już wielokrotnie powtarzałam najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy zupełnie spontanicznie!Albo nocą ;)Tak właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache, dzięki któremu udało mi się dostać na super czekoladowe warsztaty.Tym razem pomysł znów przyszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie- leżąc w łóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween(...)przepis na fantastyczny deser!Niesamowicie kruche, piwno-miodowe ( z dodatkiem piwa Książęce chlebowo-miodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką.Niebo w gębie!Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta.W dużych marketach jadalnych kasztanów pod dostatkiem!SKŁADNIKI:( 2 duże szt )PIWNO-MIODOWE
Ostra na SłodkoCześć dziś mam dla Was tort piwno-rumowy. Zdecydowanie nie jest dla dzieci. Tort miałam okazje upiec na święto urodzin mojego taty. Ciasto jest wilgotne a dzięki ciemnemu piwu czekoladowe blaty mają wyjątkowy smak. Przeplatający się z nimi krem serkowo - rumowy jest idealny dla każdego mężczyzny, ale nie tylko. Ciasto zwięczony jest kulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem
Panda i jej światSkładniki:biszkopt:4 jajka, 1 szklanka mąki,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,krem:4 żółtka,1/2 szklanki cukru pudru,1 masło,dodatkowo
Aga w kuchniżelatynę. Wykonanie: Upieczone ciasto, przecinamy wzdłuż na 2 równe blaty. Połową przygotowanej herbaty nasączamy blat. Wykładamy krem zostawiając mniej więcej 1/5 na dekoracje. Nakrywamy następnym blatem i delikatnie nasączamy. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. W kąpieli wodnej topimy elementy polewy. Polewamy wierzch tortu i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Na sam koniec ozdabiamy wierzch ciasta bitą śmietaną. Smacznego
Kolizje SmakówNazwę do ciasta jak i samo ciasto wymyśliłam sama...Dlaczego taka nazwa? Zostałam poproszona o zrobienie ciast na pewne wydarzenie i to było jednym z nich
chili & sugarSłodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W
W kuchni Karmel-itkiDziś Walentynki, dlatego nie zabraknie dziś przepisu z akcentem serduszkowym. Tort wyszedł bardzo delikatny, a przepis zobaczyłam na blogu ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody(...)dociskamy i nasączamy ponczem. Nakładamy 1/3 masy i posypujemy kakao. Przykrywamy ostatnim płatem, dociskamy i nasączamy pozostałym ponczem. Pozostałą masę łączymy z barwnikiem, miksujemy i smarujemy boki i wierzch tortu. Biszkopty kroimy na pół i obkładamy tort. Można przewiązać go wstążką, aby biszkopty dobrze przywarły. Na wierzchu rysujemy wykałaczką serce, a brzegi posypujemy tartą czekoladą
Ewusiowe SmakiWalentynki przywędrowały do Polski w latach 90. ubiegłego wieku. Głównym elementem tego święta jest obdarowywanie się kartkami zawierającymi często wyznania miłosne. Oprócz tego zakochani wręczają sobie
Smakołyki BerenikiMąż zażyczył sobie tort czekoladowo owocowy więc padło na czekoladowo-wiśniowy tort a`la Czarny Las. Niestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa(...)Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty najbardziej lubicie
Ptasia KuchniaMąż zażyczył sobie tort czekoladowo owocowy więc padło na czekoladowo-wiśniowy tort a`la Czarny Las. Niestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa(...)Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty najbardziej lubicie
Ptasia KuchniaMój syn jest właśnie na turnieju scrabblowym, dlatego ja ukradkiem przygotowałam dla Niego tort z okazji Dnia Dziecka:) Symbol K to jego imię:) Składniki Biszkopt 6 jaj o pokojowej temperaturze szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej
AZgotuj!następnie łączymy z masą. Biszkopt przekrawamy na trzy części skrapiamy ponczem. I warstwa Skropiony biszkopt smarujemy kremem układamy owoce, posypujemy wymieszanymi ze sobą bakaliami przykrywamy blatem biszkoptowym II warstwa Postępujemy tak samo jak z warstwą pierwszą III warstwa Przykrywamy blatem skropionym ponczem cały tort smarujemy masą, dekorujemy. ( na boki zostawić można trochę bakalii nanosimy je na boki szerokim nożem
kgwjanczewopomidorowy , barszczyk biały i zupka dyniowa Emilki ;) Gotowe do podania Polędwiczki wśród Gości Czosnkowe grzanki do kremu z pomidorów Udziec pieczony ( zdołałam uchwycić tylko dwa kawałki bo tak szybko się rozszedł ;) w towarzystwie zieleniny i sosu jabłkowo - borówkowego A na słodki finał - lekki tort owocowy... ...i truskawkowe tiramisu Teściowej Nie udało mi się sfotografować przystawek, ani wszystkich słodkości
Kuchnia po mojemuInspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się
Magiczne Życie MartyWybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w
Magiczna kuchnia Dariimega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :)Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie
Aga w kuchni