Jest dosyć słodkie ale smakuje wybornie. Ja uwielbiam takie kruche placki przełożone słodką masą.... Do ciasta użyłam margaryny Palma spółki Bielmar, która idealnie nadaje się do tego typu wypieków. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki pszennej 200g margaryny Palma spółki Bielmar 5 żółtek 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstawa sezamkowa: 1/6 kostki margaryny Palma(...)białek 3/4 szkl cukru 100g wiórków kokosowych szczypta soli słoiczek powideł śliwkowych Masa toffi: kostka miękkiego masła budyń o smaku toffi 2 łyżki cukru pudru Czekolada do polania Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm). Nakłuć widelcem. Warstwa sezamkowa: margarynę
Smakołyki AsiKruche ciasto, najsmaczniejsze owoce: truskawki i maliny, gęsty budyń oraz lekka białkowa pianka - To musi Wam zasmakować!. Jak zawsze prezentuje przepisy proste a zarazem smaczne dlatego przygotowanie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Jeśli goni Cię czas bądź lubisz piec spontanicznie bez wielkiego planowania to ten przepis jest dla Ciebie! Na blaszkę:36x25 Czas przygotowania: 45-60minut(...)mleka 3,2 tł 300g malin świeżych lub mrożonych 20 małych truskawek pokrojonych na małe kawałki Przygotowanie: 1/ Zagniatamy składniki na ciasto na jedną kulkę podsypując mąkę. Ma wyjść kruche ciasto. 2/ 3/4 ciasta układamy na papierze na blaszce. Równo rozmieszczamy ciasto które będzie tworzyło spód. Pozostałą część ciasta dajemy do zamrażarki 3/ Przygotowujemy 3 budynie zgodnie z opakowaniem (Ilość
Kuchnia PROzdrowotnacukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone(...)połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3-4mm, wycinamy z niego koło. Na wałku
Karo in the Kitchenskórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera. Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą(...)część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Wyjęty od razu opadnie na środku. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyDostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki, już następna młoda osoba założyła własną rodzinę i zaczyna smodzielnie gotować i piec. Brawo Przepis na Thermomix na dole Ciasto kruche- wszystkie skłdniki wrzucić do miski i za pomocą miksera zmiksować szybko na jednolitą masę. Podzielić masę na dwie części, zawinąć w folię i na dwie godziny wstawić do lodówki. Ciasto musi być(...)twarde, żeby można było je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kruche ciasto jest rewelacyjne Masa serowa – masło utrzeć z cukrem bardzo dokładnie, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Dodać proszek budyniowy i cukier waniliowy. Jak już masa z jajami jest dokładnie utarta dodawać po kilka łyżek twarogu i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć
Kuchnia PokoleńPrzepyszna tarta z serem Camembert, Bryndzą, serem z niebieską pleśnią, awokado, suszonymi pomidorami szynką parmeńską. Idealnie kruche ciasto z takim nadzieniem nie może się nie udać. Przepis idealnie sprawdzi się na kolację z przyjaciółmi lub weekendowy obiad. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 100 gram masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki nadzienia(...)suszonych pomidorów z oleju 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3 jajka szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, ciasto owijamy folią i umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy ciasto i układamy na blaszce do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej masłem). Nakłuwamy
Mango Papajazrobiłam, pokazuję i dla zainteresowanych podaję przepis. Według mnie najlepiej smakowała taka wyciągnięta z lodówki. Gdybym miała ją upiec jeszcze raz, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę w cieście kruchym. Choć przyznam się, że to słone ciasto kruche bardzo mi smakowało :) Składniki: CIASTO: 250 g mąki pszennej 140 g masła 80 g drobnego cukru 20 g soli 2 łyżki
Blondynka GotujeKruche ciasto – niby takie proste, a nie zawsze wychodzi tak idealnie jak byśmy tego chcieli. Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do ciast i ciasteczek. Można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej albo neutralnej. Dziś pokażę Wam swój idealny przepis na kruche ciasto – zarówno w słodkiej jak i słonej wersji. Więcej porad(...)dotyczących kruchego ciasta ( jak przygotować, przechowywać, na co zwracać uwagę itd. ) możecie zobaczyć TUTAJ – warto! WERSJA SŁODKA SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy
Ostra na Słodkopatissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche ( na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g białego cukru 3 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około(...)składniki ciasta wrzucam do miski. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam na blat i zagniatam do reszty rękami. Uważam że jest to najlepsza metoda na ciasto kruche. Ograniczamy w ten sposób kontakt ciasta z dłońmi , dzięki temu będzie ono bardziej kruche, a my zaoszczędzimy sporo czasu. Jeśli jednak nie jesteście posiadaczami takich urządzeń wystarczy blat, stolnica
Mania Gotowaniatruskawki. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając ciasto, aby szczelnie przylegało bokami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem kruche ciasto z budyniem i truskawkami Polecane ciasta kruche ciasto z połówkami jabłek malinowa fantazja tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami truskawkowa niespodzianka
O kuchni z uczuciemwlać wodę i sok z cytryny. Dodać cukier, zagotować. Do gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić. Kruche ciasto Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą porcję ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Większą(...)średnicy. Forma powinna być wysmarowana masłem i obsypana kaszką manną przed wyłożeniem ciasta. Dokładnie obłożyć dno i boki formy. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. Thermomix kruche ciasto- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Wykonanie masy cytrynowej Odważyć masę cytrynową, dodać do niej serek homogenizowany, jajka. Dokładnie
Kuchnia PokoleńKruche ciasto z mnóstwem przepysznych truskawek i galaretką, pyszności. Idealnie sprawdza się na rodzinnych imprezach, ale nie tylko, u nas bywa w sezonie letnim do kawki, herbatki, spotkania przy grillu. W czasie gdy nie ma świeżych owoców przygotowuję to ciacho z mrożonymi, np.malinami, wówczas nawet lepiej i szybciej ściąga galaretka. Bo sztuką w tym cieście jest właśnie utrafić ten moment(...)naczynie do lodówki. W misie miksera umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone zimne masło, ksylitol zwykły i z wanilią (lub cukier) oraz jajka i zagniatamy przy pomocy haka kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wygniatamy dokładnie spód. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowezaledwie wstęp Ciasto można zarówno zrobić w formie do tarty (idealnie, aby spód był wyjmowany), bądź w tortownicy. Ja wybrałam drugą opcję (forma o średnicy 22 cm) Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej* pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko * robiłam również z mąki krupczatki i o ile ciasta(...)zamrażarki na 30 minut Formę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, bądź po prostu rozprowadźcie po formie rękoma ( ta wersja przy ciastach kruchych odpowiada mi najbardziej). Całe ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz ok. 25 minut aż spód będzie zarumieniony
gutfutDziś kruche ciasto wg przepisu na babeczki które niedawno robiłam, wychodzę z założenia, że jeżeli jakiś przepis jest dobry to nie ma sensu kombinować, tylko go wykorzystywać do kolejnych. Krem podobny już też robiłam, tylko owoce są inne, tj. porzeczko-agrest (tak, tak istnieje coś takiego), agrest i czarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce(...)sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej 200 g miękkiego masła roślinnego 1 duży lub 2 małe zblendowane banany 5 łyżek cukru pudru łyżka esencji waniliowej szczypta soli Krem: pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 gałęzie rabarbaru (lub około 200 g innych owoców) 5 łyżek cukru
greenscarfDzisiaj zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką . Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka
Sama słodycz i szczypta chili