Krem dyniowo-paprykowy (wegański) 189miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno. ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa z fasoli Bigos/leczo z dyni
Weekendy w domu i ogrodzie
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 216nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych w akcji Na grzyby
Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa paprykowo-pomidorowa z pesto i orzechami włoskimi 213Wlej gorąca wodę, dosmacz solą, skórką z cytryny i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Do zupy dodaj kilka listków bazylii następnie zmiksuj blenderem, na krem. Jeśli zupa wyda Ci się za gęsta, możesz oddać wody. Teraz robimy pesto. Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładko. Spróbuj, ewentualnie dopraw. Zupę podawaj z pesto
Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 195lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko i wyłącznie kieliszkiem czy okrągłym wykrawaczem i postawić na klasykę. Takie małe ciasteczka, wycinane kieliszkiem, idealnie nadadzą się na sklejane maślanym kremem markizy. W smaku przypominają znane szwedzkie ciasteczka pepparkakor, są jednak bardziej czekoladowe. Kruche ciasto najlepiej robić z zimnych składników – zarówno jajko jak i masło powinny być wyjęte prosto z lodówki
Karo in the Kitchen
Straciatella miętowa 213nutkę! Składniki na biszkopt -5 jaj od szczęśliwych kurek -3/4 szklanki mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao lub karobu -3/4 szklanki cukru Na krem miętowy z czekoladą -3 budynie waniliowe -1 l mleka -300 g miętowych landrynek -3 łyżki cukru -1/2 szklanki wody -1 kostka masła -kilka kostek startej gorzkiej czekolady Pianka
Z Kuchni Do Kuchni
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 243stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać jeżynami, podawać. Smacznego
moj przepis na
Czekoladowe ciasto z cukinią 194grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać, dodać cukier, jajko, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt, nadal ubijać, dodać mąki i kakao na przemian ze śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać
moj przepis na
Czekoladowa tarta z panna cottą 199Moje najulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche
moj przepis na
Domowe wafelki Knoppers 540deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki na 2 godziny. Na 15 min przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić. Ewentualnie: 100 gr czekolady mlecznej 100 gr czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
moj przepis na
Kokosowa rozpusta 240Proste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu. Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam miodu, może bardziej pasuje do Królewca. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby dobrze przesiąkło budyniem. Inspirację na budyń brałam z blogu Moje Wypieki (budyń w karpatce) . Inspiracja na biszkopt, to mój ulubiony biszkopt rzucany
moj przepis na
Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami 252czyli w sumie piec 10 min). Po tym czasie słonecznik przełożyć do malaksera z ostrzami, dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła, dodać ekstrakt, mielić przez kilkanaście minut do otrzymania gładkiego kremu. Sprawdzić między palcami czy są grudki, jeżeli tak to mielić nadal, jeżeli przełożyć do miski lub zmienić końcówkę malaksera na mieszającą. Cukier, wodę i miód umieścić w garnuszku z grubym
moj przepis na
Pączki z czekoladą 230pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi z dżemem, ja z jakimkolwiek nadzieniem, a mąż bez niczego:-) Przepis na ciasto pączkowe pochodzi ze strony Moje wypieki , przepis na krem to mój pomysł. Pączki najlepiej smakują tego samego dnia. Następnego dnia warto na 15 sek. włożyć do mikrofalówki przed podaniem (jeżeli planujemy, że część pączków ma być na dzień następny
moj przepis na
Walentynkowa Żyrafa 218łyżeczki proszku do pieczenia 45 ml oleju w temp. pokojowej barwnik czerwony 1/2 łyżeczki (u mnie barwnik w żelu Wiltona) cukier puder 2 łyżki (do zawijania rolady) Składniki na krem: 300 ml śmietany 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka czerwona rozpuszczona w 1 szklance wrzątku (ps. jeżeli chcemy aby rolada miała większą część galaretki wówczas rozpuszczamy
moj przepis na
Prosty mus owocowy 226Jest to lekka owocowa pianka, mało słodka, raczej kwaskowata i orzeźwiająca, w sam na Walentynkową kolację we dwoje, a i na śniadanie też zostanie Może również stanowić świetny krem do przekładania tortów, ponadto w wersji zamrożonej sprawdzi się jako deser lodowy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='750 gr owoców leśnych lub innej mrożonki (np. maliny, wiśnie, truskawki
moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 244drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać mąką. Mąkę i proszek przesiać. Do misy miksera przełożyć masło i cukier i utrzeć na „puszysty” krem. Dodawać po jednym żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać
moj przepis na