krewetki - 3802 przepisów (strona:195/254)

Kremowa wątróbka na sposób wschodni czyli z chili 224

oczywiście aromat, ale mogą być zamiennikiem. No i bloczek trassi, dający dużo smaku można zastżpić filecikiem lub dwoma filecikami anchois z oleju. Pasta trassi mianowicie to skoncentrowana pasta z krewetek i dodawana w kuch azjatyckiej jak sól i pieprz. Tak jest również w Europie, gdzie we Francji na przykład do przyprawienia mięs dodaje się właśnie fileciki anchois. Jednak jest

Sztuka gotowania w/g Samiry
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 232

okazji przygotowałam tort, taki jak lubię w wersji wytrawnej;).  Tort kanapkowy składa się z kilku warstw pieczywa, które mogą być przełożone: wędzonym  łososiem , gravlaxem, śledziem, krewetkami, gotowanymi jajkami, korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania. Najczęściej tort kanapkowy ma kształt prostokąta

Codziennik Kuchenny
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 190

Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie                    Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska                      Gravlax - marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą       Kotleciki z łososia Śledzie w miodzie Łosoś z pieca

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 176

Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami

Codziennik Kuchenny
"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki 165

cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji. W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce. Rozdział siódmy

kruche babeczki
Kapusta chińska pak choi 127

minut. Póki co można ja kupić na bazarach i przez Internet np. w Rano Zebran o. Jest dobre samo w sobie, ale jeśli dodamy podsmażony tempeh, tofu lub garść krewetek, to będziemy mieć gotowy obiad.   Składniki: 3 “główki” kapusty pak choi – liście oddzielone, umyte i pokrojone wzdłuż na pół 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę pół łyżeczki

Ugotowane pozamiatane
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 166

makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga  pasta green curry konokwan zawiera  chili 25%, trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, sól, galangal( przyprawa podobna do imbiru), limonkę kaffir, kmin, pastę z KREWETEK Smacznego

KuchcikoweLove
Krewetki podane z ryżem 204

Składniki: 250g ryżu, 1/2 większej cebuli, ok.20g masła, 325g krewetek koktajlowych, 230g groszku (może być mrożony), 200g kukurydzy (może być mrożona), 1/2 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 świeża czerwona papryka, 1 świeża żółta papryka, ok. 1/2 łyżeczki curry, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2-3 garście świeżej natki pietruszki, papryka czerwona słodka, pieprz cayenne. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Sałatka z krabów i ogórka 170

mlecznych” produktach możecie użyć gęstego jogurtu i majonezu) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) 2 ogórki gruntowe lub 1/2 wężowego (usunęłam środek z nasionami) 80 g krabów (krewetek, łososia lub innej ryby ale możecie też dodać np grillowanego kurczaka) Do miski dodajemy drobno posiekaną szalotkę, drobno pokrojone ogórki, posiekana pietruszkę oraz mięso (sami zdecydujcie co dodacie). Wymieszajcie

Szybko Tanio Smacznie
Sos bbq w stylu Kansas City. 160

cebuli razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotować na bardzo małym ogniu około 1/2 godziny. Po przestudzeniu zmiksować na gładką masę. Dodawać pod koniec grillowania, pieczenia lub smażenia do mięs, krewetek lub warzyw. Można również używać jak ketchup do kanapek

zadanie-gotowanie
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 208

niewielkiego głodu, uwielbiam zatrzymać się w jednym z miejsc, gdzie serwują cuoppo napoletano, tamtejszy fast food- papierowy róg obfitości, pełen wszelkiego rodzaju smażeniny. Od ziemniaków, poprzez krążki z kalmarów, krewetki, wytrawne ciastka z wodorostami, kulki ryżowe, czy makaronowe, które są bohaterem tego wpisu. Frittatine są jedną z tych pyszności, które ciężko przestać jeść. Przygotowanie jest proste, lecz dość czasochłonne

Pichceniomania
Warzywa w tempurze 264

port. tempero, temporas) – potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich w XVI wieku. Do jej przygotowania wykorzystuje się m.in.: ryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, warzywa. Są one panierowane i smażone krótko (4 – 5 min.) na głębokim oleju. Warzywa w tempurze. Składniki na ciasto: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 łyżki mąki

mojewypiekiinietylko
Programy kulinarne: Wakacje Buddy’ego Valastro 141

własną rodziną podróżuje po całych Stanach Zjednoczonych i poznaje lokalne przysmaki i potrawy przy okazji przeżywając wiele ekscytujących przygów. W programie zobaczymy m.in. karmienie aligatorów i smakowanie pikantnych duszonych krewetek w Nowym Orleanie, wyprawy z duchami w Savannah w stanie Georgia i odwiedziny legendarnych amerykańskich parków Graceland i Dollywood. Oryginalny tytuł programu: Buddy’s Family Vacation Program emitowany

WojnaNaSmaki.pl
Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków 225

crustem z czarnych oliwek, tagiatelle z kalmarami i kurczakiem, owoce morza z masłem limoncello. I tu stała się rzecz zadziwiająca .. ja nie przepadająca bardzo za owocami morza zjadłam pyszne krewetki, kalmary i pyszną żabnicę na pysznym musie z kałamarnicą. Oj, znakomite to było, talerz całkowicie pusty, zniknęło z niego wszystko.  Kolejne danie to całkowite odświeżenie smaku – delikatna

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 157

sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam.     Składniki: 400 g polędwiczek drobiowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania