Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta. Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami Składniki: 250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże
Smakołyki BerenikiKruche ciasto z jogurtem i jeżynami to obok ciasta styropian z malinami do złudzenia imituje w smaku sernik. Jak ktoś nie jest smakoszem serników, albo je serniki sporadycznie to może się pomylić! Bo to ciasto to taki oszukany sernik bez sera, masa jogurtowa jest jednak lżejsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego sernika. Ta pyszna masa jogurtowa z budyniem została zamknięta(...)pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Na powierzchni jogurtowej masy rozrzucone zostały jeżyny, które barwią w niektórych miejscach strukturę tego ciasta. Ciasto kruche w tym przepisie jest przygotowane w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli. Czekam na Wasze opinie o tym cieście. Składniki na tortownicę 24 cm: Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze problemy z wypiekami. Na szczęście jestem zawzięta, szybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła(...)mąki dajemy 150 g masła. Ilość cukru nie wpływa znacząco na strukturę ciasta (może być mniej lub bardziej słodkie), natomiast żółtka ułatwiają zagniatanie ciasta zwiększając jego plastyczność . Kruche ciasto nie lubi ciepła , dlatego też masło powinno być zimne, z lodówki. Nasze dłonie są ciepłe, dlatego też dobrze jest wyrabiać kruche ciasto na stolnicy siekając składniki nożem, a na koniec
W kuchni KatieKruche ciasto jest często wykorzystywane do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników , ciasta z owocami , szarlotki , a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne. SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany
RAROSSAmuszę Wam się przyznać, że byłam zadowolona, co nie zdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm.... Składniki: kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu< dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie, 2 - 3 łyżki brązowego(...)cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić. Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko w temperaturze około 180 stopni. Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i kawy, ugotować budyń. Na podpieczone ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennamakowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni grecy, a nasz zdawałoby się polski makowiec to nic innego jak bliźniak słoweńskiego makovnika czy chorwackiej makownicy. A co z ciastem kruchym? Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów starożytnego Egiptu. I choć uważa się, że stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść(...)Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto jest proste w przygotowaniu, nie należy do najdroższych, jednak najlepiej przygotować je w wieczór przed podaniem, gdyż
Jacob TastesPost Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedelikatne ciasto na kruchym migdałowym spodzie z ciemnym biszkoptem przełożonym jogurtowym kremem z kawałkami ananasa. Rozpływa się w ustach Czas wykonania: Ilość porcji: Składniki: Kruche ciasto: 130 g mąki (1 szklanka) 40 g cukru (2,5 łyżki) 2 łyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kwaskowego dżemu(...)cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1 puszka ananasów Dekoracja: 200 ml śmietany 30 – 36 % usztywniacz do śmietany 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady 2 łyżki cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ulepić kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić (wstawiając na 30 minut do lodówki). Biszkopt: Białka utrzeć z cukrem
KuchniaWeDwoje.plPrzepis na ciasto znalazłam w Smakowitych Wypiekach -nr. 1 Poddałam go pewnym modyfikacjom, ale ogólnie pomysł pochodzi z tego czasopisma. Trzeba upiec dwa rodzaje ciast: kruche i ptysiowe. Składniki na ciasto KRUCHE 30 dag mąki 15 dag masła 12 i 1/2 dag cukru kryształu 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia amoniak - na czubek łyżeczki 2- 3 łyżki(...)przełożyć do pieczenia Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez około 20 min Moje kruche piekłam w prodiżu około 30 min - do lekkiego zarumienienia Można wokół ciasta kruchego wycisnąć wąski pasek ciasta ptysiowego, brzeg ciasta będzie wyższy, ale według mnie nie jest to konieczne. Jako, że nie podano jak upiec ciasto kruche, skorzystałam z książki "103 ciasta siostry
Proste Potrawypowiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5 godziny w samochodzie. Troszkę martwiłam się o masę ale niepotrzebnie, nic się jej nie stało. Wręcz przeciwnie, zastygła na tyle mocno, że bardzo dobrze się kroiła. Szykując to ciasto jakoś nie byłam do niego przekonana(...)ponieważ ciacho jest dość słodkie i mogłoby to być ciekawe przełamanie smaków. Ciekawe czy cioci spodobają się zdjęcia ciacha na jej talerzyku Składniki na blaszkę 25×25 cm: Ciasto kruche: – 1,5 szklanki mąki – 120 g zimnego masła – 1/4 szklanki cukru pudru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej
Relaxtimejedne z ciast, na widok których każdy mówi – wygląda super, tylko pewnie robiłaś je cały dzień. Otóż nie – wszystko kwestia organizacji pracy. Ja polecam wieczorem zabrać się za pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem(...)łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 3 białka (schłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść rękami lub zrobić to w mikserze. Z ciasta uformować
Mania Wypiekaniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche ciasto ze śliwkami i bezą , przełożone budyniem… to kolejna propozycja na blogu z użyciem tych owoców. Kruche ciasto, budyń i do tego pyszna beza – tego ciasta nie można nie kochać :) Jeśli uwielbiacie śliwki węgierki tak samo jak ja, to może również skusicie się na: Nutellę ze śliwek lub nalewkę śliwkową . A teraz póki(...)zapraszam do przeczytania przepisu na pyszną tartę ze śliwkami i bezą :) Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Składniki: Blaszka o wym. : 20x20cm Kruche ciasto: 130 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru (ok. 6 łyżeczek) 70 g zimnego masła 3 żółtka (miałam dość małe jajka, więc jeśli macie duże, to możecie
Kulinarne PrzebojeKruche ciasto przełożone orzechową masą, dodatkiem malin i kajmaku. Dopełnieniem jest warstwa ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego(...)mleka 200 g masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Kruche ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno
VioletoweKucharzeniePlacek wypiekany jest zwłaszcza w sytuacji gdy rodzina i przyjaciele chcą powitać aumaua’ę, który wraca ze swej pierwszej długiej podróży przez ocean. Graficzna prezentacja ciasta przypomina placki z kruchego ciasta z charakterystyczną kratką na wierzchu. Książka kucharska podaje przepis na kruche ciasto z użyciem oleju – jest to co prawda wersja wytrawna, ale idealnie wyrównuje słodkość dodatków w cieście. Jednocześnie(...)nieco odchodzi od tradycyjnego kruchego ciasta, gdyż jest bardziej twarde, a przy okazji sprawia nieco problemów przy wałkowaniu. Dlatego proponujemy Wam wybór – możecie spróbować wytrwanej wersji Tima albo zrobić tradycyjne kruche ciasto z masłem i cukrem. Jeżeli chodzi o farsz, to do opisanej w książce receptury, dodaliśmy karmelizowane owoce (w grze opisane jako jabłka z sadów Aedyran, gruszki czy figi
Nerds Kitchenmojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)Kruszwicy), a budyń zrobicie na bazie mleka kokosowego, wówczas ciasto będzie odpowiednie dla osób nietolerujących mleka zwierzęcego i produktów pochodnych. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Ciasto kruche: 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) Warstwa
moj przepis na