krem - 19817 przepisów (strona:633/1322)

Krem z pieczarek 183

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku(...)pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Ala piecze i gotuje
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 165

Sezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl(...)cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając

Ala piecze i gotuje
Mufinki z kremem 166

znowu 1 łyżkę masy kakaowej, ważne aby całość nie przekraczałą 3/4 wysokości foremki.  Pieczę przez ok. 20 min w temp. 180st.C ( oczywiście bez termoobiegu). Pyszności. Składniki na krem: 150 g serka kremowego typu Philadelphia  150 g miękkiego masła  1 szklanka cukru pudru cynamon  1/4 łyżeczki  Masło trzeba utrzeć do białości. Stopniowo dodaję cukier puder, cały(...)czas ucierając. Następnie z serkiem tak samo jak z pudrem dodaję stopniowo ciągle mieszając. Na końcu dodaję cynamon i mieszam. Można wszystko ręcznie robić ja jednak do całego kremu używałem miksera. Schłodzić przez 1 godzinę i dopiero wtedy przy pomocy rękawa cukierniczego udekorować babeczki. Jeśli macie problem z zakupem serka kremowego typu Philadelphia możecie śmiało użyć sprawdzonych zamienników.Serek Philadelphia

Mechanik w kuchni
Mille feuille czyli Napoleonka 231

ciasto, a okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego pochodzenia). Oryginalne francuskie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa.  Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy( w wersji z Wielkopolski), ciasto półfrancuskie z pysznym kremem budyniowym, od zawsze(...)szczegóły pomiędzy napoleonką a kremówką…  Napoleonka Składniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 żółtka • 1 szklanka mąki krupczatki Z mąki, margaryny, śmietany, żółtka i octu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na parę

Mia Cucina Sofieta
Viennetta 265

bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę i kończymy na kremie.   Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru i wstawiamy deser na 6 h lub całą

Mia Cucina Sofieta
16.Ciepło, pożywnie i smacznie - czyli kukurydziana zupa krem nieco inaczej! 254

jesień wiadome jest, że nie zapominamy o ciepłym ubiorze, dużej ilości ciepłych płynów i … o pożywnym, rozgrzewającym jedzeniu! Dziś zajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny i słoneczny kolor.. Konsystencja kremu sprawia, że jest bardzo pożywna, a dodatek imbiru i czosnku nadaje jej rozgrzewające właściwości. Wersja wykonania jest nieco inna

Symfonia Smaków
Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym 169

Jeśli tak jak ja, jesteście wielbicielami ciast czekoladowych, to z pewnością zasmakuje Wam to ciasto:) Baza, czyli ciasto, jest jednocześnie wilgotne, ale także idealnie puszyste. Krem maślany z dodatkiem czekoladowego budyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto: 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru(...)sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.     Krem: 250g masła, 1 litr mleka, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, szczypta mielonego anyżu, 100g mlecznej czekolady, 50g płatków migdałowych Kresto

Z miłości do słodkości
Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami 232

przy pomocy blendera na papkę. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał. Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami

Z miłości do słodkości
Zupa krem z zielonego groszku 176

lubimy. Dostałam od mamy trochę świeżego groszku, który tak ładnie się do mnie uśmiechał, że od razu sobie pomyślałam, iż jest idealny na zupę;) Zrobiłam więc zupę-krem z dodatkiem niezwykle aromatycznej mięty. Szybko się ją robi, a ma mnóstwo witamin, ponieważ groszek zawiera m.in. witaminę B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest lekkostrawny(...)wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowo-orzechowy z mlekiem w proszku 213

Schłodzić.       Masa serowa: 1,3 kg twarogu, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, 2 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki śmietanki 30%, 3 jajka, szklanka cukru, 2/3 szklanki kremu czekoladowego.     Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać jogurt naturalny oraz mleko w proszku i krem czekoladowy. Dokładnie utrzeć. Mieszając, powoli wlewać śmietankę. Dokładnie wymieszać(...)przelać na przygotowany spód. Piec ok. 60minut w temp. 160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki.     Krem: 1/2 szklanki mleka w proszku, 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych (BackMit), 5 łyżeczek cukru pudru, 25g masła, 7 łyżek śmietanki 30%.     Miękkie masło utrzeć ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Następnie, stale ucierając, powoli wlewać śmietankę

Z miłości do słodkości
Czekoladowe babeczki Gellwe 133

ponieważ prawie całkiem samodzielnie mogą je przygotować.  Co prawda wyszło nam jakieś 15 babeczek, a nie 20 jak podano na opakowaniu, ale babeczki są odpowiednio słodkie i wilgotne. Krem już przez sam kolor zachęcał do skosztowania, choć jak dla mnie był ciut za kwaśny:) Ponadto opakowanie zawiera obrazki do pokolorowania oraz naklejki, których niestety nie zdążyłam już uwiecznić;):) Poniżej(...)dołączone do opakowania papilotki ułożyć w foremce na muffiny i nałożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek, czyli około jednej łyżki. Piec ok. 16-18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 150ml zimnego mleka,    krem jagodowy dołączony do opakowania, czekoladowe kamyczki dołączone do opakowania. Mieszankę na krem jagodowy zmiksować z zimnym mlekiem. Masę przełożyć do szprycy i udekorować zimne

Z miłości do słodkości
Świąteczna stefanka 605

przygotowaniu Stefanka, która, co prawda nie jest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami...  Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny,  2 jajka,  6 łyżek cukru(...)Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.  Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem: 1 l mleka 3,2%,  7 czubatych łyżek kaszy manny,  szklanka cukru pudru,  sok z 1/2 cytryny,  80g margaryny,  powidła śliwkowe. Mleko zagotować z cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Czekoladowy kaprys z zieloną wkładką 186

słodkości, przez co jest ich mniej na blogu. Ale mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis na to pyszne ciasto. Spodem jest ciemny biszkopt, zaś reszta to pyszny śmietanowy krem i zielona galaretka. Gdyby nie pieczony biszkopt byłoby to fajne, piankowe ciasto na zimno. A tak jest ciasto na biszkopcie z pianką i galaretką:) Na dodatek kompletnie nie chciało(...)Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz:  1/3 szklanki zimnej wody,  sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem:  3 galaretki agrestowe,  600ml śmietanki 36%,  3 czubate łyżki cukru pudru,  2 płaskie łyżki żelatyny,  3 czubate łyżki kakao. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku, przestudzić

Z miłości do słodkości
Słodkie grzybki z kremem 227

zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku.  Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek.  Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek,  2 duże budynie waniliowe,  2 czubate łyżki mąki pszennej,  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,  szklanka cukru,  cukier waniliowy,  200g(...)waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić.  Margarynę i masło utrzeć z cukrem i  żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową

Z miłości do słodkości
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 220

urodziny bloga, musi więc być i tort! I to nie byle jaki:):) Okazja była podwójna, więc i tort musiał być wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt(...)Krem czekoladowy:   5 jajek,  100g gorzkiej czekolady,  2 łyżki cukru,  łyżka kakao,  250g masła lub margaryny.  Jajka ubijać z cukrem na parze przez około 10minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.  Masło utrzeć na puch

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania