Dzisiaj podaję przepis na mega szybkie i proste ciasteczka z ulubionym dżemem lub kremem czy też nutellą. Możliwości jest wiele, wszystko to zależy tylko od nas i naszych kubków smakowych, które często szaleją na widok słodkości ! ;) Ja wykorzystałam biszkoptowe kółka, które zostały mi z Dziur przepis tutaj http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/05/dziury.html , także nic się nie zmarnuje ! ;)Składniki na biszkopt(...)zwykły biszkopt to ten punkt pomijamy ;) )Dodatkowo :czekolada (gotowa lub rozpuszczona w kąpieli wodnej)dżem(według mnie najlepiej sprawdza się porzeczkowy, z innymi nie za bardzo mi podchodziły), dowolny krem lub nutella - co chcemy :)wiórki kokosowe Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wkładamy do piekarnikanagrzanego do 180st
charlotte gotujeA to jest właśnie moja pierwsza beza :) Mimo tego że tort może do najpiękniejszych i aż tak bardzo estetycznych nie należy, to jest pyszny. Myślałam
charlotte gotujegorącej wody.Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościpowiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości(...)kakao- 3 łyżki wodyDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu
Smaczne Zdroweupieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu z twarożku i pesto.Po dokładnym wymieszaniu krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy, wyciskamy na babeczki i dekorujemy pomidorkami.Babeczki z pesto i pomidorkami koktajlowymiSmacznego!ciastkożercy
CiastkozercyChoinka to chyba jeden z najlepiej rozpoznawanych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie wykorzystać byjej jako ozdoby na świątecznych babeczkach? Efektowne (i nietrudne!) choinki można stworzyć z kremu wykorzystującrękaw cukierniczy (lub mocny foliowy worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki.Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: ten lub ten.Przestudzone babeczki dekorujemy najpierw śnieżnym(...)białym lukrem (tu przepis) i posypujemy cukrem.Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do workacukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na babeczkach dowolnej wielkości kremowe choinki i dekorujemy cukrowymi koralikami.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercysłodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie nadziewać wedle własnej fantazji czekoladą, migdałami w karmelu, gęstym dżemem, masłem orzechowym, czy jego słodką wersją - kremem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze lub słoiku mogą być przechowywane nawet tydzień(...)pieca nie mają konkurencji, zawsze dobrze jest mieć w domu coś dobrego dla niezapowiedzianych gości:)Składniki:500 g mąki1 kostka margaryny100 ml mleka60 g drożdży2 łyżki cukrumasło orzechowe (lub krem orzechowy)2 łyżki cukru pudruorzechy włoskieW ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże
Ciastkozercyciastek, które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je z kilku babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych.Składniki na babeczki czekoladowePolewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia)Kolorowe cukiereczki do ozdobyBabeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki(...)formujemy kulki mocno ugniatając. W razie potrzeby można dodać trochę kremu lub tłustej śmietany do pokruszonych babeczek i dopiero wtedy formować kulki. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut.Kulki układamy na talerzu, rozpuszczamy polewę czekoladową (lub czekoladę w kąpieli wodnej). Polewamy ciastka czekoladą i zanim zastygnie dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada stężeje nabijamy kulki na patyczki do szaszłyków
Ciastkozercyostygną i pokrywamy je masą cukrową. Masę cukrową przed użyciem ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby stała się miękka i plastyczna. Do jej przyczepienia można wykorzystać roztopioną czekoladę lub krem. Nie nakładamy zbyt grubej warstwy kremu, żeby nie wypłynął po bokach, dokładnie rozprowadzamy, żeby przykryć ewentualne nierówności i pęknięcia na babeczce.Z ciemno różowej masy wycinamy kwiatki, które będą dekoracją pod głowę
Ciastkozercyjest fakt, że można przygotować je wcześniej i przyczepić na babeczkę tuż przed samym podaniem. Do babeczek z rybką Nemo wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, przyczepiając masę cukrową kremem budyniowym.Babeczki przygotowujemy według przepisu. Możemy do każdej włożyć po kostce czekolady. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do przestudzenia.Niebieską masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki(...)placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem, wycinamy kółko o średnicy nieco większej od babeczki i przyklejamy na cienką warstwę kremu lub rozpuszczonej czekolady.Z zielonej masy cukrowej wycinamy długie trójkąty na wodorosty i skręcamy w palcach. Z kolorowej masy cukrowej kulamy małe kulki na koralowce. Wszystko przyczepiamy na babeczkę smarując krawędzie odrobiną wody (można zrobić to patyczkiem kosmetycznym lub małym
Ciastkozercywątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :)Składniki:100 g gorzkiej czekolady100 g masła3 jajka150 g cukru50 g mąki2 łyżki kakaoorzechy włoskie+ krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracjiDo miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą(...)rozgrzanym na 180 stopni.Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia. Kroimy na kawałki nożem z ząbkami.Każdy kawałek smarujemy kremem czekoladowym (można użyć też rozpuszczonej czekolady) i dekorujemy świeżymi malinami.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercymożna kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0,5 szklanki cukru50 ml mleka+krem czekoladowy (lub rozpuszczona czekolada), 0,5 szklanki orzechów włoskichW ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.Orzechy mielimy na proszek w blenderze. Można też pociąć(...)nożem na drobne kawałki, ale zajmie to znacznie więcej czasu.Zmielone orzechy mieszamy z kremem czekoladowym, dodając w razie potrzeby trochę wody lub mleka.Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką
CiastkozercySerek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy - ma idealną konsystencję, której nie są w stanie "popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i perfekcyjnie prezentuje się w formie różyczek i ozdób wyciśniętych szprycą. Jest też świetną bazą do wypełnienia tarty. Dzisiejszą tartę musiałam zrobić dwa razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet(...)spód miski nie może dotykać wody i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Rozpuszczoną czekoladę łączymy z serkiem mascarpone. Maliny myjemy i przekładamy na ściereczkę, żeby wyschły.Gotowy krem przekładamy na tartę i wyrównujemy wierzch szpatułką lub łyżką.Całość dekorujemy malinami.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercywyschną i nie będzie się dało ich ładnie poskładać.Poszczególne kawałki kwiatka możemy połączyć ze sobą nakładając na krawędzie odrobinę wody. Jeśli jednak będziemy je nakładać na babeczkę z kremem, można to także zrobić w częściach.Ostatnie kółeczko zginamy na kilka części i nakładamy na górę kwiatka.Gotowe kwiatki wykorzystałam jako dekorację prostych babeczek waniliowych z czekoladą. Przyczepiłam je na krem
Ciastkozercypochodzi z upraw GMO, które to nie są korzystne dla naszego zdrowia, i są główną przyczyną powstawania raka i można sobie przeczytać o tym np. tutaj, ale jeżeli...Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym z imbirem i kurkumą is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekło