki (opcjonalnie
RelaxtimeBardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. Ciasto będzie świątecznym hitem :). Przy przenoszeniu ciasta z bezą proszę uważać, bardzo łatwo je połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany(...)przepis z gazetki „ciasta czytelników” ). Ciasto Pani Walewska z bakaliami Składniki: Kruche ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 260g masła 150g cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% Beza: 8 białek 1 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych 50g rodzynek 100g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto z miodem: 200g mąki pszennej (użyłam
Mała CukierenkaMigdałowa kruszonka z wiśniami Był deser, był sernik, były ciasta ucierane, więc dziś zapraszam was na przepyszną kruszonkę migdałową, która jest niczym innym jak ciastem kruchym. Ciacho jest naprawdę bardzo proste i naprawdę bardzo szybkie do wykonania. Jest tylko jeden warunek: trzeba wcześniej przygotować sobie wiśnie (wydrylować), w przypadku tych świeżych. Jeżeli zastąpimy je gotowymi ze słoika, to czas przygotowania(...)skraca się do minimum. Chociaż przy świeżych ciasto smakuje o niebo lepiej. Ciasto kruche, kruszonka i migdały są już same w sobie dość słodkie, więc świeże owoce świetnie równoważą ten smak. Przy tych kupnych z zalewy brakuje delikatnie tej równowagi smaków, dlatego należy zrezygnować w ich przypadku całkowicie z dodatkowego cukru, który stosujemy przy owocach prosto z drzewa Spód ciasta
Relaxtimewyjęłam ciasto z piekarnika Wniosek jest jeden: jakkolwiek ułożycie ciasto na wierzchu – będzie dobrze Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu: Ciasto kruche : – 190 g mąki – 75 g cukru pudru – 90 g zimnego masła – 1 jajko – szczypta soli – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę łączymy(...)cokolwiek innego i układamy je na masie serowej (bez obaw nie „utopią” się w masie). Pieczemy w 180 stopniach 45 – 50 minut. Gdyby w trakcie pieczenia ciasto kruche zbytnio się rumieniło, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a przed podaniem oprószamy lekko cukrem pudrem. Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to 450 kcal
Relaxtimeostatnio czytałam (ma przede wszystkim więcej białka od zwykłego jogurtu naturalnego oraz duże właściwości probiotyczne). ja z uwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz(...)odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm } Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Masa jogurtowo-serowa 680 g jogurtu greckiego (użyłam
coolinarnastrefa.blogspot.comNieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny, a jak pamiętam, gdziekolwiek nie pojawiła się taka tarta, zawsze bardzo szybko znikała Wbrew pozorom nie jest to też przepis wyłącznie sezonowy, gdyż można go z powodzeniem wykonać z użyciem rabarbaru mrożonego. M.in. dlatego(...)staram się zawsze na wiosnę zamrozić pewną jego ilość. Rabarbar sam w sobie jest dosyć kwaśny, jednak w połączeniu z kruchym ciastem oraz lekkim osłodzeniem piany, wszystko idealnie się komponuje. Gdyby jednak komuś było za mało słodkiego smaku, można dodać odpowiednio więcej cukru do piany. Słodka tarta z rabarbarem 2016-06-15 13:32:11 Bardzo prosta, ale efektowna tarta
Kulinarna Pokusabyć tarta - bo dostałam nową, prostokątną formę i koniecznie musiałam ją w końcu wypróbować. Z lekkim, serowym nadzieniem, bo kiedyś jadłam sernik ze śliwkami i smakował bosko. Na kruchym cieście, koniecznie kakaowym, bo będzie pięknie wyglądać. I te śliwki... Co zrobić, żeby podkreślić ich smak...? Postanowiłam je upiec, ale nie na cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie(...)byłoby łatwiej upiec po prostu wszystko razem. Ale to już nie byłoby to samo... Tarta sernikowo-miodowa ze śliwkami Składniki: (na prostokątną formę do tarty 34x10 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 125 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 200 g serka kremowego 100 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g masła 2 jajka Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta(...)długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce. 3. Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut
Na Ciasteczkowych Papierachmiesiące temu specjalnie do mojej fotoksiążki kulinarnej , ale jej smak pamiętam do dziś :) Cukinia i pomidory z dodatkiem parmezanu, doprawione oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ziołami. Wszystko w lekkim, kruchym cieście. Tarta jest nie tylko pyszna, ale też bardzo efektowna - myślę, że przy jej pomocy zrobicie wrażenie na gościach na nie jednym letnim przyjęciu :) Przygotowanie nadzienia do tej tarty jest(...)mandolina , ale nożem też dacie radę. Ułożone naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów wyglądają pięknie, niezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej. Oczywiście nieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta - ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony
Chilli Czosnek i OliwaPyszny i prosty sernik w sam raz na weekend. Wykwintności i specyficznego charakteru nadaje mu puder z liofilizowanych malin, który dodałam do kruchego ciasta, masy serowej oraz posypałam nim sernik. Być może jest to monotematyczne, jednak kolor ciasta tak bardzo uwiódł moje serce, iż nie mogłam się oprzeć. Całość dzięki takiemu zabiegowi uzyskała piękny, lawendowy kolor. Podobny puder można zrobić(...)suszonych kwiatów hibiskusa lub możemy go zwyczajnie pominąć. Wówczas nasz sernik będzie biały. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)* Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany
Mango Papajaskładniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie wypiekając się na wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to! Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche . Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe(...)przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego pod kolejne pieczenie dawał w efekcie niezłą sumkę do wydania. Pamiętajmy, że elementem kluczowym, na którym mi zależało, miał być krótki czas przygotowania i minimum nakładu pracy. Zakup "sklepowego" ciasta kruchego wstrzeliwał się w te oczekiwania znakomicie. Pewnego razu zostało mi sporo ciasta półkruchego
Grunt to przepis!jesieni:) Pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka to jest to! Myślę, że nikt się jej nie oprze:) Warto ją upiec tej jesieni:) Składniki na formę o wym: 33x23 cm: Ciasto kruche: 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka śmietany; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; Mąkę, proszek(...)pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane
In my kitchenPyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon, ja nie dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym. 24x38cm(...)ciasto nie było zbyt wysokie. Składniki kruchego ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 250g zimnego masła - 5 żółtek - 110g ksylitolu lub cukru (gdy wolimy bardziej słodkie to 130g) Składniki bezy: - 2-3 białka - 100-150g drobnego cukru trzcinowego Dodatkowo: - 1-1,5kg musu jabłkowego - 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę, ksylitol, żółtka i zimne masło pokrojone
Smaczne Zdrowe