krem - 19817 przepisów (strona:859/1322)

Cebulowa zupa krem 223

znajomych słyszałam ale nie brałam przepisów. Aż do dziś jakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów

sierotka maRysia w kuchni
Afrykańska zupa ziemniaczana 229

dzieła!!! Cebulę, paprykę i czosnek poddusić na oleju ok 10 minut. Następnie dodać wodę i resztę składników. Gotować aż ziemniaki zmiękną - przyprawić do smaku i dokładnie zmiksować na krem. Przyprawić ulubionymi przyprawami - u mnie to poza solą i pieprzem, słodka papryka i sos chili - smakuje wyśmienicie! Podawać z grzankami usmażonymi na oliwie i posypane bazylią lub natką pietruszki. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kremowa zupa z cukinii 222

czosnek przeciskamy przez praskę i smażmy aż cebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy. Całość chwilę gotujemy, dodajemy zioła, sól, pieprz i miksujemy na krem - ja lubię jak mi pływają kawałki warzyw więc nigdy nie miksuje zbyt dokładnie Zmiksowaną zupę odstawiamy jeszcze na chwilę na mały ogień aby pobulgotała i smaki się przegryzły po zmiksowaniu

sierotka maRysia w kuchni
Tarta z grzybami leśnymi 214

prawdziwka czy podgrzybka, jednak z dalszą ich obróbką już jest gorzej, nie przepadam za ich obślizgłą konsystencją choć sam smak uwielbiam i w tym roku zaszalałam i ugotowałam zupę krem i 2 tarty Tarta z grzybami leśnymi Składniki: 3-4 dorodne grzybki (podgrzybki, prawdziwki, kozaki) 2 jajka łyżeczka mąki szklanka śmietany tymianek łyżka masła mała cebula ząbek czosnku Ciasto

sierotka maRysia w kuchni
Pikantny krem z dyni 194

pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i imbiru. [źródło: Wszystko o dyni ] Dynia zwyczajna wyjątkowo dobrze komponuje się w pikantnym, doprawianym dużą ilością przypraw, kremie. Składniki dla 6-7 osób 1 dynia wielkości 3 kg - nieobrana i niewydrążona 3 szkl. wody (750ml) ½ szkl. mleka (125ml) 4 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa – u mnie rosołowa

Grunt to przepis!
Dyniowe kluseczki 210

niepotrzebnie się tak stresowałam, bo wszyscy są naprawdę mili, i jakoś daję sobie radę. Na czym polega moja praca, póki co? W czwartek ulepiłam dwadzieścia cztery marcepanowe marchewki, zrobiłam krem serowo-maślany i obłożyłam nim całe mnóstwo marchewkowych ciast, a przez resztę dnia maczałam różne rzeczy w czekoladzie. Sami powiedzcie - czy może być jakakolwiek lepsza praca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zazie Bistro - Chapeau bas 178

wyciągnąć aromat z najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć go w malutkiej poduszeczce, która położona na języku wręcz rozpływa się. To tak mniej więcej coś takiego. Zupa dnia - krem pomidorowy z kozim serem. Ser, który się delikatnie rozpuścił ładnie przełamał smak pomidorów. Wołowina po burgundzku podawana z ziemniakami gratin. Danie to zostało odkryte na nowo wraz z pojawieniem się

Right Behind The Kitchen
Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym 141

intensywny, słonawy smak, a jak posiedzi troszkę w ciepełku, to robi się aksamitny i kremowy. I co ciekawsze, charakterystyczny zapach minimalizuje się tuż po dodaniu go do kremu brokułowego. Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym Brokuł sztuk jeden. Odcinamy różyczki. Wrzucamy je do mocno gotującej, delikatnie osolonej, wody. Dzięki temu brokuł nie straci koloru. Wyciągamy warzywo do drugiego

Right Behind The Kitchen
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 209

kaszy jaglanej.  kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony dla wszystkich producentów, wystawców

Right Behind The Kitchen
Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki 198

zawiązujemy ją - parująca woda z papryki zmiękczy skórkę, którą po kilkunastu minutach łatwo oddzielimy od miąższu i pestek. Miksujemy blenderem upieczona paprykę - dolewamy trochę wody aby łatwiej uzyskać gładki krem - odstawiamy masę do rondelka na mały płomień. Od czasu do czasu mieszamy, tym samym redukując sos. Doprawiamy przed samym podaniem odrobiną soli. Grillowana kaszanka na boczku Wędzony boczek kroimy

Right Behind The Kitchen
Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami 182

stołu świątecznego, spróbujmy tej prostej ale jakże urokliwej zupy. Wystarczy kilka produktów, które zapewne znajdziecie w swoich kuchennych zakamarkach, odrobinę czasu i jakaś sympatyczna muzyka w tle. Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami Cebulę kroimy w grubą kostkę lub pióra (ja na 4 porcje zużyłem ok. 16 małych cebul). Dusimy kilkadziesiąt minut na klarowanym maśle (może być też

Right Behind The Kitchen
Kremowa zupa dyniowo-jabłkowa z wołowymi klopsikami 203

dynię piekłam razem ze skórą. Po upieczeniu też jej nie obierałam bo przy użyciu dyni hokkaido nie jest to konieczne. Można zmiksować kawałki miąższu razem ze skórka. Dyniową zupę krem możecie podać także z łososiem - zapewniam, że taka wersja jest bardzo smaczna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 222

orkiszowej (która jest bardzo zdrowa i świetnie zastepuje nawet mąkę tortową) i oleju kokosowego, ale Wy oczywiście możecie je zrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast

Kto ugości moich gości?
Placek z jabłkami 246

mąki pszennej; 6 dużych jajek; 1 łyżeczka amoniaku; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego wcześniej ciasta, delikatnie wymieszać

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania