kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:36/648)

Tarta wiśniowo-malinowa 156

bardzo dużą ilość wiśni. W trakcie przygotowywania dżemu naszła mnie ochota na ich wykorzystanie  w czymś równie pysznym. Traf chciał, że miałam w lodówce wszystkie potrzebne składniki na kruche ciasto. Bez chwili namysłu zagniotłam ciacho i stworzyłam to dzieło. Fakt, że zjadłam je dopiero następnego dnia, sprawia, że najadłam się samym jej widokiem :) Zdecydowanie polecam każdemu miłośnikowi owocowych smaków(...)Zapraszam na tartę wiśniowo-malinową." S kładniki na kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 zółtka 70 g cukru pudru 2 łyżki cukru wailiowego Składniki na masę wiśniową 0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni  4 łyżki cukru  2 łyżki żelatyny  1/4 szklanki wody  Dodatkowo : 500 ml śmietanki 30% opakowanie świeżych malin

Słodkie Przyjemności
Szarlotka w papilotach 199

Kombinując kolejny raz co tu nowego wymyślić, postanowiłam zrobić szarlotkę w papilotach. Akurat jak znalazł na konkurs Kasi i coś co pocieszy oko. Więc zaczynamy.  Ciasto kruche. Można wykorzystać każde kruche ciasto. Ja robiłam tak jak zawsze robię ;) 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 kostka masła, margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia małe opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka(...)Kilka szt jabłek. Nie powiem ile bo tu chodzi o "obierki". ;) cukier brązowy i cynamon do posypania jabłek Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Masło kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy Masło i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto

Malinowe Pocałunki
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42834

kuchenny blat, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki, rozkładamy równą warstwą i przyciskamy dłonią, aby strużyny się ze sobą pozlepiały i utworzyły zwarty spód kruchego ciasta. Spód wkładamy do już nagrzanego piekarnika na 15-25 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy. Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce i znowu rozgrzewamy piekarnik. Śliwki(...)wmieszaniu i rozpuszczeniu poprzedniej. Do gotowej masy bezowej wsypujemy porcjami budyń w proszku i miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia. Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta

Karo in the Kitchen
Krucha tarta z rabarbarem 146

Pyszne i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Połączenie kruchego ciasta i delikatne, lekko kwaskowate nadzienie z rabarbaru to połączenie idealne.  Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią(...)proszkiem budyniowym. Połową ciasta wylepić spód i boki tarty. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, na wierzch poskubać pozostałe kruche ciasto. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami 104

truskawkowy! Dziś prezentuję kolejny wpis, który na moim poprzednim blogu cieszył się sporą popularnością. Warto go przypomnieć, gdyż ciasto naprawdę jest godne uwagi. Tak więc na początek sezonu proponuję kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Połączenie tych dwóch owoców daje ciekawy smak, a ciasto pięknie pachnie. Martha Stewart do ciasta z rabarbarem dodaje maliny. Ta kombinacja również jest wspaniała(...)ciasta - i uzbiera mi się ilość odpowiednia na następne. Można powiedzieć, że są to cztery ciasta w cenie trzech ;) Czasami też nagromadzone kulki zamrożonego ciasta wykorzystuję na kruche herbatniczki. Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami forma ø 25 cm Kruche ciasto 30 dkg mąki 20 dkg zimnego masła pokrojonego w kostkę 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej

Posadzone i zjedzone
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 240

nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą. Namówiłam Was ? No to do dzieła. Składniki: ( na blachę średnicy 18 cm ) kruche ciasto: 120 g mąki tortowej   75 g zimnego masła   40 g cukru pudru     1 żółtko 1/3 łyżeczki soku z cytryny   krem ricotta(...)malin ( mogą być mrożone ) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody  1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie: Przygotować kruche ciasto. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i sok z cytryny - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Dla ułatwienia: ciasto można

kolorowotorcikowo
ciasto makowo serowo jabłkowe 470

masłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, schładzamy ok. 30 min. w lodówce. Dwie jednakowe blachy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nie rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g tłustego sera 250 g cukru pudru 120 g masła 5 jajek(...)żółtkami i cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową. masa makowa: 850 g maku z puszki Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. składniki masę jabłkową: 1100 g jabłek kwaśnych

Domowy Smak Jedzenia
Sernik piernikowy według przepisu Pawła Małeckiego 392

twarogu sernikowego 200g śmietanki kremówki 150g cukru 50g margaryny (w temperaturze pokojowej) 40g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 30g cukru wanilinowego (lub 20g domowego cukru waniliowego) 4 jajka Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 150g margaryny 75g cukru 15g kakao 15g cukru wanilinowego (lub 10g domowego cukru waniliowego) 5g przyprawy do piernika 1 żółtko jajka Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie(...)kruchego ciasta: Mąkę i kakao przesiewamy do sporej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 1h. Przygotowanie spodu: Na małym ogniu w garnuszku rozpuszczamy margarynę, czekoladę oraz miód. Dodajemy przyprawę do piernika, całość mieszamy

Kolizje Smaków
Szarlotka z bezą 193

grona smakoszy i nie bądź odmieńcem, bo akurat w tym przypadku - nie warto ! To najlepsza szarlotka na tym świecie ! Dzisiejszy przepis wywoła ssanie w żołądku i przyspieszone działanie ślinianek. Kruche ciasto...soczyste nadzienie z jabłek i delikatna beza, a wszystko to w jednym cieście. Kto oprze się pokusie i zje tylko jeden kawałek ? Ja nie zdołam, w starciu szarlotka kontra(...)tartej Beza: 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru    Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić by puściły sok. W tym czasie zagnieść kruche ciasto. Na stolnice lub blat wysypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier - wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem. Jogurt naturalny, jajko i żółtka rozbełtać widelcem

kolorowotorcikowo
Placek włoskiej babci , kruche ciasto z budyniem 174

Ciekawe w smaku ciasto, trochę przypomina ciasto budyniowe ( klik ), chociaż nie w 100%. Kruche ciasto z góry i z dołu oraz domowy budyń nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Na wierzchu powinny pojawić się posiekane migdały lub orzeszki ziemne, niestety ja jestem na nie uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły a wtedy(...)żółtka - 3/4-1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 1 laska wanilii + ziarna z tej laski - 2 łyżki migdałów/orzeszków ziemnych (posiekać) Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować z laską wanilii

CookYourself
Malinowa chmurka 284

Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka

Bullio
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 205

mielony jest tutaj główną przyprawą jednak jeśli nie lubicie tego smaku dajcie go wszędzie po szczypcie. Kminek świetnie reguluje przemiane materii i jest doskonały do ciężkich dań.   Składniki: Ciasto kruche: 400 g mąki 200 g masła 1 całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane(...)skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ugotowaną kapustę odcedzamy

Kubki smaku
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 213

Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca. Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając. Jezierzany(...)cukrem, a gdy ten zniknie, wsypuję wiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika. Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatnie dodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta. kruche ciasto i kokosanka: Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam

W kuchni Karmel-itki
Pleśniak z wiśniami według przepisu mamy 184

Dzisiaj powrót do klasyki i czasów dzieciństwa, czyli pleśniak według przepisu mojej mamy:))) Jasne i ciemne kruche ciasto przełożone wiśniami i słodką bezą... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto! Kruche ciasto: 5 żółtek,  350g masła lub margaryny,  4 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,  400g wypestkowanych

Z miłości do słodkości
Szarlotka najlepsza, na kruchym maślanym cieście 138

delikatne. Ale dosyć gadania, bo mógłbym ją zachwalać godzinami. Spróbujcie i sami się przekonajcie, dlaczego to jest prawdziwie idealna szarlotka! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-23 cm Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej 200 g zimnego masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka(...)skrobi ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Nadzienie Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do misy i polej sokiem z cytryny. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Kruche ciasto Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Posiekaj masło, dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie

Food Square