kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:26/648)

Galette ze śliwkami 206

zdaniem - szczególnie pod względem kulinarnym. Dziś zatem przepis jesienny, bo z wykorzystaniem śliwek. Wysoki sezon na te owoce trwa! Korzystajmy zatem! Przy okazji galette, którego podstawą jest dobrej jakości kruche ciasto - zdradzę Wam mój sprawdzony przepis na nie. Trochę trwało, zanim dopracowałam je do perfekcji. Jeśli do tego będziecie postępować według moich wskazówek - będzie idealne a przepis zostanie z Wami(...)zawsze. Gwarantuję. Składniki na kruche ciasto (podstawę galette): 1 jajko 100 gramów masła 82% 50 gramów cukru pudru 150 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej Pozostałe składniki: 12-16 śliwek cukier z prawdziwą wanilią cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób gładkie ciasto. Kulę ciasta obsyp mąką i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli chcesz

Garniec Magalie
Prosty przepis na tartę wiśniową 167

przejmowałam się losem Laury Palmer. Jednak to tarta wiśniowa zapadła mi w pamięć z całego serialu. Problem z moim odtworzeniem tarty wiśniowej polegał na tym, że ją, a właściwe kruche ciasto do niej trzeba upiec. To wiąże się z tym, że najprawdopodobniej powstanie bajzel w kuchni, ciasto może mi nie wyjść i ja pogrążę się w bezdennej rozpaczy i umrę(...)tego jest ładna i to jest wystarczający powód, żeby ją znienawidzić muehehe. To właśnie Zuzia wjechała mi na ambicję i zmusiła do pieczenia. Przy okazji sprzedała mi patent na kruche ciasto, ja dodałam coś od siebie i w ten sposób powstało najlepsze kruche ciasto ever. Ja teraz cwaniakuję, bo wrzuciłam wszystko do Tefala i za minutę miałam ciasto, ale żeby

ladykitchen
Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną 137

klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru(...)wodą różaną przygotowałam w ramach akcji wspólnego pieczenia. Zajrzyjcie do Gin , Sianko i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności one przygotowały! Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną Składniki: na kruche ciasto: 150 g mąki pszennej typ 450 80 g cukru pudru 80 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę (+ trochę więcej do wysmarowania formy) szczypta soli 1 żółtko na nadzienie

Chilli Czosnek i Oliwa
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE, Z MALINAMI 295

kruszonkę do miski i tak schłodziłam w lodówce, przygotowałam go błyskawicznie. Wydłużyłam tylko trochę czas pieczenia, ze względu na dodanie zamrożonych malin. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm . Składniki kruchego ciasta: - 400g mąki orkiszowej typ750  (pszennej trochę mniej) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 80g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże żółtka (białka zostawiamy do masy serowej) - 1 całe(...)duże jajko (lub 2 żółtka) - 6 łyżek dobrego, ciemnego kakao Składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ciasto ręcznie. Gdyby nie chciało się sklejać dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika. Ponakłuwać

Smaczne Zdrowe
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 360

warstwa smakowa jest dobrana, tworząc jedną spójną całość. Oczywiście ciasto wg. siostry Anastazji byłoby dla mnie za słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru.  Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą makową, która jest delikatna, masą serową, która jest puszysta i masą jabłkową, która neutralizują słodkość, nadając lekko kwaskowego smaku. Przekładaniec idealny na świąteczne stoły lub imprezki(...)smażyć. Odstawić.  POLEWA: masa krówkowa 1 mała puszka mleko 5 łyżek Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto.  PRZEŁOŻENIE CIASTA Ciasto kruche- masa makowa- masa serowa- masa jabłkowa- kruche ciasto - polewa. Wstawić do lodówki na noc.  * białka z ciasta kruchego do odstawienia, mogą się przydać przy innym cieście

Kuchnia Paulettes
Tort makowo-jabłkowy 157

śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal(...)namawiać abyście upiekli go na zbliżające się Święta Wielkanocne? Chyba NIE :). Inspiracja Moje Wypieki oraz kuchnia Lidla . Składniki na tortownicę 20 cm* Ciasto kruche : 250 gr mąki pszennej 125 gr zimnego masła 60 gr cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki szybko zagnieść ręcznie lub wszystkie składniki wrzucić do misy malaksera. Miksować przez 1-2 minuty, do momentu

moj przepis na
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 152

orzechów i jabłek. Jest smaczne i nie za słodkie. Zapraszam... Skala smaku 8/10- placek musi poleżeć kilka godzin w lodówce dlatego warto go zrobić dzień przed konsumpcją. Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta(...)dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia-zagnieść ciasto, podzielić na dwie połówki i wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej blaszce o takich samych wymiarach. Piec ok 25 minut w temp. 170 stopni

Kubki smaku
Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina 149

woce lata utopione w orzeźwiającej galaretce o smaku białego wina na waniliowym kremie  pâtissière spowitym maślanym kruchym ciastem. Tutaj nie ma o czym się rozpisywać, bo ta tarta to deser, który wprost musi pojawić się o tej porze roku na stole. Wybierzcie na straganie swoje ulubione owoce i upieczcie ją jeszcze dziś! * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 210 g mąki pszennej(...)cukru 30 g masła w temperaturze pokojowej Galaretka z białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Owoce: maliny jeżyny borówki winogrona nektarynki * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw

Food Square
Babeczki z białym serem 193

babeczki są jedne z ulubionych babeczek moich dzieci. Takie małe serniczki do rączki ;) Składniki:       Ciasto kruche:          3 szklanki mąki          3/4  masła          3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)pół cytryny          2 łyżki kwaśnej śmietany          1/2 szklanki cukru Przygotowanie:     Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut.    Masa serowa: Gdy ciasto kruche leży w lodówce można

Amatorka kuchenna
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 141

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym to pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami ( klik ), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 dużą tartę: ciasto   250 g mąki pszennej(...)wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to powoli dolewać wodę i za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie włożyć je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć

Ugotować
Sernik dyniowy na kruchym cieście 158

bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w okresie Wszystkich Świętych. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie kruchego ciasta z powodzeniem można wykorzystać herbatniki. Składniki potrzebne na sernik dyniowy - mała porcja Kruche ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki drobnego cukru lub cukru(...)budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Ze schłodzonych składników zarobić kruche ciasto . Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować

Korniszonki
Tarta czekoladowa z truskawkami 629

Moja rodzina bardzo lubi tarty z owocami, w sezonie letnim dość często je przyrządzam. Tym razem przygotowałam ja z kruchego ciasta czekoladowego i masy śmietanowo-jogurtowej, wyszła przepyszna. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżki konfitury z płatków róży Premium Rosa 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa: 250 ml śmietany(...)jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 śmietan fixy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 300 gram truskawek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Kruche babeczki z porzeczkami i lekką budyniową pianką. 173

Kruche ciasto w połączeniu z puszystą budyniową pianką na bazie białek oraz kwaśnymi czerwonymi porzeczkami to połączenie idealne. Wszystkie smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają i całość komponuje się znakomicie. Mamy sezon na czerwone porzeczki, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zacząć Was nimi kusić. To moje pierwsze karty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;) Potrzebujemy: Kruche ciasto z przepisu(...)piany dodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.  Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając.  Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego (tartego na tarce, bądź z mojego przepisu), na ciasto kładziemy łyżkę piany i łyżkę owoców czerwonej porzeczki. Zasypujemy babeczkę łyżeczką ciasta kruchego.  Babeczki wstawiamy do piekarnika na 25 minut

MamaOskarka
puszysty sernik z pianką z białek na kruchym spodzie... 165

Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, żółtka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, sól - szczypta SERNIK: żółtka 5 sztuk, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 12 dag, kasza manna 10 dag, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, serek homogenizowany 1 kg/wiaderko PIANKA BEZOWA: białka(...)sztuk, cukier puder 3/4 szklanki, budyń czekoladowy 1 opakowanie ciasto kruche zrobiłam w robocie przesiana mąka z proszkiem, żółtka, cukier, sól, sok z cytryny i posiekana zimna palma wyrobić, gdy zacznie robić się kula zakończyć wyrabianie ciasto wyjąć z misy, włożyć do woreczka i schować do lodówki na około godzinę cukier, żółtka ubijać w robocie z 10 minut na kogel

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 268

Pyszny sernik z brzoskwiniami akurat na letnie wieczory. Idealnie smakuje również jako dodatek do porannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej( lub pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem(...)mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół).  Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania