krem - 19817 przepisów (strona:832/1322)

Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami 204

solidnego schłodzenia, masa stężeje, ale tak ma być, następnie miksujemy ja mikserem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszysto, ale nie całkiem  na sztywno, dodajemy masę porzeczkową, miksujemy na krem, rozkładamy na całkiem zimnym serniku. Posypujemy pokruszonymi bezikami.  Chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem 132

Asterixie i Obeliksie, gdy ci ruszają do Brytanii i zostają tam ugoszczeni jagnięciną w sosie miętowym. Pomyślałam, mięta, dlaczego nie? I tak moja ukończona flaga pachniała miętą w kremie ze śmietany i serka Apetiny, a jagody delikatnie wzbogaciły ją o owocowy, kwaskowaty smak. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lody waniliowe 342

rondla, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta i puszysta (nie gotować). Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Ubić śmietanę 36% i delikatnie wmieszać ją do wystudzonej masy. Powstały krem przełożyć do pojemnika i zamrażać co najmniej przez 6 godzin. Podczas zamrażania masy lodowej nie trzeba mieszać. Zobacz również: Lody bananowo-truskawkowe

Kuchcik gotuje
Ciacho Cappuccino 344

ostygnięcia.   Krok 2 Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy,dodajemy rozmieszany budyń z cukrem . Zostawiamy do wystygnięcia.Miksujemy budyń z masłem i spirytusem na gładki krem   Krok 3 Mleko gotujemy i wsypujemy cappuccino do niego, mieszamy i studzimy.Ostudzone mleko ubić z śmietanami fiks . Żelatynę  wsypujemy do szklanki zalewamy zimną wodą, a następnie rozpuszczamy

Różowa kuchnia
Lody bananowe z czekoladą 147

banany wystawić na ok 15 minut z zamrażarki aby lekko odpuściły, dzięki temu będą lepiej się miksować. Przełożyć do rozdrabniacza, dodać odrobinę soku z cytryny i zmiksować na gładki krem. Dodać czekoladę startą na drobnych oczkach i wymieszać. Od razu przełożyć do pucharków lub szklaneczek, dowolnie udekorować i podawać. Jeśli wolimy aby lody były bardziej zmrożone należy po zmiksowaniu

Monia miesza i gotuje
Peruwiański mus czekoladowo - arachidowy z quinoą 117

Ciepłą, ale nie gorącą, quinoę blendujemy razem z ciepłą wodą, miodem i olejem arachidowym. Uzyskaną masę mieszamy z roztopioną czekoladą i ponownie miksujemy. Powstały w ten sposób gęsty czekoladowy krem nakładamy do pucharków i odstawiamy do przestudzenia. Polecam wstawić na godzinę do lodówki, aby deser nabrał konsystencji musu. Gdy już się schłodzi posypujemy go uprażonymi orzechami arachidowymi i ozdabiamy owocami

Quinoa Raz!
Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem 135

Nakłuwamy ciasto widelcem (na płaskiej powierzchni dna), wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i wyciągamy spody z foremek. W międzyczasie przygotowujemy krem - mielimy migdały i bób tonka w młynku na mąkę, a następnie mieszamy z quinoą i pozostałymi składnikami i dokładnie blendujem, aż uzyskamy jednolita masę (jeżeli wydaje się zbyt sucha można

Quinoa Raz!
Zupa z zielonych szparagów z pieczonym ziemniaczkiem faszerowanym czarną quinoą i rozmarynem 135

zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy do miękkości w niezbyt dużej ilości lekko posolonej wody, a następnie starannie blendujemy. Zupa nie powinna być, aż tak gęsta, żeby można ją było nazwać kremem, ale nie powinna być też zbyt rozwodniona ;) Ziemniaki dokładnie szorujemy i nieobrane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, opiekamy z obu stron, aż zmiękną, a skórka się zrumieni. Quinoę

Quinoa Raz!
Zupa krem z quinoy i skorzonery 138

warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją aby uzyskała jednolitą konsystencję niezbyt gęstego kremu. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i gotowe

Quinoa Raz!
Olejek bergamotowy, czyli naturalny sposób na zdrowie i nie tylko 75

stosowany jako naturalny dezodorant, który dodatkowo nie wywołuje podrażnień. Substancja ta ma lekki, przyjemny i cytrusowy zapach. Jest przez to stosowana przy produkcji wód toaletowych i perfumowanych, dezodorantów, mydeł, kremów oraz odświeżaczy powietrza. Ponadto, olejek bergamotowy można wykorzystać jako świetny dodatek do kąpieli, balsamów do masażu czy też przygotować na jego bazie inhalację. Bezpieczeństwo podczas używania olejku Stosowanie olejku bergamotowego

Cynamonowe szczęście
Ciasto Świętego Jakuba 599

kwaśniej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia

kruche babeczki
Zdrowa nutella, czekoladowy krem z batatów 142

mleka kokosowego - słodzik wg uznania (syrop z agawy, daktyli, namoczone daktyle - co tam lubicie) Batata obrać ze skórki. Miąższ batata oraz pozostałe składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Krem przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego! * jeśli ma być to posiłek po-treningowy - do masy dodać porcję białka

CookYourself
Torcik mocno czekoladowy 130

przydadzą nam się do dekoracji. Placki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone.  Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwą przekładamy ciasto, następną układamy w formie kopca na wierzchu. Dekorujemy  połamanymi  kostkami czekolady, okruszkami  ciasta  oraz miętą. Gotowe

Kolejny blog o gotowaniu
A może by tak coś wydestylować? 142

częsty składnik orientalnych kosmetyków- odmładza i łagodzi podrażnienia (przetestowałam- użądlenie pszczoły mniej swędzi po przemyciu). Ale ja namawiam Was do użycia jej w kuchni- łyżka dodana do ciasta, kremu, ciasteczek czy lemoniady nada im niesamowitego, egzotycznego charakteru. Podobno na uspokojenie świetnie działa szklanka mleka, z odrobiną wody różanej.  A dlaczego domowa a nie ze sklepu? Po pierwsze dla frajdy

les mirabelles
Deser a'la tiramisu z jagodami. 156

puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki z deserem schłodzić w lodówce, aby masa stężała i smaki "przegryzły

Zakątek rozkoszy kulinarnych