kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:18/648)

KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 417

chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g mąki orkiszowej typ700) - 50g ksylitolu (lub cukru) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 4 żółtka(...)mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto

Smaczne Zdrowe
Szarlotka z rabarbarem 281

takie połączenie to dla mnie poezja ;) Ale można oczywiście dodać cynamon :) Sezon na rabarbar już w pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;) Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie(...)ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w kosteczkę zimne masło i lekko wszystko razem

Opowieści z piekarnika
Orzechowo-jabłkowa Pychotka 780

pełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :)   Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek Beza: 6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Wkładka jabłkowa: 350 g musu jabłkowego * 1/2 szkl gorącej wody 50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania) Krem budyniowo-jabłkowy

Nastoletnie Wypiekanie
SZYBKA SZARLOTKA 179

jabłek w słoiku . Dzisiejsze jesienne ciasto nie wymaga prażenia jabłek, wystarczy je tylko obra ć pokroi ć w plasterki lub kostkę doda ć cynamon oraz cukier , przełożyć jej na ciasto kruche, i już po 50 minutach można delektować się aromatycznym ciastem. Ciasto kruche przygotowałam nieco w inny sposób niż zwykle bo z dodatkiem wody, po upieczeniu jest zdecydowanie bardziej piaskowe(...)niż te, które zazwyczaj wykorzystuje do tego typu ciast. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) CIASTO KRUCHE: 40 dkg mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki przegotowanej letniej wody 2 żółtka 2 łyżki bułki tartej lub ciasto kruche z tego przepisu FARSZ: 10 sztuk kwaśnych, twardych jabłek odpowiednia będzie Antonówka łyżka cynamonu

RAROSSA
Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście 204

Jakiś czas temu, publikowałam przepis na szarlotkę z cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze. Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie(...)u0142adamy na ciasto nadzienie, przykrywamy drugim p\u0142atem rozwa\u0142kowanego ciasta.\r","Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.\r","\r","Podajemy posypane cukrem pudrem."]} Drukuj Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście Składniki Ciasto Z tego przepisu Nadzienie 2 kg twardych jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru Sposób przygotowania Ciasto Wykonujemy ciasto według przepisu z [TEJhttp://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Muffinki serowo-brzoskwiniowe 100

sukcesie muffinek szarlotkowych powstały muffinki na bazie przepisu na  sernik z brzoskwiniami. Kruche ciasto, kremowy sernik, brzoskwinie i piana z kruszonką to mini serniczki i mini porcyjki w sam raz do kawy! Pychotka… mniam. Składniki na 15 muffinek: Ciasto kruche • 1,5 szklanki mąki • 125 g masła • 2 łyżki(...)mnie Piątnica • 125 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • 3 jajka • 1 budyń śmietankowy Piana • 3 białka • 1/2 szklanki cukru • 1 puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą

To co kocham
Kruche z czereśniami 242

najprostsze przepisy i choć czasem lubię coś namieszać i nakombinować w kuchni to i tak najczęściej wracam do tych prostych i sprawdzonych przepisów. Dziś też taki mam dla Was - kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką - prosto smacznie i elegancko. Spróbujcie koniecznie nim szpaki obłupią wszystkie czereśnie.   Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do lodówki , a resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Pianka: 5 białek  1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli czereśnie Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy

Cynamonowe szczęście
Pani Walewska (Pychotka) 1760

się z dwóch placków przełożonych kremem budyniowo-maślanym. :) Diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach a dokładniej jakie warstwy składają się na jeden placek. :) Otóż jeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury z czarnych porzeczek, bezy oraz posypki z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Teraz gdy wszystko jest jasne można przystąpić do pieczenia. :) Przepis poniżej. Ciasto jest bardzo podzielne(...)dzień lub dwa wcześniej i przechowywać w lodówce.  Pani Walewska (Pychotka) PRZEPIS   ( forma : 25 x 30 cm) Temperatura: 200 o C | Czas pieczenia: ok. 45 min.   Ciasto kruche 400 g maki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza do kruchego ciasta to krupczatka) 200 g margaryny lub masła (użyłam Kasi) 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany

coolinarnastrefa.blogspot.com
KRUSZON, SKUBANIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 149

inaczej, od razu jest mega chrupiące, po kilku dniach staje się wilgotne i przepyszne, więc nic tylko piec i delektować się ... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 38x24cm Składniki kruchego ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g typ700 lub 500g pszennej tortowej) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (daję domowy(...)250g cukru trzcinowego Kruszonka: - 160g mąki orkiszowej typ750 - 70-80g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 80g zimnego masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Masa powinna się ładnie rozkruszyć. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu  lukier: - kilka łyżeczek

Smaczne Zdrowe
Fit szarlotka 136

przepis jest na dosyć małą okrągłą formę, z której otrzymamy 8 kawałków fantastycznej szarlotki. Nie dajcie się prosić dwa razy... ;). Składniki: (na formę o średnicy ok. 20 cm) Ciasto kruche: 75 g oleju kokosowego 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g mąki kukurydzianej 50 g cukru trzcinowego 2 żółtka Nadzienie jabłkowe: 4 duże i słodkie jabłka 2 łyżki soku(...)cytryny 1 kopiasta łyżeczka cynamonu Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego i mąki pszennej pełnoziarnistej do przygotowania formy 2 białka (te pozostałe po cieście kruchym) 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, poszatkować na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie) Umieścić w garnku, zalać sokiem z cytryny, dodać cynamon. Całość dusić na średnim ogniu przez kilka minutek, aż jabłka zmiękną (mieszając

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek bakaliowy 251

składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań. I tak na pewno mazurek będzie wyjątkowy :) Składniki na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 120 g masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  1 łyżka cukru  1 łyżka zimnej wody Do przełożenia(...)puszki masy kajmakowej  Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze

Świat Ciasta
Tarta kawowa 1392

Tarta kawowa to pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden(...)kawałek tarty jest mocno sycący. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm. Tarta kawowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta masa kawowa 250g serka mascarpone 100g jogurtu greckiego 50g cukru 2 jajka 20g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki kawy

Smakołyki Bereniki
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 334

Bardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki(...)czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam!  Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 199

migdalowego.Smak tamtych ciasteczek jest niezapomniany i nie do podrobienia.Przy polkach pelnych rozmaitych marcepanow zachwycaja swym smakiem do dzis. Ciasteczka bardzo polecam,bo sa przepyszne. I przepis-Mazipantaler Skladniki na kruche ciasto (  50 ciasteczek): 150 g maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki mleka 125 g masla 75 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 150 g mielonych migdalow Poza(...)cukru pudru Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao) 1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumu Wykonanie: Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac  w folie spozywcza i odlozyc do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Ciasto rozwalkowac i przy pomocy foremki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki makowe w masie serowej 228

już ostatnia, jak na razie, propozycja na wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania. Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :) Ciasto kruche: 800 gram mąki 5 żółtek 1 jajko 300 gram margaryny  1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki(...)łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę  z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze

Ciasteczkowy Potwór