Udało mi się.Jeśli miałabym ocenić swój tort w skali od 1 do 10 to dałabym sobie 7+. Było parę nie dociągnięć a raczej odrobinę mi popękała masa i do końca nie chciały wyrównać się fałdki. No, ale cóż oddałam. Ważył 4 kg. Póki co wkleję foteczki a jutro postaram się wrzucić przepis :) Składniki: biszkopt(...)auta jak na zdjęciu. Przelozyc kremem (roztopic czekolade w kapieli wodne, ubic smietane według przepisu na zelatyno-fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko
Amatorka kuchennaDzisiaj zapraszam na cupcakes o smaku migdałowym, idealny smak i wygląd ;-) Ciasto babeczek waniliowych wykonać z ciasto z tego przepisu . Do ciasta dodać 80 g prażonych
Humanistka w kuchnimała dziewczynka nie marzy o takich urodzinowych babeczkach? :) A może dostanie takie na zbliżający się Dzień Dziecka? Śliczne muffinki z Księżniczkami Disney’a z powodzeniem mogą zastąpić nawet tort, a ich przygotowanie jest znacznie prostsze. Prawdę mówiąc, najwięcej czasu zajęło mi znalezienie i wydrukowanie sylwetek Księżniczek, w końcu skorzystałam ze wzoru z tej strony jakość nie powala, ale każda(...)idealnie, jeśli nie, dekoracje dobrze jest dołożyć na babeczki dopiero przed podaniem, żeby papier nie miał zbyt dużo czasu, żeby się rozmięknąć. Składniki na proste babeczki waniliowe Składniki na krem śmietankowy (Dobrze dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny, żeby krem był bardziej stabilny, ponieważ trzeba będzie go jeszcze zafarbować barwnikiem spożywczym. Barwnik dodajemy pod koniec ubijania kremu, całość wstawiamy do lodówki, żeby
Ciastkozercy250 g maku, 8 jajek, 230 g cukru, 60 g bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone
królestwo garówgalaretki i dokładnie mieszamy.Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol.Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy(...)wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy i 2 łyżki cukru pudru (można więcej, jeżeli ktoś lubi słodko). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy wymieszany z kolejną rozpuszczoną łyżeczką żelatyny ser mascarpone.Wyjmujemy tort z lodówki
Malinowe Pocałunkiprzypadków były dopasowane do zaproszeń urodzinowych dostarczanych przez klienta. Każdy tort był czasochłonny, ale podczas mojej wizytę najwięcej pracy kosztowała nas niebieska karuzela, uff. Jednak codziennie rano po przyjściu do salonu zaczynałam od pieczenia pysznych babeczek. Moje ulubione były o smaku kokosowo- limonkowym z dodatkiem malibu, z kremem przygotowanym na amerykańskim typie serka „cream cheese”, mniam… Szkoda
Mała CukierenkaUwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu
Rozpustne gotowaniepołową konfitury, a następnie nałóż 1/3 kremu i rozprowadź go równomiernie. To samo uczyń z drugim blatem. Nałóż następnie ostatni kawałek biszkoptu i całość (górę oraz boki) posmaruj otrzymanym kremem. Odstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj masę cukrową (lukier plastyczny).Lukier plastyczny:400-500 g cukru pudru50 g glukozy w proszku3 płaskie łyżeczki żelatyny30 ml wody(...)plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek również należy naoliwić), a następnie nałóż ją na tort i odetnij pozostałość. Do reszty masy dodaj barwnik i dokładnie wyrób do jego połączenia. Wytnij kształty cyfr i wskazówek za pomocą noża. Nałóż je na tort. W razie potrzeby możesz
Food Squarefajny przepis na orzechowe blaty nie tylko do tortu. Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek
Krakowskie smaki Aniczuł się pokrzywdzony (jak w przypadku mniejszego/większego/ładniejszego kawałka tortu). Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko
CiastkozercyCo zrobić, by wywołać uśmiech na twarzach waszego dziecka? Upieczcie mu ciasteczkowego potwora! Smak ciastka dowolny. Możecie skorzystać z następujących opcji: babeczka waniliowa babeczka czekoladowa
Humanistka w kuchniurodzinowym Maksia. Jeśli chodzi o standardowe procedury to odsyłam do pierwszego tortu gdyż w sprawdzonych przepisach nie warto nic zmieniać. Wspomnę tylko o piłkarskich innowacjach. Od kiedy powstał plan tortu a'la boisko zostało kilka kwestii do rozwiązania. A pytanie fundamentalne to jak uzyskać kolor murawy. Zasięgnęłam porady w internecie. Pomysł z barwieniem szpinakiem nie przypadł do gustu Mężowi, kiwi(...)się za nim nabiegałam by nie mnożyć kosztów i nie płacić za internetową wysyłkę - ale dostałam, dzięki życzliwości pewniej właścicielki cukierni. Testy murawy zostały przeprowadzone i okazało się, ze krem pięknie odzwierciedla kolor wiosennej murawy. Pozostało upiec ziemisty (czyli czekoladowy) biszkopt, ubić krem śmietanowy, zrobić wsad brzoskwiniowy, a potem sklecić tortowe boisko i narysować linie. Jesli chodzi o parametry techniczne
Kuchnia po mojemuciasto może być za każdym razem inne. Ja wykorzystałam kremy z tego przepisu, a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego
Ratunku obiad