krem - 19817 przepisów (strona:635/1322)

Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą 159

dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy. Składniki: (na 2 porcje 4 buraki Sól Czarny pieprz Łyża masła klarowanego Łyżka miodu wielokwiatowego Łyżka kremu balsamicznego 2 duże plastry sera feta Głowka sałaty masłowej Rzodkiewki Pestki dyni lub orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy(...)plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry buraków i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż buraki pokryją się glazurą. Sałatę myjemy i rwiemy na mnijesze kawałki. Uk ladamy na telerzach. Buraki układamy na sałecie w formię okręgu. Posrodku układmy duży kawałek fety

Pyry na Gaz
Tort węgierski 186

maki jajko 110 g cukru 8 dag miękkiego masła pół opakowania proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody 3 czubate łyżki kakao 2 łyżki miękkiego smalcu opakowanie cukru waniliowego Na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji(...)przez około 30-35 minut. Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy. Na ciasto wykładamy równa warstwę wiśni.  Krem: Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mnie mleka a do niego miąższ z jednej laski wanilii i masło. Gotowy budyń wykładamy na wiśnie. Wygładzamy i posypujemy płatkami migdałów lub pokruszonymi migdałami

Pyry na Gaz
Sałatka z boczniakami i kalafiorem 138

grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę. SKŁADNIKI: boczniaki około 10 szt ½ czerwonej papryki średni kalafior krem balsamiczny natka pietruszki płatki papryki sól cukier PRZYGOTOWANIE: Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli łyżeczki cukru na półtwardo. Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy(...)gotujemy około 15 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Warzywa i grzyby układamy na talerzu. Skrapiamy kremem balsamicznym i dekorujemy natka pietruszki

Pyry na Gaz
Przegląd tortów - dekoracje 2 296

opłatka i masą cukrową Tort Kopciuszek - dekoracja z bitej śmietany Tort "Kraina Lodu" Olaf- dekoracja z masy cukrowej Tort książka - dekoracja opłatkowa Tort "My Little Ponny"  - dekoracja z kremu maślanego i masy cukrowej Tort "Świnka Peppa" - dekoracja z kremu maślanego i masy cukrowej Tort "Kraina Lodu" Elsa - dekoracja z opłatka i masy cukrowej

kolorowotorcikowo
Zupa krem z soczewicy 115

Jeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych(...)zagotować. Warzywa obrać i   drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca

Na słodko lub wytrawnie
TORT HARRY POTTER 184

dokładamy serki, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Syrop irish cream rozrabiamy z wodą, nasączamy nim spód.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki.Na wierzch układamy opłatek Harry Potter

Z Majeczką w kuchni
TORT URODZINOWY DOMINIKI 112

cukru. Dodać żółtka ciągle miksując. Następnie dodawać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 30-35 minut. KREM: Najpierw przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ciągle mieszając by się nie przypalił. Budyń musi być gęsty! Po zrobieniu odstawiam by całkowicie wystygł. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć(...)cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny i przesmarowałam masą. Na wierzch tortu rozwałkowałam masę cukrową i ozdobiłam konikami

Kuchnia w opałach
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 100

SKŁADNIKI:   ½ szklanki wody (125 ml)  65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli  2 jajka SKŁADNIKI NA KREM:  200 ml śmietanki min. 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru  ŚmietanFix   truskawki A jak to zrobić:   EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą(...)dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Krem: Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić

Kuchnia w opałach
NAPOLEONKI NA KRAKERSACH 92

Mleko wlać do garnka i zagotować, po czym wlać do niego masę jajeczną, gotować ciągle mieszając (używałam w dalszym ciągu miksera), aż masa zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia. Do kremu dodać masło i sok z cytryny, dokładnie rozmieszać.  Krem wylać na krakersy, dokładnie rozprowadzić po całości. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z krakersów. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia

Kuchnia w opałach
KARPATKA 115

córki. Tak to właśnie u mnie wyglądało. SKŁADNIKI: na ciasto 1 szklanka wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia na krem 3 szklanki mleka 200 g masła 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej  2 żółtka A jak to zrobić(...)dwie części. Blachę 35x24 wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić połowę ciasta na blasze i piec 30 minut w 180 stopniach. Drugą część ciasta upiec tak samo. Krem Przygotować masę budyniową.  2 szklanki mleka i cukier zagotować.  Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami.  Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając

Kuchnia w opałach
RÓŻANE MAKARONIKI 120

SKŁADNIKI:   3 białka 125 g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 30 g  drobnego cukru   1/2 łyżeczki wody różanej różowy barwnik spożywczy   krem  125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki wody różanej dodałam jeszcze 2 bardzo drobno pokrojone truskawki     A jak to zrobić: Migdały połączyć z cukrem pudrem(...)pozwoli uzyskać charakterystyczna skorupkę z wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (termoobieg), przez 15 minut. Po upieczeniu makaroniki zostawić na macie lub blasze do wystudzenia. Przełożyć kremem przygotowanym z połączenia powyższych składników, lub ulubionym dżemem bądź nutellą. Przechowywać w chłodnym miejscu

Kuchnia w opałach
Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 179

czas ucierając łyżką. Powstałą masę podzielić na kilka części. Każdą część zabarwić na wybrany kolor, włożyć do oddzielnych woreczków cukierniczych z wyciętym małym otworkiem i udekorować wystudzone bałwanki. Śnieżny krem: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść wiórków kokosowych (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i dalej(...)ubijać. Stopniowo dodawać serek, tak by powstała jednolita masa. Krem można nałożyć do rękawa cukierniczego lub nakładać na muffinki po prostu łyżką. Posypać wiórkami. Na środku każdej babeczki wcisnąć bałwanka. Smacznego

maniapieczenia
Ciasto Migdałek 373

Proste, w miarę szybkie ciasto a jakże efektowne i smaczne. Trzy kruche blaty ciasta, z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone lekkim, nie za słodkim kremem karmelowym. Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, ładnie się kroi w kosteczkę i nie sprawia problemów w przechowywaniu. Nie potrzebuje lodówki, praktycznie od razu gotowe do spożycia, jednakże jak sobie dłużej(...)cukru kryształu. Na jeden z placków, na ubite białka rozsypujemy płatki migdałów. Każdy placek pieczemy w 170 stopniach, około 30 minut, do zarumienienia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego około 1,5 h) 1 kostka masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy

Made By Mom And Son
Ciasto cappuccino 234

piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).  3 łyżeczki kawy zaparzyć w 100 ml wody i nasączyć nią biszkopt Krem cappuccino: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując(...)Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino. Na górę : śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce o grubych oczkach. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zupa (krem) ziemniaczano - kukurydziana z serkiem apetina (ekspresowa i tania zupa) 207

Kolejny ekspresowy krem...szybka i tania zupa... na zimowe wieczory. Ziemniaki i kukurydza, a do tego posypka z suszonych pomidorów nie jest zbyt popularnym zestawieniem smakowym w domowym zaciszu. Dodatkowy wymiar smakowy nadaje serek o smaku pomidorów z bazylią. Ponadto kurkuma nie tylko nadaje pięknego koloru, ale również ta przyprawa ma pozytywny wpływ na pracę wątroby oraz wspiera organizm(...)pokrojone warzywa, odcedzoną kukurydzę i wlewamy rosół. Całość gotujemy do miękkości... czyli ok. 20 min od chwili zagotowania. Po ugotowaniu warzyw dodajemy serek apetina i całość miksujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Do miseczek nalewamy zupę, posypujemy kukurydzą i suszonymi pomidorami z bazylią Smacznego

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania