Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli. Dokładnie miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów wypełniam kremem. Wierzch deseru oprószam odrobiną chili oraz kakaową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka- co za kształty!:)) Na krem: 1 opakowanie kremowego serka (ok. 100g) 50g masła (nie prosto z lodówki) 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka miodu Przygotowujemy marchewki i dużą, prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy(...)dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto (u mnie zobaczycie grudki, bo masło było za zimne). Ciacho jest pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Polecam na jesień! O akcja już działa
les mirabellespierwsze danie :) Można doprawić maggi lub dodać kostkę rosołową warzywną. Ja wybrałam tę pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :) Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPączek - król Tłustoczwartkowych wypieków :) Te tutaj są pyszne! Mięciutkie, bardzo delikatne. Jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam :) Nadziane kremem ajerkoniakowym, oblane polewą czekoladową. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być ;) Mimo tego dobrze się z nim współpracuję. Polecam Wam bardzo ten przepis, może ktoś dzisiaj usmaży jeszcze pączki? ;) Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczka soli(...)cały czas mieszając. Dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Odłożyć do przestudzenia. Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Układać na bibułce do odsączenia. Jeszcze ciepłe nadziewać kremem ajerkoniakowym. Udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego
Domowa cukiernia EwyRewelacyjny i tylko 3 składniki! Musicie spróbować – koniecznie! Teraz można upolować awokado za 3 zł lub nawet mniej, więc do sklepów:). Taki krem jest również pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast i deserów. Nie muszę chyba dodawać, że awokado to superżywność, i że ten czekoladowy krem można jeść właściwie bez wyrzutów sumienia… Składniki: 1 duże dojrzałe (miękkie awokado
Qlinarnie i Qlinarniebyło robione na próbę (kto bardzo głodny, radzę podwoić ilość składników). Składniki na spód: ½ szklanki migdałów ½ szklanki miękkich daktyli 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka gorzkiego kakao Składniki na krem i wierzch: 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżki ciemnego kakao 2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj(...)daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki. Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można je wcześniej wydrylować i odsączyć z soku). Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON
Qlinarnie i QlinarnieNiebo w gębie, a do tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać do kremu trochę soku z cytryny (lub skropić ciasto sokiem przed podaniem), bo wychodzi ono bardzo słodkie. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki(...)Składniki na nadzienie i wierzch: 3 dojrzałe awokado 4-5 łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu ok. 2 szklanki malin Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Niebieskie migdały (3 maja) serwują
Qlinarnie i Qlinarniewstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie do szprycy nakładamy kremu hershey i nadziewamy nim muffiny. Wierzch wszystkich muffin ozdabiamy odrobiną kremu, posypujemy posypką. Truskawki kroimy w cienkie plastry, którymi ozdabiamy wierzch muffin
Emcia Pichcismaczne. Ciasto: kostka masła szklanka jogurtu/maślanki 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody łyżeczka czerwonego barwnika w żelu Krem: 500 g śmietanki 24% pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny +500 g truskawek Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, po chwili dodając cukier. Mieszamy(...)Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy z odrobiną cukru pudru na sztywną pianę. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody (koniecznie najpierw przestudźcie!) i miksujemy jeszcze chwilę. 2/3 kremu przekładamy na wierzch jednego z blatów, przykrywamy drugim i smarujemy całość ciasta oraz boki. Truskawki myjemy, przecinamy na połówki i układamy na cieście. Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin
sama złodyczciastek rozłożyć na blasze. 4 łyżeczki (płaskie) żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać i lekko wystudzić. Do ubitej kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę ciastek. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać
Jadło i czytadłozachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru(...)dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia. Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem. Składniki polewy czekoladowej delikatnie podgrzać i rozpuścić. Nie gotować. Polać ciasteczka i pozostawić i stężenia polewy. Z papieru (najlepiej pergaminu, gdyż jest cienki) wyciąć małe
Jadło i czytadłoszklanka cukru 3-4 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych truskawek Jajka ubić z cukrem, następnie dodać serek, mleko i pozostałe składniki. Foremki na mufinki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić(...)szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić, dodać lekko tężejącą galaretkę i szybko ubić. Na dno każdej mufinki włożyć po łyżeczce śmietany na to truskawka i reszta kremu. Gotowe ciastka posypujemy rozkruszonym ciastem
Jadło i czytadłogładką masę. Następnie dodać serek, jogurt i dokładnie wymieszać. Można delikatnie posolić i popieprzyć ale nie jest to koniecznie. Łososia pokroić w nieduże kawałki i dodać do kremu, lub też po przełożeniu samego kremu do pucharków, ułożyć łososia dekoracyjnie w kształcie różyczki. Podawać schłodzone jako przystawkę
Jadło i czytadłoChoć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie. Ciasto piernikowe 2 jajka 1 1/4 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 4/3 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 łyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody(...)opakowanie przyprawy do piernika Krem 1 opakowanie serka śmietankowego Almette 2 łyżki miodu 1 opakowanie śmietan fix kolorowe draże do ozdobienia Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem
Jadło i czytadłokroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie blendujemy na gładki krem. Marchewkę mieszamy z pieczarkami, wykładamy połowę na blaszce. Na warzywach układamy plastry mięsa, przykrywamy resztą warzyw. Wierzch smarujemy cebulowym kremem. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzenie