Ciasto bowiem wyszło jak marzenie! Zdjęcie tak udekorowanego tortu zobaczyłam w Mad! , nr 10/2015 i od razu wiedziałam, że w końcu pojawi się i na moim stole. Cóż, minął rok, zanim zabrałam się do rzeczy. Idea spodów została, jednak proporcje mocno zmieniłam - dzięki temu ciasto nie jest aż tak słodkie. Krem maślany zupełnie mi tu nie pasował (całość wyszłaby moim(...)ciężkie. Ogólnie rzecz biorąc, jestem zadowolona. A Alfred był pod wrażeniem, więc Mikołajki uważam za niezwykle udane. Zupełnie przypadkiem tort wyszedł bezglutenowy, będzie więc jak znalazł dla alergików. Tort orzechowo-marcepanowy z musem czekoladowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto orzechowo-marcepanowe: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g surowego marcepanu 3 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciast, babeczek, rurek czy tortów. 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy
VioletoweKucharzeniewpadła...). Jest to ukochany tort mojej Mamy, który często kupowała w bydgoskiej cukierni Adama Sowy. I choć nie przepada ona za mdlącymi słodkościami, to ciacho wybitnie przypadło jej do gustu. Reszta domowników, ze mną na czele, podziela jej pogląd - torcik jest wyjątkowy. Słodka beza z chrupiącymi orzeszkami, a do tego świetnie ją uzupełniający krem kawowy. Ze względu na ten krem(...)talerzu lub paterze ułożyć jeden krążek bezy do góry nogami, posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć.Wierzch oprószyć przesianym cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.Przechowywać w lodówce.Smacznego!I znów nie jestem pewna, do jakiej kategorii zaliczyć to ciasto...? A co tam, niech będzie, że tort. Na wielką imprezę do roli głównej się nie nada, ale na imieniny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzykrycie i udekorowanie biszkopta o średnicy 28 cm. Mi zabrakło masy na ozdoby oraz przykrycie niedociągnięć, gdyż robiłam tort z dodatkowym piętrem, a także chochliki które mieszkają w mojej kuchni musiały się masą poczęstować:-) Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego kremu do ciasta i unikać bitej śmietany, gdyż może rozpuścić ona masę. Najlepszy byłby krem maślany (my takiego nie lubimy, więc
Rozpustne gotowaniePieczemy dwa biszkopty jeden okrągły drugi kwadratowy - przekładamy masą / kremem aby miały taką samą wysokość ( średnica biszkoptu okrągłego powinna mieć
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętort znajdziecie pod tym linkiem na Tort Straciatella z Malinami. Chciałam Wam pokazać, że ten tort równie dobrze wygląda w kształcie prostokąta. Jest pyszny! Jak tylko pojawią się maliny koniecznie musicie go zrobić! Jeśli zostanie Wam krem, czekolada i maliny tu możecie zobaczyć jak można wykorzystać te nadwyżki i stworzyć Ekspresowy Deser z Resztek :) Dlaczego teraz
Blondynka Gotujelekki i smaczny. Jedyny jego minus to to, że jeśli zależy nam na konkretnym kształcie tortu to trzeba się trochę namęczyć, ponieważ przed włożeniem do lodówki na kilka godzin tort się dość mocno chwieje. Składniki: biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g(...)ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać galaretkę. Krem zostawić by zgęstniał. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Każdą część nasączyć herbatą z cytryną i posmarować masą. Następnie położyć kolejny blat. Tort wstawić do lodówki
Mama GotujeOrzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać
Wanilia i Kardamonciasta. Z okazji Walentynek miałam zamiar zrobić mojemu M torcik czekoladowy. Upiekłam sobie ciasto i przygotowałam do przełożenia kremem. Chciałam je tylko przenieść w nieco chłodniejsze miejsce... Wystarczyło jedno potknięcie by talerz z ciastem wylądował na ziemi a zgrabne blaty tortu zamieniły się w stos okruchów... I cóż poradzić? Zostałam zmuszona zamienić mój planowany torcik na inny i w ekspresowym
My simple kitchenWczoraj były moje urodziny, a jak są urodziny musi być tort. Chciałam coś szybkiego i pysznego. Zdecydowałam się na pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z przepisu Doroty z drobną modyfikacją, natomiast wygląd i krem był inspirowany tym przepisem . To był strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego
Plate of Joywykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy po kremie. Nakładamy kolejny blat i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy rzesztę kremu i frużeliny. Nakładamy ostatni blat i nasączamy resztą ponczu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ubitą śmietaną ozdabiamy tort. Najpierw smarujemy boki, później górę tortu. Rękawem cukierniczym wykonujemy rozetki na całej górze tortu i wkładamy w nie kandyzowane wiśnie. Ponownie
MamaOskarkakremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać. Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego
Krakowskie smaki AniKrem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę(...)ognia. Dodajemy łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do stężenia
CiastkozercyMiałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników nie zajęły mi więcej niż pół godziny. No to do pracy.Na biszkopt potrzebowałam:6 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od żółtek i ubić dodając(...)ciasto na jakieś 10 minut.Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić.Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem. Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki.Krem orzechowy:półtorej szklanki zmielonych orzechów3/4 szklanki mlekakostka masła3/4 szklanki cukru pudrualkohol według gustu
Codzienna kuchnia niecodzienna