Truskawkowy zawrót głowy trwa ... Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/4 kostki smalcu 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5
Malinowa Kawiarenkaciasto: 1 kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1
Monia miesza i gotujeskładniki: 500 g mąki krupczatki 250 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 330 ml śmietany 30 % 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego 150-200 g
Monia miesza i gotujePyszne ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie (bo takie lubimy), a zarazem kwaskowe od rabarbaru... Po prostu pychotka :) przynajmniej dla mnie i mojego Męża, który początkowo
Kolorowy PrzepisownikUzależniłam się od tego ciasta :) Pierwszy raz miałam okazję spróbować go u naszych znajomych i się nim zachwyciłam. Gdy zapytałam skąd pochodzi przepis, to okazało się
Delicious TitbitsZakochałyśmy się!!! Ciasta i ciasteczka, zostałyście zdradzone. Ba, zostałyście zepchnięte na dalszy tor, w dniu gdy odkryłyśmy mąkę kokosową! Jako miłośniczki wszystkiego co choć leżało koło
Wypisz Wymalujtemperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło(...)temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło
Praktyczna plCzy ja już zwracałam uwagę, że tartami ta jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na
Smaczna PyzaPizza to chyba jedno z najbardziej zamawianych w restauracjach dań. Przyznam, że i ja często ją jadam. Poszukiwałem w wielu zakątkach dobrego przepisu na ciasto i
BaRepasCiasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta. Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami Składniki: 250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże
Smakołyki BerenikiKruche ciasto z jogurtem i jeżynami to obok ciasta styropian z malinami do złudzenia imituje w smaku sernik. Jak ktoś nie jest smakoszem serników, albo je serniki sporadycznie to może się pomylić! Bo to ciasto to taki oszukany sernik bez sera, masa jogurtowa jest jednak lżejsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego sernika. Ta pyszna masa jogurtowa z budyniem została zamknięta(...)pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Na powierzchni jogurtowej masy rozrzucone zostały jeżyny, które barwią w niektórych miejscach strukturę tego ciasta. Ciasto kruche w tym przepisie jest przygotowane w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli. Czekam na Wasze opinie o tym cieście. Składniki na tortownicę 24 cm: Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze problemy z wypiekami. Na szczęście jestem zawzięta, szybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła(...)mąki dajemy 150 g masła. Ilość cukru nie wpływa znacząco na strukturę ciasta (może być mniej lub bardziej słodkie), natomiast żółtka ułatwiają zagniatanie ciasta zwiększając jego plastyczność . Kruche ciasto nie lubi ciepła , dlatego też masło powinno być zimne, z lodówki. Nasze dłonie są ciepłe, dlatego też dobrze jest wyrabiać kruche ciasto na stolnicy siekając składniki nożem, a na koniec
W kuchni KatieKruche ciasto jest często wykorzystywane do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników , ciasta z owocami , szarlotki , a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne. SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany
RAROSSAmuszę Wam się przyznać, że byłam zadowolona, co nie zdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm.... Składniki: kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu< dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie, 2 - 3 łyżki brązowego(...)cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić. Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko w temperaturze około 180 stopni. Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i kawy, ugotować budyń. Na podpieczone ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennamakowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni grecy, a nasz zdawałoby się polski makowiec to nic innego jak bliźniak słoweńskiego makovnika czy chorwackiej makownicy. A co z ciastem kruchym? Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów starożytnego Egiptu. I choć uważa się, że stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść(...)Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto jest proste w przygotowaniu, nie należy do najdroższych, jednak najlepiej przygotować je w wieczór przed podaniem, gdyż
Jacob Tastes