kremy na tort - 1000 przepisów (strona:53/67)

Tort Ambasador 177

proszkiem do pieczenia, zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej(...)wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie 2 galaretek dajemy 700 ml wody). Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby stężał. Jest przepyszny

Apetyczna babeczka
Tort nutellowo-truskawkowy 170

Tort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie wyrasta i nie opada. Muszę przyznać, że masa z nutellą jest dla mnie bardzo pozytywnym odkryciem, jest przepyszna. Polecam! Składniki na tortownicę 21 cm: Biszkopt: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 4 jajka(...)miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników, żeby nie przebić masy. Dodać żelatynę. Zmiksować krótko.  Pierwszą warstwę biszkopta umieścić z powrotem w tortownicy. Ułożyć na nim warstwę kremu, dobrze docisnąć do ścianek. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania galaretki. Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Galaretki rozpuścić w wodzie. Odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić

Moja Galeria Smaku
Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną. 166

cytryny i spirytus. Wlewać stopniowo.Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić wiśniami.  Polecam kakao belgijskie marki Van Houten albo holenderskie Deco Morreno.[TUTAJ]. Korzystałem z tego drugiego, ma oprócz doskonałego smak, głęboki ciemny kolor. Karmel Cukier trzcinowy z Mauritiusa(...)Karmel wylewamy cienką strużką  maczając łyżkę,  na papier do pieczenia. Kształt jaki chcemy uzyskać zależy od nas. Pozostawiamy na papierze około 10 minut i zdejmujemy dekorując nasz tort. Możemy również dodać bitą śmietanę. W ten sposób uzyskaną ozdobę, można wykorzystać również przy innych deserach. PS. Tort węgierski jest tortem tylko dla dorosłych i jednak po zjedzeniu ze względu

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i suszonymi figami 264

Składniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1

kuchcikownia
Cupcakes masala czaj 142

Cupcakes, cupcakes, cupcakes - moja miłość ;-) Tym razem zapraszam na cupcakes masala czaj inspirowane książką "Sezonowe słodkości. Cupcake Jemma". Babeczka:  125  g mąki pszennej 125

Humanistka w kuchni
Zupa marchewkowa z kolendrą 335

Dzień bez zupy to dzień stracony.  To chyba najlepiej oddaje mój stosunek do pachnących, rozgrzewających, chętnie przeze mnie jadanych (paradoksalnie również latem) zup. Tym razem

Humanistka w kuchni
Cupcakes migdałowo-brzoskwiniowe 155

Wracam na bloga w podskokach. Jak ośmiolatka z lizakiem i warkoczykami na głowie. Biedrona, ogarnij się. Zamiast tortu z tej okazji będą cupcakes. Pachnące migdałami, z miękkimi kawałkami brzoskwiń. Wydają się dość ładne, żeby zaprezentować je podczas wielkiego powrotu (kolejnego) :) Babeczki : Tak jak zawsze: suche składniki mieszamy łyżką w jednej misce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Zawartości obu misek(...)papilotkami. Napełniamy otwory ciastem do 3/4 wysokości formy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Krem: Kostkę miękkego masła ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru. Dodajemy zmiksowane na mus trzy połówki brzoskwini z puszki i 2 łyżki amaretto. Miksujemy jeszcze przez minutę, do uzyskania gładkiej

wcinaj to
Walentynkowe Red Velvet 179

Walentynkowe Red Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika.  Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu. Red Velvet(...)szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki cukru 1 jajko1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju1 łyżka octu jabłkowegoCzerwony barwnik spożywczy Składniki na krem z twarożku Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy

Ciastkozercy
Torcik kakaowo śmietanowo bananowy 124

Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka o smaku mojito(...)szklanki wrzącej wody. Przelałam do płaskich naczyń i przestudziłam. Ostatniego banana obrałam i pokroiłam w ukośne plasterki. Każdy plasterek maczałam w żółtej galaretce i układałam na wierzchu tortu. Naczynia z galaretką wstawiłam do lodówki. Kiedy stężała, podarłam ją na kawałki i ułożyłam na wierzchu tortu. Na plasterkach banana ułożyłam czekoladowe kropelki. Tort odstawiłam jeszcze do lodówki, żeby masa serowo-śmietanowa

Kuchenne zapiski Edyty
Czekoladowy tort fasolowy 211

Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy)  Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie: Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek, wsypać cukier i zmiksować. Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę jajek. Kakao wymieszać z sodą oraz(...)Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą. Dekoracja dowolna: u mnie to rurki i m&msy, ale równie dobrze całość można posypać tylko siekanymi orzechami. Rurki trochę przyciąć i obłożyć nimi tort

Domowa Cookierenka Agi
Tort czekoladowy z jagodami. 160

dziele za pomocą noża do chleba). MASA JOGURTOWA: 680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g) 150 g czekolady białej 1 łyżka miodu jagody      Dzień przed przygotowywaniem tortu odsączamy jogurt. W tym celu przygotowujemy durszlak lub sito, wykładamy je gazą, a na nią wylewamy jogurt. Durszlak lub sito umieszczamy w większej misce lub garnku, wkładamy do lodówki(...)dodajemy do jogurtu i dobrze mieszamy.      Na paterze kładziemy jedną część biszkopta, wykładamy 2/3 części masy jogurtowej, kilka garści jagód i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta. Resztą kremu dekorujemy boki ciasta. Z lodówki wyjmujemy zimny mus czekoladowy, miksujemy go chwilę, aż będzie gęsty i puszysty, dekorujemy nim wierzch ciasta. Na mus czekoladowy wysypujemy kilka garści jagód, chłodzimy kilka

Rozpustne gotowanie
Beziki z truskawkami 177

Ostatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce

Słodkie Przyjemności
Tort bezowy z lemon curdem 136

domu rzadkim gościem, to od razu wiedziałam co zrobię. Możecie oczywiście zrobić ten bezowy tort z mniejszej ilości białek. Musicie jednak proporcjonalnie zmniejszyć ilość cukru. A do przygotowania mojego tortu bezowego potrzebujemy: 17 białek 500 g cukru szczyptę soli lemon curd z TEGO przepisu 100 g jogurtu naturalnego 1 limonkę Białka wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Praktycznie(...)stopni, grzałki góra-dół z termoobiegiem przez 3 godziny. Niestety trwa to długo, ale musimy porządnie wysuszyć naszą bezę. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy jeden blat na paterę. Nakładamy krem, czyli lemon curd wymieszany z jogurtem. Nakładamy na wierzch drugą bezę, smarujemy niewielką ilością kremu i ścieramy na nią skórkę z limonki. Schładzamy i przechowujemy w lodówce. Jak długo

Marder&Marder Manufacture
Tort imbirowo - cynamonowy z cukrowymi niezapominajkami 123

Mój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah . Pachniało korzennie i rozgrzewająco . Z lampką czerwonego wina.  Ciasto: 8 jajek 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 gram mąki 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka startego świeżego imbiru Oddziel białka od żółtek(...)waniliowy z ziarenkami prawdziwej wanilii. Miksuj dalej. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach około 30 minut. Krem duże opakowanie serka mascarpone i małe ricotty  pół szklanki cukru pudru płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie

AZgotuj!
ZDROWY TORT - NIESPODZIANKA 500

tego garść ulubionych owoców, cudowne prażone migdały - wprost uwielbiam ten smak i zapach rumieniących się na patelni migdałów - i tort gotowy! Ważne, aby arbuza przed przystąpieniem do robienia tortu, porządnie schłodzić w lodówce. Polecam!SKŁADNIKI:1 średniej wielkości arbuz250 g mascarpone300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudruowoce do ozdoby50 g płatków migdałowychWYKONANIE:Arbuza połóż na blacie i odkrój(...)skórkę dookoła.Arbuza połóż na talerzu lub paterze. Ubij kremówkę na sztywno i dodaj do niej mascarpone oraz cukier puder, całość jeszcze krótko zmiksuj.Posmaruj boki i wierzch arbuza kremem i ozdób owocami. Przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania