Tortilla Hiszpańska to nic innego jak omlet z ziemniakami. Kombinacji może być tyle ile tylko podpowie Wam wyobraźnia. Dodajcie mięso, warzywa lub krewetki. Można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków, lub ziemniaków które pozostały wam z wczorajszego obiadu. Szybka i pyszna . Idealna dla zabieganych, zapracowanych czy tych z Was którzy nie lubią przesiadywać w kuchni. Koniecznie wypróbujcie ! Porcja
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpapieru ryżowego noszą także nazwę krokiety lub naleśniki wiosenne :) W dzisiejszej wersji chciałabym wam przedstawić spring rolls-y z indykiem, zachęcam jednak do próbowania innych farszów (np. z krewetkami! Pychota!) Składniki: 300 g sznycli z fileta z piesi indyka awokado czerwona papryka 100 g serka śmietankowego mix sałat papier ryżowy olej kokosowy curry kurkuma sól pieprz chili cayenne
Taste TherapyOyakata, ale jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka z kurczaka
Cynamonowe szczęścienigiri: (od lewej u góry) Unagi (węgorz), Maguro (tuńczyk), Chutoro (średnio tłusty tuńczyk), dwie odmiany Otoro (mięso z części brzusznej tuńczyka, najbardziej cenione w Japonii) , Ebi (słodka krewetka), Shake (łosoś), Saba (makrela). Japończycy na co dzień najczęściej jedzą sushi nigiri, a nie znane nam sushi nori. Shizuoka – zestaw sushi „Młody mistrz sumo”: ogromne kawałki ryby(...)tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski) z krewetką, grzybami, ciastkiem ryżowym mochi, orzechami ginkgo. Restauracja Ume no Hana. Taki widok pięknych ryb można zobaczyć, przechodząc obok restauracji w Tokio, pływają sobie w zbiorniku bez żadnej ochrony. Jeśli zainteresowała
Kuchcik gotujesosu jak np. Sriracha, Tabasco, lub innych . Dip można przygotować wcześniej i przykryty przechowywać w lodówce przez max. 7 dni. Dip jest idealny do mięs (smażonych, pieczonych, z grilla), krewetek, do maczania w nim warzyw (np. selera naciowego, marchewek, papryki, ogórków). Ostrość dipu można dowolnie zmieniać dodając mniej lub więcej ostrego sosu. Źródło przepisu: She Wears Many Huts
Gospodyni Miejskabakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta, aromatyczna
Moje Kuchenne RewelacjeUwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,9 l zupy. Zupa ma słodko - ostry smak i nie jest bardzo gęsta. Do zupy, jako dodatek można podać, krewetki czy wędzonego łososia. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazgodnie z planem. Na początku ugoszczono nas po królewsku przeróżnymi pysznościami, z czego bardzo się ucieszyłam bo niestety nie zdążyłam nic zjeść przed wyjazdem. Kuchnię mają tam obłędną! Kaczuszka, krewetki, sałatki i słodkości były przepyszne! W trakcie kosztowania tych pyszności zostaliśmy powitani przez samego Prezesa Jabłek Grójeckich, a następnie przedstawiono nam zarys historyczny tego regionu i posiadłości w której
karmelowypowinny być chrupiące, a w środku rozkosznie kremowe. Podczas konsumpcji należy uważać, ponieważ środek zaraz po usmażeniu jest bardzo gorący. Można spotkać wiele odmian tego dania z różnymi wkładkami: krewetkami, rybami czy nawet z żółtym serem, a samo określenie takoyaki stosowane jest coraz bardziej uniwersalnie. Jak zrobić ten osakański smakołyk? Zobaczcie sami*: Składniki: 100 g przesianej mąki woda
Kate's Kitchenjest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;) Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKoniecznie zapiszcie ten post w ulubionych! PONIEDZIAŁEK Sałatka z kurczakiem i awokado WTOREK Sałatka libańska z kaszą ŚRODA Sałatka z figą i kurczakiem CZWARTEK Sałatka z grillowanymi krewetkami PIĄTEK Sałatka z ryżem i szparagami! SOBOTA Sałatka z SEREM FETA ! NIEDZIELA Fit sałatka z łososiem
SMYKWKUCHNISuszone pomidory odsączamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. 3. Całość polewamy olejem z suszonych pomidorów, doprawiamy i gotowe. Spróbujcie również pikantnej sałatki z krewetkami. SMACZNEGO
Bez CebuliSataje czyli danie składające się z plastrów kurczaka, krewetek, jagnięciny, wołowiny, które uprzednio marynowane są w odpowiednio przygotowanej glazurze a następnie grillowane na bambusowym patykach nad ogniskiem, lub w warunkach mniej ekstremalnych, upieczone w piekarniku. Można je podawać z ostrymi sosami, frytkami, kaszami lub.. ta jak ja z marchewką pieczoną w maśle orzechowym :) Składniki: 500 gram piersi
Mango Papajaprzepisów ze szparagami w roli głównej. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, bo szparagi są na prawdę cudowne! Polecam! Szparagi w szynce Mus szparagowy z krewetkami Frittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami
Codzienne Gotowanie