pewnością zauważyliście, przepadam za wszelkiego rodzaju curdami. I choć generalnie preferuję polskie nazwy, ta wydaje mi się nieprzetłumaczna. Curd bowiem to coś pomiędzy kremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga
Gospodyni Miejskanaturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe chłody. Dla tych, którzy nie przepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom, jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm(...)ziemniaki (im drobniej posiekane ziemniaki, tym krótszy czas gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia.Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu.Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska
SzczyptaSmaQwodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym, domieszać śmietanę i brandy, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut). Przybrać czekoladą
SzczyptaSmaQchłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam marmolady
kuchcikowniaWpis pochodzi z www.mgotuje.plWczoraj wymyśliłam bardzo smaczny deser. Zrobiłam domową galaretkę z koncentratu z mango, którą przełożyłam kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady. Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają
Marta Gotujetrochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze. KREM Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku. Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gotować aż zgęstnieje. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Śmietankę ubić
Kuchnia DanusiBardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki.Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę
pieprzny smaczekSezon cukiniowy trwa na dobre. Będzie zupa - krem. Do dzieła :-)Składniki: 5 średniej wielkości cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 1/2 łyżka masła śmietana 18 %1 paczka płatków migdałowych listek laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku natka pietruszki chleb na grzanki Sposób wykonania: Cebulę(...)zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki z chleba. Krem wlać do talerzy i posypać dodatkami . Smacznego
pieprzny smaczekNaleśniki z kremem daktylowo-bananowym i twarożkiem**jeden z samym krememKolejna sobota, kolejne naleśniki i kolejni goście. To chyba już taki standard. Goście = naleśniki na śniadanie. Co do czwartkowego nightskating'u, było genialnie. Serio. Będę musiała to powtórzyć, tym razem większą paczką. Dzisiejszy dzień zleciał jakby go w ogóle nie było. Wypada trochę posiedzieć z gośćmi
More food, love and dreamsbili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie to pierwszy raz w swoim życiu jadłam blok czekoladowy i powiem, że się w nim zakochałam(...)aparatem. Praktycznie go nie wyjęłam.Byłam tylko ja i osoby na których mi zależy, którzy mnie znają mniej czy więcej.Na śniadanie wyjadałam pasztet z deski i wyjadałam krem z ciasta.Bez upamiętniania, bez zdjęć, tak po prostu.Nie wiem, co zrobić z tym miejscem.Z jednej strony lubię je, lubię dzielić się z wami pomysłami, czerpać od was inspiracje, poznawać, odkrywać
More food, love and dreamszapach, natomiast jego specyficzny smak wzbogaca potrawę. Tak, więc nie bójmy się czosnku, nawet na romantycznej kolacji zamiast odpychać, może zbliżyć do siebie dwojga ludzi ;)Jedna porcja (300 ml) kremu z czosnku dostarcza około 196 kcal, 5,6 g białka, 8,9 g tłuszczu, 27,75 g węglowodanów oraz 4,4 g błonnika.SKŁADNIKI:Zupa
W kuchni Katiepieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 200 g białej czekolady 200 g creme frâiche 50 g startej na drobno białej czekolady Białą czekoladę rozpuszczamy w garnku na małej mocy palinka. Odstawiamy do ostygnięcia. Creme frâiche roztrzepujemy(...)pomocą rózgi kuchennej i wlewamy do białej czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Wystudzony biszkopt pokrywamy kremem i posypujemy stratą białą czekoladą. The post Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladą appeared first on Made
Made By Mom And Sonszczęście mimo tego pośpiechu zdążyłam zrobić pyszne śniadanko :)~ Owsianka kokosowa z musem gruszkowo-cynamonowym i kokosowym serkiem twarogowym ~Składniki:40g płatków owsianych10g wiórków kokosowychsłodzidłogruszkacynamon+ 100g serka twarogowegomleczny krem kokosowy (z Lidla)Płatki, wiórki, słodzidło zalewamy wrzątkiem i gotujemy do zgęstnienia. Owsiankę przekładamy do słoiczka/ miseczki. Gruszkę blendujemy z cynamonem, serek mieszamy z kremem kokosowym. Obie masy umieszczamy na owsiance
Kuchenny Skrawek Nieba