około godzinę, aż pomidory nieznacznie poczernieją i zaczną wrzeć. Wyjmij naczynie z piekarnika i odłóż kilka ziaren ciecierzycy do przybrania. Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody ( ja dodałam 500 ml rosołu ), aby uzyskać pożądaną konsystencję. Podawaj w miseczkach lub szklankach z łyżką jogurtu, kilkoma listkami oregano i kilkoma ziarnami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataformie deseru ( klik ), a tu propozycja na lekkie i puszyste serduszka. 370-400g jogurtu greckiego/naturalnego 2 łyżki cukru pudru (do smaku) 1,5-2 łyżki kakao 1 łyżka kremu czekoladowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo (opcjonalnie) do posypania: wiórki czekoladowe wafelki w czekoladzie (zmiksowane) Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Resztę składników dokładnie wymieszać i połączyć z ostudzoną żelatyną
Di gotujeśniadania Tosty z masłem orzechowym i bananami to pomysł na szybkie, pyszne i słodkie śniadanie. Idealne dla naszych dzieci jako zamiennik kanapek z kremem czekoladowym. Takie śniadanie jest o niebo zdrowsze niż powszechne kanapki z reklamowaną nuttelą, wystarczy porównać oba produkty pod względem składu i zobaczyć co stoi
Marta Gotujedodaję pokrojonego drobno ziemniaka i marchewkę. Smażę 3-4 minuty i całość przekładam do garnka, dodaję pokrojoną paprykę oraz rosół. Warzywa gotuję około 15 minut. Miksuję zupę na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem i ponownie podgrzewam by smaki się wyrównały. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany i świeżym tymiankiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaczekoladowy z dużą ilością orzechów. Myślę, że idealnie sprawdzi się na osłodę ponurych, deszczowych dni. ciasto : 8 jajek 1 szkl mąki 0,75 szkl cukru 0,25 szkl kakao krem 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 0,5 szkl cukru 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo : 125 g rurek
Polska Zupamasy. (Cukier nie będzie roztopiony) Karmel przelewamy do przygotowanej tortownicy i lekko studzimy. Na lekko ostudzony karmel wykładamy plastry ananasa. 150 g miękkiego masła miksujemy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas miksując dodajemy porcjami na zmianę mąkę i mleko. Ciasto wylewamy
Kulinarne życiesmakoszami kawy... Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys
na moim stole...Zupełnie inna kartoflanka. Zdecydowana w smaku, wytrawna. Lekko kwaskowa i przyjemnie pikantna. Ta zupa krem, obowiązkowo podana z wędzonym łososiem, to już nie zwykła zupa ziemniaczana, ale całkiem eleganckie danie. Pory kroimy wzdłuż na pół i rozchylając ich warstwy dokładnie wypłukujemy je w zimnej, bieżącej wodzie. Specyficzna konstrukcja pora i to, jak warzywo rośnie sprawiają, że lubi w sobie gromadzić
Karo in the Kitchenkońcu przychodzi czas na konfrontację fantazji z rzeczywistością. Otwieramy, omijamy wstęp, bo wiadomo, że do niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest
GRUBY WAŁEKDzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne i efektowne ciasto z bakaliami i kremem budyniowym. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. To idealny deser do kawy lub herbatki. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Ciasto: 350g mąki, 250g margaryny, 4 żółka, 100g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Pianka: 1 słoiczek Powideł Strzeleckich , 200g bakalii (orzechy, rodzynki, kokos
Tradycyjna kuchnia Kasirobienia tradycyjnego biszkoptu ponieważ chciałam żeby ciasto było bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę. Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym
Mienta blogprawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie
Mieszam w Garnkugodziny. Dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok 10 minut. Dodajemy suszone zioła i starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 1/4 zupy odlewamy i miksujemy na gładki krem, przelewamy ponownie do garnka i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekany szpinak i jarmuż. Zupę podajemy posypaną posiekanymi świeżymi ziołami i listkami jarmużu. Smacznego
Naturalna Kuchniadigotuje.blogspot.com Rolada jest bardzo smaczna i jednocześnie prosta w przygotowaniu. Galaretka daje fajny efekt wizualny. Do środka można również dodać świeże owoce, warstwę dżemu, czy ulubiony krem. Biszkopt: 3 jajka 50g cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa (może być inny smak) masło
Di gotujechwilach chipsy serowe powinny być gotowe. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami serowymi. Na zdjęciach: talerz głęboki
Gotowanie i blogowanie