kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:16/648)

Sezam 172

sezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało sezamu w sezamie :D I nie wiem czemu, ale moje jest dwa razy większe niż to na zdjęciach w książce :P Ciasto kruche I: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 łyżka smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 1/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej(...)ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu 10 dag margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Kokos: 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 10 dag wiórek kokosowych 1 mały słoik powideł śliwkowych Ciasto kruche II : 20 dag mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 5 dag margaryny 2 żółtka 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Orzechy

Ciasteczkowy Potwór
Kruszonka lasowiacka 207

Lasowiacy to ludność zamieszkująca tereny dawnej Puszczy Sandomierskiej, głównie Równinę Tarnobrzeską i Płaskowyż Kolbuszowski, a więc północne regiony Podkarpacia. Jedną z tradycyjnych potraw regionu jest kruszonka lasowiacka. Jest to kruche ciasto składające się z 3 warstw: warstwa rozwałkowanego kruchego jasnego ciasta, na niej powidła śliwkowe i piana z białek, następnie warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada(...)się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto i… i tyle. A jednak ten orzeszek, te powidła…. Mniam. Zgodnie z tradycją do ciasta podaje się mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze

Trzeci talerz
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 452

Kolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze. Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy.  Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli(...)słodkości. Składniki: Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm 30 dag maki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 duże jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki

Wanilia i Kardamon
Sernik piernikowy 208

ubiegłym roku było to moje ulubione ciasto w okresie Świątecznym. Niezbyt słodki sernik na piernikowym spodzie i piernikowym kruchym ciastem z zewnątrz. Niesamowicie smaczny, idealny na Święta. Jeśli nadal jeszcze nie macie planów na Świąteczne wypieki to zaraz po makowcu i staropolskim pierniku powinniście postawić na ten wypiek. Z pewnością pokocha go cała Wasza rodzina i znajomi. Składniki (na formę(...)gram miodu 10 gram przyprawy do piernika 2 jajka 20 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gram mąki pszennej 10 gram mąki ziemniaczanej 5 gram proszku do pieczenia Kruche ciasto czekoladowe: 100 gram mąki pszennej 10 gram kakao 5 gram przyprawy do piernika 30 gram cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 75 gram masła 1 żółtko jajka Masa serowa

Mango Papaja
Teatr pod gołym niebem i ciasto z rabarbarem 166

już jakiś czas temu. Właściwie zabierałam się za nie chyba z pięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie nie, choć mi sporo czasu zajęło zabranie się za pieczenie. W końcu jednak(...)nieco zmieniłam - potrzebne mi były proporcje na mniejszą formę. Idea jednak została zachowana, i muszę przyznać, że żałuję, iż zwlekałam tak długo. Wszystkie warstwy świetnie się ze sobą komponują: kruche ciasto, kwaśna masa rabarbarowa, słodki, kremowy budyń, chrupiące płatki migdałowe i obłędnie pachnące truskawki.  Jeśli macie zapasy rabarbaru, albo zobaczycie go gdzieś na straganie - kupcie koniecznie! To ciasto będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 224

razem ciasto dla… zapobiegliwych, ale nie tylko. Kto ma ciasto kruche i kruszonkę w zamrażarce, to przygotowanie kruchego placka z mango i migdałową kruszonką nie zajmie mu wiele czasu, a i naczyń do mycia – też będzie miał mniej. Kto nie był zapobiegliwy, niestety, najpierw musi przygotować ciasto kruche i kruszonkę .   Składniki: - ciasto kruche - kruszonka migdałowa - 2 dojrzałe owoce(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Jeśli kruszonka za szybko się rumieni przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia lub kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy po wystudzeniu. Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką, dla jednych będzie pysznym ciastem ekspresowym, a dla drugich – smakiem wynagrodzi włożoną w niego pracę. Ciasto nie wymaga rekomendacji

mojewypiekiinietylko
Królewiec 1187

Następne ciasto z kategorii "pysznych" . Królewiec to połączenie  ciasta kruchego miodowego z biszkoptem , które łączy pyszna masa budyniowa. Przygotowanie ciasta niestety zajmuje sporo czasu , gdyż każdy blat trzeba piec oddzielnie. Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam

Słodkości i nie tylko
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 145

jakoś naszła mnie ochota i upiekłam ciasto ze śliwkami,na wierzch dałam bezę i posypałam ciastem kruchym które mi zostało.   Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g margaryny 5 żółtek ksylitol 120 g Kłos-Pol Dodatkowo: śliwki 500 g mrożone( akurat miałam(...)jeszcze) Beza: 4 białka szczypta soli 1 szklanka ksylitolu Kłos-Pol   Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypuję przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Odmierzam ksylitol i wsypuję do mąki. Margarynę kroję drobno i dodaje do składników,wbijam żółtka. Włączam mikser i miksuje chwilę, wyjmuje i raz dwa zagniatam ciasto.1/4 ciasta wkładam do zamrażalnika. Formę okrągłą

Różowa kuchnia
Snikers siostry Anastazji 352

Zach ęcam do wypróbowania tego ciasta, jest pyszne, najlepsze po 3 dniach. Składniki na ciasto kruche; 30 dkg maki 20 dkg masła 5 żó ł tek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie ciasta kruchego: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia masło rozdrobnione dodajemy do mąki dokładnie  mieszamy sładniki żółtka, cukier, cukier(...)nagrzanym piekarniku do 200 st.C, przez 20-25 minut Składniki na ciasto kokosowe; 20 d ag kokos u 1 szklanka cukru  5 białe k   w y konanie ciasta kruchego; białka ubi jamy z cukrem doda jemy kokos, lekko wy mieszamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.160-180 st.C przez 25-30 minu t składniki na ciasto orzechowe

Gorący kąsek
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 183

Kruche ciasto, które jest idealne na niedzielę. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Zazwyczaj ciasto robię w sobotę wieczorem, wkładam do zamrażalnika aby w niedzielę rano oszczędzić czas. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła z zamrażalnika łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek(...)wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem pudrem. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką     Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kocham Czekoladę
Kajmakowa pysznotka 649

Pysznotka to dwa kruche ciasta pieczone z bezą i siekanymi orzechami, przełożone masą budyniową. Moja jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, z tym, że masa jest z dodatkiem kajmaku. Ciasto jest dość słodkie, ale w tym połączeniu ta Pysznotka to prawdziwa pychotka :) CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru białego(...)dżemu z czarnej porzeczki KREM KAJMAKOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 puszka masy kajmakowej 200 g masła Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno blaszki 23 x 33 z wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką 146

Koniec tygodnia, więc można planować już weekendowe ciacho. My dzisiaj polecamy kruche ciasto z jabłkami i gruszkami a na górze z kratką. Możecie upiec je w formie tarty lub jako zwykły kruchy placek. Świetne ciacho na spotkanie z psiapsiółkami przy kawie czy rodzinny obiadek. Bez jakiego ciasta nie moglibyście sobie wyobrazić jesieni? Ja zdecydowanie bez szarlotki, dlatego w naszym domu(...)będzie idealnie kruche. Jeśli będziemy bawić się długo z ciastem, wtedy masło się rozpuści pod wpływem temperatury naszych dłoni i po upieczeniu ciasto nie jest już tak dobre. Drukuj Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 100 g twardego masła 200 g mąki 2 żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mieszam w Garnku
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 159

kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła(...)punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy upiec pyszne, maślane kruche ciasto, używamy tylko prawdziwego masła z zawartością tłuszczu co najmniej 82%, a do tego dobrze schłodzonego. Odpadają wszelkiego rodzaju mixy-śmixy. 4) Dodając cukier, używamy cukru pudru , ponieważ ciasto kruche pieczemy dosyć krótko

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 186

kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła(...)punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy upiec pyszne, maślane kruche ciasto, używamy tylko prawdziwego masła z zawartością tłuszczu co najmniej 82%, a do tego dobrze schłodzonego. Odpadają wszelkiego rodzaju mixy-śmixy. 4) Dodając cukier, używamy cukru pudru , ponieważ ciasto kruche pieczemy dosyć krótko

Fitsweet.me
Szarlotka z budyniem 686

połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń. Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego(...)ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki: ciasto 350g mąki

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania