wysokości zadania. Dostałam każdy z zamówionych produktów. Wszystko świeże, apetyczne, i na czas. Małżon wrócił wcześniej do domu, cała rodziną obejrzeliśmy Top Chefa a wczoraj szybciutko mogłam przygotować buraczkowy krem. Pyszny, treściwy, wegański i jeszcze chrupiący na dokładkę dzięki orzechom i kiełkom. Przepis zamieszczę już wkrótce. Miłego piątku
Dzieje kuchennej Wiewióryziemnych ( użyłam Helio ) 50 żurawiny suszonej ( użyłam Helio ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masło ubijamy na puch z cukrem pudrem – masa musi być biała i gęsta niczym krem do ciasta. Dodajemy jajko, miksujemy do połączenia. Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek, płatki owsiane, orzeszki, żurawinę i zagniatamy ciasto. Nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni
Gotowanie i blogowanieminut. Wystudzić. Smacznego! A już jutro, jeśli nie wydarzy się nic niespodziewanego, pojedziemy na targ. To cała wyprawa - pięćdziesiąt kilometrów w jedną stronę! Główny cel - krwiste pomarańcze i krem kasztanowy. A dla C. - trufle w oleju. Będzie się działo
Pożeraczka, czyli raz adobrzePraliny przygotowane na bazie kremu daktylowego są idealnymi słodyczami dla wszystkich tych osób, które cenią zdrowe odżywianie i dbają o siebie. Warto poświęcić chwilę, aby własnoręcznie przygotować pysze daktylowo-kokosowe praliny, które są bez cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego) oleju palmowego. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a świadomość z czego są wykonane w efekcie daje
Kuchcik gotujeZupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle
e-PrzepisyKulinarnemasą jajeczną. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i mieszamy. W 6 szklaneczkach rozkładamy połamane biszkopty, polewamy je naparem kawowy. Układamy warstwę bananów, pokrojonych w plastry. Umieszczamy warstwę kremu i powtarzamy warstwy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Przed podaniem oprószamy kakao
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na tartę o średnicy 21 cm: na ciasto: 130 g mąki pszennej 20 g gorzkiego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka na krem: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g mrożonych owoców (użyłam malin i truskawek) galaretka truskawkowa 50 g deserowej czekolady łyżka mleka masło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami
Wanilia i KardamonSposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Krem kokosowy Składniki: -budyń śmietankowy -2 szklanki mleka -2 łyżki cukru -1 szklanka mleka kokosowego (w ostateczności może być zwykłe mleko) -masło -1/5 szklanki wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Budyń gotujemy zgodnie
Magia jedzenia.powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu. Przygotować masę mascarpone: Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej. Drugą połowę konfitury truskawkowej
Moje Słodkie Piekiełkowszystko razem wymieszane. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min w temp. 180* Gdy ostygnie przekrajamy na pół. DODATKOWO: Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą) Masa Michałkowa: 0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino) 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 12-15 michałków w białej czekoladzie Śmietanę
Moje Słodkie PiekiełkoRodzinka zażyczyła sobie roladę. Akurat nie miałam żadnej śmietanki na krem ale z zamrażaki wyjęłam truskawki więc postanowiłam ją nadziać musem truskawkowym. Roladka wyszła pyszna, nie za słodka i pięknie pachnąca truskawkami. Tylko taka mała roladka dla moich łasuchów to za mało bo zniknęła zaraz ja zrobiłam zdjęcie. składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej
Monia miesza i gotujejuż kilkakrotnie pisałam, uwielbiam kremy. Pozwalają zagospodarować końcówki warzyw i stworzyć niepowtarzalne smaki. Tym razem nie było improwizacji. Na oryginalny przepis trafiłam tutaj i przygotowałam swoją wersję. Smakowała genialnie, domownicy zjedli z apetytem, ale nie odgadli z czego jest ugotowana :) SKŁADNIKI: 15 dag zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki) 30 dag młodej cukinii 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów
Kuchenne zapiski Edytydawna przymierzałam się do upieczenia ciasta fale dunaju. Uwielbiam ciasta gdzie są owoce a dodatkowym atutem jest delikatny krem budyniowy. Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 100g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Amatorka kuchenna