czekoladowo-jogurtowej. Wstawić do lodówki na 30 min. Wyłożyć pozostałe wiśnie, wylać (bardzo ostrożnie i powoli) resztę galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1-2 godziny). Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na torciku rozetki. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny do całkowitego stężenia. Torcik przechowywać w lodówce. Przed podaniem delikatnie nożykiem oddzielić deser
moj przepis nawrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę, zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu, ostudzić do temp pokojowej, wstawić do lodówki. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego (takiego z warstwą śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce min 12 godzin owoce do dekoracji Mleko kokosowe otworzyć, zrobić
moj przepis najogurtu greckiego, koniecznie schłodzonego 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki żelatyny namoczona w 3 łyżkach zimnej wody W dużej misce umieścić śmietanę, ubić na sztywny krem, dodawać po jednej łyżce jogurtu, cały czas ubijając na małych obrotach miksera. Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej masy, wymieszać i bardzo
moj przepis napuszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów o grubości około 1,5 cm i jeszcze jeden niepełny – ten który powstał ze ścięcia górki. Składniki na tortownicę
moj przepis naWstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 min. od suchego patyczka. Wyjąć, jeszcze gorącą zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno
moj przepis naDodać sok i skórkę z limonki, wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki, kiwi obrać, przekroić na pół, wzdłuż, pokroić na cienkie (2 mm plastry). Plastry układać wzdłuż boku tortownicy, wyłożyć krem limonkowy, który ma lekko przycisnąć kiwi do boków tortownicy. Do dekoracji: 330 ml śmietany 30 % kilka truskawek 1 limonka Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukiernicznego i wycisnąć
moj przepis nazostawić do całkowitego ostudzenia i odcieknięcia. Jak już jest zimne, bardzo dokładnie wycisnąć serwatkę, powstały ser ma być sypki. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem, łyżka po łyżce dodawać ser. Można też użyć w tym celu malaksera. Ma powstać gładka masa. Na koniec dodać ekstrakt. Bakalie pokroić w kosteczkę (ok 3 x 3 mm). Wsypać
moj przepis nakażdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem z kury’, na pewno ta zupa to coś dla Was. Jest nieporównywalnie zdrowsza i o wiele bardziej treściwa niż jej sproszkowany odpowiednik. Porcja z przepisu to zupa
Karo in the KitchenJest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki
Kuchnia PokoleńMasło utrzeć z cukrem waniliowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masła dodawać stopniowo wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Na koniec dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać. Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i schłodzić, aby dobrze się kroiło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce
Domowa Cookierenka AgiLubicie eksperymentować?:) Może w tym roku zamiast zwykłego barszczyku dacie się namówić na zupę krem na Wigilię? Jest gęsta, słodka od buraków i dosyć pikantnie doprawiona. Całości dopełniają kostki sera feta. Intensywny kolor, głęboki smak i prostota przygotowania. Wspaniałości, mówię Wam (: Czas przygotowania: 60 minut Składniki: ok. 1kg czerwonych buraków 1,5 litra bulionu sól, pieprz ziele angielskie
Czerwona Porzeczkabędę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej wytrawne smaki, jak choćby Bułeczki z pieczeni ą mięsn ą i papryczką pepperoni . Poniżej kolejna wersja drożdżowej pyszności w wersji wytrawnej, z parówką
Grunt to przepis!Krem z dyni na słodko to nie moja bajka, ale pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól
Qlinarnie i Qlinarniebrzoskwinie kroimy w większą kostkę, 3-4 połówki owoców kroimy w ćwiartki i odstawiamy do dekoracji. Do miski przekładamy serek,wsypujemy cukier waniliowy i całość miksujemy na gładki krem. Do masy serowej wrzucamy pokrojone brzoskwinie i delikatnie łączymy je z serkiem. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia serkiem
Smakowite DaniaSoczysta i delikatna - po prostu pyszna. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno, a ze słodkimi granatami, świeżą kolendrą i krem fraiche wprost bajkowo :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki słodkiej (lub zwykłej słodkiej) 1 płaska łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kuminu 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy
DefinicjaSmaku