Kruche ciasto w połączeniu z puszystą budyniową pianką na bazie białek oraz kwaśnymi czerwonymi porzeczkami to połączenie idealne. Wszystkie smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają i całość komponuje się znakomicie. Mamy sezon na czerwone porzeczki, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zacząć Was nimi kusić. To moje pierwsze karty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;) Potrzebujemy: Kruche ciasto z przepisu(...)piany dodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając. Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego (tartego na tarce, bądź z mojego przepisu), na ciasto kładziemy łyżkę piany i łyżkę owoców czerwonej porzeczki. Zasypujemy babeczkę łyżeczką ciasta kruchego. Babeczki wstawiamy do piekarnika na 25 minut
MamaOskarkaSkładniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, żółtka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, sól - szczypta SERNIK: żółtka 5 sztuk, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 12 dag, kasza manna 10 dag, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, serek homogenizowany 1 kg/wiaderko PIANKA BEZOWA: białka(...)sztuk, cukier puder 3/4 szklanki, budyń czekoladowy 1 opakowanie ciasto kruche zrobiłam w robocie przesiana mąka z proszkiem, żółtka, cukier, sól, sok z cytryny i posiekana zimna palma wyrobić, gdy zacznie robić się kula zakończyć wyrabianie ciasto wyjąć z misy, włożyć do woreczka i schować do lodówki na około godzinę cukier, żółtka ubijać w robocie z 10 minut na kogel
W Mojej Kuchni LubięPyszny sernik z brzoskwiniami akurat na letnie wieczory. Idealnie smakuje również jako dodatek do porannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej( lub pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem(...)mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne ZdroweQuiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta rustykalna z jabłkami to kruche ciasto pieczone bez użycia formy, wypełnione kawałkami owoców. Jest ona łagodna w smaku, wzbogacona tylko o dodatek domowego cukru waniliowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niej inny składnik, np. cynamon. Tartę pieczemy bez użycia formy do ciasta, zawijając nadzienie w ciasto kruche i układając na zwykłej blasze. Dzięki temu możemy(...)wykonać ją w dowolnym kształcie lub rozmiarze. Moja tarta ma średnicę około 25cm . Tarta rustykalna z jabłkami Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 110g masła 40g cukru pudru 3-4 łyżki zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500-600g jabłek (5 sztuk) 40g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej lub mielonych migdałów DO POSMAROWANIA BRZEGU TARTY
Smakołyki Berenikigorąco. Tyle z wikipedii. Ja mówię mniam!!! Składniki: ok 8 jabłek grójeckich ChOG 200 g cukru 50 ml wody 50 g masła pół łyżeczki grubej soli morskiej Ciasto kruche: 2 żółtka 2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru 140 g masła Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, masło pokroić w kostkę i wszystko razem posiekać(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Na gotowy karmel układać jabłka. Muszą dokładnie wypełnić całe naczynie. Ponownie naczynie umieścić na palniku i gotować przez ok 5 min. wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i przykryć zimne jabłka dokładnie dopasowując i wciskając w brzegi. Na środku zrobić małe nacięcie, aby para mogła uchodzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i podnieść
Malinowe Pocałunkikajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, może być przekładane warstwą kolejnego ciasta, np. ciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję). Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku(...)deserem - mogłabym go przygotowywać w różnych wersjach na inne okazje, nie tylko na Wielkanoc - jest taki prosty w przygotowaniu, a prezentacja - jak tylko poniesie nas kulinarna fantazja! Składniki: na ciasto kruche: 110 g mąki pszennej + 1 łyżeczka 70 g masła 40 g cukru pudru 1 jajko łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane: 60 g mąki pszennej 45 g cukru
Zasmakuj KuchniMój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : kruche ciasto - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki(...)gęstego greckiego jogurtu (u mnie waniliowy) - 5 białek - 4 łyżki cukru - kisiel brzoskwiniowy (40 g) - słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka
Kuchnia EllieCiasta z jabłkami to słodkości, które kojarzą mi się z jesiennym dniami. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie desery, które w swoim składzie zawierają jabłka. Poniższa tarta to kruche ciasto z bardzo dużą ilością jabłek, które są zalane w sosie jajeczno-śmietanowym. Naprawdę polecam przygotować poniższe ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis dodaje do akcji(...)mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć
UgotowaćDlaczego ekspresowa? Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie(...)kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Nie będę już nic więcej dodawać, w końcu taka klasyka jaką jest szarlotka nie potrzebuje specjalnej rekomendacji...;). Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 250 g masła, zimnego 50 g smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego
Opowieści z piekarnikaSkładniki: CIASTO KRUCHE: masło lub margaryna 15 dag, cukier 10 dag Polski Cukier, jajka 1 sztuka "L", sól - szczypta, mąka tortowa 250-300 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana(...)galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu = obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" , budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba
W Mojej Kuchni Lubiękażdej rodzinie. Ja bardzo lubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki(...)cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki
To co kochamWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko, 150g masła, 170g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 50g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa
Z miłości do słodkościniezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki(...)łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - jeśli ciasto
Smakołyki Bereniki