Jesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się
Zawsze głodna!zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić. Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu. Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie "na ząb" wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza. Zupa z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek cukier szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru Ponadto wypestkowane wiśnie 3 łyżki cukru Wykonanie: Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka
Pychotkaaajajka, 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego, 150ml oleju, 200ml mleka + 2 łyżki, 2,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao wydrylowane wiśnie krem: 500 ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła nasączenie: szklanka przegotowanej ostudzonej wody polewa: tabliczka czekolady mlecznej 3 łyżki margaryny lub masła Wykonanie: Białka oddzielić
Pychotkaaasokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Biszkopt nawilżyć przegotowaną wodą. Torta przełożyć kremem a górę posypać kwaśnymi porzeczkami
Pychotkaaamleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Na ciasto wyłożyć masę z masła kakao i czekolady zrobić polewę którą wylać na masę całość posypać orzechami
Pychotkaaapokrojonych fig 20 dag rodzynek 10 dag orzechów zmielonych 10 dag orzechów krojonych 2 łyżki mąki pszennej 6 białek 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem 12 żółtek 6 łyżek cukru kryształu 1 kostka margaryny 1 1/2 kostki masła Wykonanie: Upiec biszkopt. Ciasto bakaliowe: Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
Pychotkaaapomidory dochodzą zagotować wodę wraz z kostką rosołową na końcu wlać do pomidorów i dodać sól, pieprz. Wszystko jeszcze chwilę pogotować. Gdy zupa będzie gotowa zrobić z niej krem za pomocą blendera. Zupa smakuje świetnie sama, można dodać na wierzch łyżkę jogurtu naturalnego, ja podałam z makaronem i powiem że lepszej pomidorówki w życiu nie jadłam
Pychotkaaaudusić na łyżce masła. Gdy będzie już miękka zalać ją bulionem i zagotować. Na końcu dodać groszek. Całość doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gdy wystygnie zmiksować blenderem na krem. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przed podaniem podgrzać zupę, później przelać na talerz i zrobić kleksy z jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki. Źródło: ewawachowicz.pl
Pychotkaaapostaci np. poppingu z amarantusa i macie smarowidło do pieczywa na śniadanie ALBO zblendujcie wszystko razem dolewając trochę wody, podgrzejcie, posypcie poppingiem z amarantusa i macie pożywną zupę-krem na kolację :) Obiecuję więcej wpisów z komosą w roli głównej, na pewno będzie jeszcze o quinoa czerwonej i czarnej , obserwujcie! P.s. Podobne danie ale z soczewicą i kaszą gryczaną znajdziecie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdyniowo-kokosowy krem z fasoli z sosem kakaowym~ Wczorajszy dzień był cudowny <3 Na pewno długo go nie zapomnę... :D Dziękuję wszystkim za wspaniały czas! Dzisiaj nie starczy mi czasu aby wszystko opisać, bo za dużo się działo, ale mam i zdjęcia i film wiec niedługo na blogu relacja
breakfast of dreamsoleju aromat waniliowy lub cukier waniliowy Składniki na nadzienie: 0,5 kg białego twarożku śmietana kremówka 3-4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub aromat waniliowy + owoce i krem czekoladowy do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy jajka, olej i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można
Ciastkozercykarobowy krem ryżowy z masłem orzechowym i płatkami kokosowymi~ No to kierunek -> Warszawa! :) Cały dzień poza domem, powrót grubo po północy, jutro od rana sesja zdjęciowa, szkolne obowiązki...Jak ja to ogarne - nie wiem :D Na razie o tym nie myślę - najważniejsze dzisiaj będzie dla mnie nie zgubienie się w stolicy, bo sama po Warszawie jeszcze nie podróżowałam... Wege
breakfast of dreams