blaszki z wyłożonymi foremkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy je ok 20 min. Kiedy wystygną wyjmujemy babeczki z blaszki, dekorujemy bitą śmietaną/ ulubionym kremem i dekorujemy wedle naszego gustu
Malinowe Pocałunkiproszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę mleka zagotować po czym wlać
O kuchni z uczuciemdżemy truskawkowe, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast. Składniki: 2 kg truskawek 2 opakowania konfitur-fix 1 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki
Kuchnia w czekoladzieczasu do czasu lubię ciasto bez żadnych dodatków czyli bez kremów, owoców. Takim ciastem jest np. murzynek. Idealny do kawki. Nie za suchy, nie za słodki. Nie jest to taki typowy przepis na murzynka, ponieważ jest to wersja przyśpieszona. Dodatkowym plusem tego ciacha jest to, że nie wymaga miksera :) Składniki: 350g mąki
Amatorka kuchennapamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) 2. Ciasteczka wyciskać za pomocy szprycy do kremu (z grubszą końcówką) i następnie obsypać je cukrem/wiórkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche
Di gotujechyba najczęściej robionym ciastem z truskawkami jest biszkopt z truskawkami i galaretką. Ja wolę jednak inną wersję tego ciasta, a mianowicie roladę bez zawijania z lekkim musem truskawkowym i kremem śmietankowym. To lekkie ciasto uprzyjemni każdemu niedzielne popołudnie. ROLADA TRUSKAWKOWA (bez zawijania) Składniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mą ki pszennej 1 łyżka mąki
Bon appetit mon amieSkładniki na nadzienie i wierzch: 3 dojrzałe awokado 4-5 łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu sok z cytryny truskawki Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie
Qlinarnie i Qlinarniemnie znajdziecie podsumowanie błyskawicznych piątków . I tak oto prezentuje się dzisiejsza lista : Bożena Ekspresowe rogaliki Arkadiusz Risotto truskawkowe z kurczakiem Arkadiusz Zupa krem z boczniaków Monika Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli Marzena Jajko z szynką i szparagami Magdalena
Magiczne Życie Martyprzynajmniej kawałek jeszcze ciepłego ciasta. ;) Ciasto smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale my z Dominikiem uwielbiamy połączenie masła orzechowego i bananów, więc ciasto podajemy z tym orzechowym kremem. Smacznego
Cooking Monsterciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca - to danie tak mnie
Cooking Monsterserkami mascarpone za pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce
Kuchnia w czekoladzieKolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek
zadanie-gotowaniełyżeczki oleju przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Po wrzuceniu do wody, trzeba je zamieszać, aby nie przywarły do dna. Podajemy same lub np. w towarzystwie palonego masła czy kremu balsamicznego. Post Zielone pierogi z botwinką pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuporwać na kawałki, umieścić w miseczce i namoczyć w occie. Czosnek rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli. Wszystkie składniki oprócz szczypiorku, odłożonej części papryki i lodu zmiksować na gładki krem. Rozlać na talerze i dodać posiekany grubo szczypior, kostki papryki oraz lód
zadanie-gotowaniesobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto
Fill The Bowl