lepszego niż kruche ciasto wypełnione pysznymi jabłuszkami. Oczywiście jabłecznik najlepiej smakuje na ciepło z lodami. Całego ciasta od razu nie zjedliśmy, więc później odgrzewałam go w mikrofali i podawałam z lodami śmietankowymi. Kiedy jabłecznik się skończył dzieci chciały wkładać do mikrofalówki same lody :D CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 200g masła(...)motylki z ciasta :) Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: jabłka , kremówka
https:KKuchniaMniamtarta FIT! Tarta bez wyrzutów sumienia :-) Kruche przepyszne ciasto, delikatny budyń z kokosową nutą i masa truskawek. Bez pieczenia, bez glutenu, bez jajek, masła.. i bardzo prosto! Najprostsze ciasto kruche. Do tego zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Tu znów same prozdrowotne profity.. Kasza jaglana również odkwasza organizm, jest też dobrym źródłem wapnia, żelaza, fosforu i krzemu. A całość(...)namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych migdałów. Podane proporcje powinny dać ciasto o idealnej konsystencji. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy
maniapieczeniaWiem, że jest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru(...)pianę dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzygotować z różnym sezonowymi owocami, u mnie są to maliny :) 3 białka szczypta soli 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 budynie malinowe 1/2 szklanki cukru ok 100 g malin CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 żółtka Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą(...)soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i delikatnie wmieszać ubite białka. Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra – dół. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta
https:KKuchniaMniamsmakują pysznie na ciepło i na zimno, więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta, boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej. Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą jest gęste nadzienie z jajek , śmietany lub mleka czy sera. Na spód tarty możemy(...)wybrać: ciasto chlebowe, kruche lub francuskie. Nie zawsze jednak moża ich użyć zamiennie. Ciasta chlebowego użyjemy przy farszu warzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć
Mia Cucina Sofietaprzebiegała pod hasłem: "Dla kogo TY upieczesz ciasto?" Chodziło o to, aby pokazać ważnej dla nas osobie jak bardzo nam na niej zależy. W mojej kuchni pachniało maślano-waniliowym kruchym ciastem z rabarbarem i kruszonką. Ciasto upiekłam dla kogoś naprawdę wyjątkowego. Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 300 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru szczypta soli(...)wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki.Posiekać razem, aż mieszanka zamieni się w drobne grudki. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Pełny talerzKruche ciasto z malinami i pianką Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam. A teraz opowiem(...)głównej stronie była propozycja słodkości na dany dzień. W ten sposób trafiłam na skarbiec kulinarny. Jedyne, na czym się wzorowałam z tego bloga, to przepis na piankę. Receptura na kruche ciasto jest moja i jak już wspomniałam nie zamierzam jej zmieniać, pomysł na maliny zrodził się przypadkiem, a jedynym dodatkiem była lekka waniliowa pianka, która świetnie się komponuje z owocami
Fabryka pomysłówLubicie makowce ???? Ja bardzo ;) I to szczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota. Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby(...)mówię tutaj o gotowej , słodkiej masie makowej w puszcze . Możemy kupić suchy mak mielony , dzięki któremu samodzielne przygotowanie masy makowej będzie łatwizną. Np taki ... Składniki : foremka 34x28 Ciasto kruche : 2 szklanki (350g ) mąki 1/4 szklanki (60g) cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki zimnego masła (120g) 2 żółtka (białka pozostawić) 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Malinowa KawiarenkaKruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką Jak już się pokażą śliwki, to na moim stole, obowiązkowo musi zagościć kruche ciasto ze śliwkami w roli głównej. A że śliwki leżały w lodówce już kilka dni i prosiły mnie zrób coś z nas zrób, więc i zrobiłam, pokusiłam się dodatkowo o budyniową piankę i od razu ciasto nabrało takiego świątecznego wyglądu
na moim stole...Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki
Smak mojego domuOstatnimi czasy jest to jedno z najbardziej popularnych ciast w sieci i nie tylko. Zwykłe ,a zarazem niezwykłe ciasto kruche z malinami w białkowej piance. Spotkałam się z nazwą maliny w bezie ale beza nie opiera się przecież na dodatku budyniu ;) więc należy się nieco nad tą nazwą zastanowić , co nie zmienia oczywiście faktu ,że ciasto jest Boskie(...)jeszcze bardziej proste do zrobienia i wychodzi każdemu. Myślę, że można je zrobić nie tylko z malinami ;) Składniki: Na kruche ciasto: 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżek cukru pudru Na masę białkową: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja zalecam zwykły cukier
W Moim Magicznym DomuMazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak(...)wypieków. Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ten, który prezentuję na zdjęciach, upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm i na taką blachę podaję proporcje w przepisie. Mazurek pomarańczowy Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli masa pomarańczowa 1 duża pomarańcza 1/4 cytryny 150g cukru 50ml wody 50g płatków migdałowych do dekoracji garść
Smakołyki Berenikizwiększyłam, to ciasto nie było za słodkie, było idealne (ale my lubimy ciasta niezbyt słodkie..). Inspirację był ten przepis . Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.27,5x22,5cm. Składniki: Kruche ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej ( dałam 330g mąki orkiszowej typ750+ 50g orkiszowej Dunst - odpowiednik krupczatki) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 0,5 szklanki cukru (dałam(...)masła - 1 jajko + dodatkowo: 3 łyżki wiórków kokosowych do kruszonki (nie trzeba) Z mąki, cukru (ksylitolu), proszku do pieczenia, szczypty soli, jajka oraz masła pokrojonego na mniejsze kawałki zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Z drugiej części wykleić spód blaszki wyłożonej
Smaczne Zdrowelekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich ). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można(...)dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd. Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować. Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieście Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche ciasto dyniowe ze śliwkami wydaje się być klasycznym ciastem, które co sezon króluje w naszych domach. Zapewniam Was jednak, że dodatek dyni nadaje temu wypiekowi nie tylko piękny żółty kolor, ale i niepowtarzalny smak. Jestem uzależniona od dyni, zwłaszcza hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowe, smaczne purée. Najchętniej jem ją w kawałkach, prosto z piekarnika lub w postaci purée właśnie(...)purée z dyni sprawia, że jest wyjątkowe. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, zwłaszcza, że sezon na dynie i śliwki w pełni. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Składniki: 380g (ok. 2 i 1/3 szklanki) mąki pszennej 150g masła 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g cukru
Smakołyki Bereniki