krem - 19817 przepisów (strona:840/1322)

Kruche ciasto 206

znaczenie, że większa jego ilość „utwardza” ciasto, czyni je stabilniejszym. Dlatego sporo zależy też od tego co ono ma docelowo fizycznie utrzymać – czy np. lekką pianę, czy ciężki krem i świeże owoce. Istnieje też pewna kontrowersja czy powinien być to cukier w kryształkach czy cukier puder. Niektórzy wyrażają obawę, że cukier w kryształach będzie miał podczas pieczenia skłonność do karmelizacji

Kulinarna Pokusa
Jak upiec buraki 150

uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i cenne wartości odżywcze. Można ich użyć do kremu z buraków, sałatek, pasty do chleba, do ciast, do koktajli, itd. Jak widać lista jest długa, dlatego gorąco polecam ten sposób przygotowania buraków. Pieczenie buraków: Buraki umyć bardzo dokładnie

kuchnia doski
krem z białych szparagów 123

Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki. Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta i formować kuleczki wielkości orzeszka laskowego. W garnku zagotować nieco wody, lekko osolić, wrzucać partiami

6niebo
Zupa krem z boczniaków 70

Niesamowicie wyborny krem z aromatycznych grzybów, w asyście świeżego lubczyku i kaszy.   Składniki 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego lubczyku 800 ml bulionu warzywnego 50 g kaszy jęczmiennej 2 łyżki słodkiej śmietany szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, boczniaki kroimy na mniejsze kawałki

R'n'G Kitchen
Lody śmietankowe z mascarpone. 141

Muszę się przyznać do dwóch rzeczy. Po pierwsze te lody są po prostu obłędne, a po drugie zrobiłam je całkiem przypadkiem. W planach miałam przygotowanie kremu do babeczek. Przy pierwszym podejściu wyszedł mi jednak zbyt rzadki. Pomyślałam wtedy, że z tej "nieudanej" porcji zrobię lody. I tak oto po raz kolejny całkiem niechcący wyszło mi coś naprawdę fajnego. Jestem pewna

zadanie-gotowanie
Pavlova 143

soli do momentu, aż będą gęste i puszyste. Dodawać powoli cukier i nadal ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie bardzo gęsta, gładka i lśniąca, jak krem. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i zmiksować w masę.  Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o wielkości 26cm, następnie wyłożyć pianę i uformować w stożek łyżką. Piec

Cakes By Kejt
Oswoić pokrzywę! 145

twarożkowa rolada. Robi się ją klasycznie, jak inne tego typu. Zioła z pieprzem ucieramy w moździerzu na wilgotną pastę, twaróg blendujemy z jogurtem i solą w proporcjach dających gęsty krem, w którym możemy "postawić łyżkę". Na foli spożywczej rozkładamy warstwy pasty i twarogu, a następnie rolujemy i chłodzimy. Dalej to już czysta sztuka! Maliny blendujemy na sos, pokrzywę płuczemy

Spektrum Smaku
Ciasteczka 137

Ciasteczka cynamonowe Pachnące ciasteczka Kruche ciastka Pierniczki Oponki dyniowe Wafle Racuchy Rurki z kremem Amarantuski Owsiane Gniazdka Diphahata Scones Faworki Muffinki ( I ) Muffiny czekoladowe

NA MOIM TALERZU
Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe 168

lepsze od oryginału. Smak czekolady i kokosa sprawia, że ciężko powstrzymać się od podjadania tych uroczych "pralinek". Możecie użyć dowolnego ciasta, ale pamiętajcie, że nie może być ono z kremem, ani owocami. Efekt finalny też jest uzależniony od rodzaju naszej bazy. Dodatkowo do masy można dodać ulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy.   (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego

Di gotuje
Słoneczna zupa z indykiem 135

Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę , do momentu uzyskania złotej barwy . Doprawiamy curry i chilli , wsypujemy pęczak i gotujemy , tak długo aż kasza będzie miękka . Na koniec wkładamy skrzydła ,żeby się podgrzały

Ogrodnik w podróży
Ciasto z mascarpone rabarbarem i truskawkami 143

sezonie letnim trzeba korzystać z dobrodziejstw naszych ogródków. dlatego też proponuję wam pyszne ciasto z mascarpone z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Nie ma kremów i galaretek więc z pewnością sprawdzi się przy grillu a także można go ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Składniki: 3 jajka 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią

Ala piecze i gotuje
Tarta z malinami i budyniem 188

Jedna z najprostszych letnich tart - budyń i maliny. Nie bawimy się w robienie kremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm . Składniki: 2 łyżki miękkiego masła 100g kruchych ciastek lub herbatników 1 opakowanie budyniu waniliowego  400ml mleka 100g malin 1 galaretka malinowa 400ml wody Galaretkę

Gotowanie i blogowanie
Domowy chrupiący groszek ptysiowy 101

Świetna przekąska, pasuje do zup typu krem, sałatek. Można nim posypać także dość syte zupy z dużą ilością mięsa i warzyw. Polecam też groszek ptysiowy polany domową polewą czekoladową:) Smacznego:) Składniki: 75 g mąki pszennej 100 ml wody mineralnej 2 mniejsze jajka 25 g masła sól drobnoziarnista Wykonanie: Przygotuj garnuszek, w którym zagotuj wodę z masłem z odrobiną soli. Dodaj

Zasmakuj Kuchni
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 162

kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.  Lekko przestudzony spód posmarować kremem z ricotty. Na wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek. Polać sokiem ze smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Super babka czekoladowa 132

jajka 200g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób przygotowania: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej  i ostudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki

Kuchnia smaków