pracy. Biszkopt, który ma nie opaść, do tego krem, który ma nie spłynąć i jeszcze jakieś ozdoby. No tak, będzie wyzwanie. Jednak czasami trzeba się podjąć czegoś przerażającego, aby pójść krok dalej, a nie stać w miejscu i pastwić się nad tym, co już potrafi się zrobić. Przedstawiam mój drugi tort. Pierwszy był jedynie próbą, dzięki któremu wiedziałam
Eat Shrimpshttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do
Moja DelicjaPomysł na ten torcik powstał gdy ugotowałam za du ż o czerwonych buraczków, wi ę c niewiele my ś l ą c wykorzystałam je do ciasta
Wanilia i Kardamonbardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka wody szczypta soli 100-120 gram
AZgotuj!Kokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na
Wanilia i KardamonOstatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła
Smakowy Raj"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie Przyjemnościidealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się niż tradycyjny tort. Są bardziej interesujące i przede wszystkim praktyczniejsze (przysparzają mniej kłopotów przy jedzeniu (połączenie krem+dziecko, hmmm chyba wszyscy wiemy jaki jest wynik :D) Zachęcam wszystkich do spróbowania i uwolnienia swojej kreatywności. Czekam na linki z efektami Waszej pracy
Mania GotowaniaKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta(...)składniki się połączyły. ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby rosnąc nie „wyszło” z formy. Pieczemy przez 20-25 minut,ostudzone ciasto przekładamy tortem i dekorujemy
Luźna Kuchniacharakterna, co idealnie współgra z jego w zbyt dużych ilościach przytłaczającym smakiem. Gościom smakowało, nam też. I to bardzo.Najlepszy na drugi dzień - jak wszystko się ze sobą dobrze przegryzie...Tort z nektarynkami i marcepanemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:400 ml śmietany kremówki (38%)300 g serka kremowego40(...)kremu. Na to położyć drugi blat, nasączyć, zetrzeć resztę marcepanu, wyłożyć resztę owoców i kremu. Przykryć trzecim blatem, delikatnie docisnąć i wstawić na 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ubić na sztywną pozostałą kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem. Wyłożyć na wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki.Przed podaniem udekorować startą czekoladą.Smacznego!Do nasączenia można użyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzesklepie typu BricoMarche o wymiarach nieco większych niż pieczony tort czyli 30x 45 cm. Na taką deskę wkładamy ozdobny papier pod torty i z brzegów przykrywamy go jakąś osłoną foliową np. koszulkami biurowymi, zapobiegnie to zabrudzeniu papieru kremem podczas przygotowań. Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki(...)puszki pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Wymieszać i poczekać aż masa zacznie gęstnieć, gdy to nastąpi wylać do formy i odstawić do lodówki do stężenia masy. Następnie tort obkroić ostrym nożem wkoło i wyjąć obręcz, należy ją umyć i założyć z powrotem tylko tym razem należy zostawić ok 2 cm margines. Żelatynę do kremówki rozpuścić w 1/2 szklance
Jadło i czytadłociastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)następnie dodaj ostygniętą czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj twarożek z cukrem, a następnie połącz z masą maślaną. Podziel krem na dwie części i do jednej dodaj 2 krople czerwonego barwnika, lekko mieszając. Przystąp do montowania tortu. Na pierwszy placek wyłóż połowę malinowego musu. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj cały curd z marakui. przykryj kolejnym plackiem i rozsmaruj
codojedzeniaPuszysty krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów. Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat *250 g masła Wykonanie Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem(...)spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. *masło
RAROSSApowstania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, delikatnie połączyć. Dodatkowo: 2 galaretki np. smak owoców leśnych Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, kroimy w kostkę. Wykonanie Na samym początku zanim zaczniemy przygotowywać tort wybieramy rysunek myszki minnie, według(...)przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na gładką masę. Masą maślaną dokładnie posmarować cały tort, boki i wierzch. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby się
kulinarnyswiatdomi