połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy waniliowej 150 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i sól(...)tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach. Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Omnomnujemy :) Fantastyczny teledysk :) Muzyka jeszcze bardziej, budzi
sama złodyczGuinnessowe ciasto marzyło mi się od dawna. Pełne gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka(...)proszku do pieczenia Krem: 250 g śmietanki 24% 100 g masła 250 g porzeczek pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu
sama złodyczgości i domowników, deser wjechał na stół:) Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie! Francuska karpatka dla zabieganych łasuchów Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn) na lukier(...)Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamargarynę utrzeć i porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki i zapach, dokładnie wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować połowę kremu, przykryć drugą warstwą krakersów. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu i posypać wiórkami i płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujesprawdzi się także w Święto Zakochanych. Ja takim prezentem byłabym wniebowzięta, a Wy? Oczywiście jak to ze mną bywa, trzy razy w sklepie zmieniałam zdanie, w jaki sposób przyrządzić krem. Skończyło się w końcu, że bazą była kremówka i nie żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki
Fabryka pomysłówDzisiaj będę nieskromna, ale muszę Wam napisać, że to najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek zrobiłam i jadłam! Za tym stwierdzeniem pójdzie jeszcze fakt, że kremy czekoladowe nie należą do moich ulubionych. Przeważnie smakuje mi tylko czekolada w najczystszej nieprzetworzonej postaci. Natomiast krem czekoladowy w tej tarcie nie jest przesłodzony, a granat doskonale go uzupełnia i dodaje świeżości. Po prostu kwaśny owoc(...)słodki krem tworzą idealny związek z kruchym ciastem. Musicie spróbować tego ciacha, bo ja się po prostu zakochałam i z pewnością go nie raz powtórzę:) Składniki: Ciasto: 300g mąki 100g masła lub margaryny 2 żółtka Szczypta soli Ok. 0,5 szklanki cukru (dałam ciut mniej niż 0,5) 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella lub kakao 1-2 łyżki śmietany
Fabryka pomysłówdługo się nie zastanawiałam i postanowiłam poszperać w internecie w poszukiwaniu dobrego przepisu. Jak zwykle nie zawiodłam się i znalazłam go na Moje Wypieki . Do przełożenia i dekoracji wykorzystałam krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) , który zrobiłam kilka dni wcześniej. Jego orzeźwiający, delikatnie kwaśnawy smak doskonale zrównoważył s łodycz bezy . Składniki na bezę(...)czas o o 10 minut, bo wolę bezę bardziej chrupiącą w środku. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia pieca. Teraz krem cytrynowy - najlepszy :) 150 g curdu cytrynowego z nutką pomarańczy Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 → przepis znajdziecie klikając tutaj :) 150 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 30%, dodatkowe 3 łyżki curdu, Serek
Delicious Titbitszwiązku z tym proponujemy nasz pomysł na deser, a jest on bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno przepyszny :) Głównym bohaterem w tym deserze jest niewątpliwie nasz faworyt krem limonkowy (Lime curd) , na którzy przepis pojawił się na początku kwietnia , ale można też użyć kremu cytrynowego, np.: z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) czy każdego innego albo(...)prostu bitej śmietany, ale to już nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje: Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki: 330 g kremówki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 6 łyżek kremu limonkowego, 100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych
Delicious Titbitspiekarnika i piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić. Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim(...)ogniu, cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdjąć z palnika i dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić aż nieco przestygnie. Na spód wylać krem. Odstawić. Przygotować bezę. W rondelku umieścić cukier i wlać tylko tyle wody aby się zakrył. Podgrzewać na małym ogniu, aż temperatura dojdzie do ok. 115 o C. Wtedy ubić nieco białka
Pudełko rozmaitościpewnego magazynu kulinarnego. No i kiedy nadarzyła się okazja postanowiłam wypróbować najbardziej czekoladowy tort jaki kiedykolwiek jadłam :) . Z podanego biszkoptu można również upiec babeczki i połączyć je z kremem czekoladowym, lub innym ulubionym- np. owocowym, który przełamie smaki. przepis z Smakowite wypieki- jedynie zmienione proporcje kremu, ponieważ z przepisu wychodzi zbyt gęsty i niemożliwy do rozprowadzenia. Składniki: Biszkopt 100g mąki(...)kakao w proszku, 100g niesolonego masła o temperaturze pokojowej, 100g miałkiego cukru, 2 średniej wielkości jajka, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka Krem: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Do dekoracji używamy kwiatów z macy cukrowej/marcepanowej, wiórków kokosowych, owoce lub wiórki czekoladowe- wedle
Pudełko rozmaitościmiękkiego masła miksujemy na puszysto. Dodajemy 460 g masy krówkowej i miksując na średnich obrotach miksera łączymy oba składniki. Przekładamy na herbatniki w foremce i wyrównujemy powierzchnię kremu. Układamy około 20 herbatników. Odstawiamy do lodówki. Krok 3: Masa jabłkowa. Do garnka przekładamy 1 kg. jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki. (U mnie są to jabłka mieszane, w większości
RITA food channelczęste mycie dłoni może sprawić, że skóra staje się sucha, szorstka i podatna na pękanie. Dlatego tak ważne jest zadbanie o odpowiednią pielęgnację rąk po pracy w kuchni. Krem do rąk
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut ( grzyby muszą być miękkie ). Podajemy na gorąco z makaronem. U mnie jeszcze trochę świeżych ziół i kolorowy pieprz dla podkręcenia smaku! Gorąco polecam! Spróbujcie! The post ZIMOWY „RAMEN” – KREM Z WARZYW Z GRZYBAMI I SZPINAKIEM first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkoegzotyczna Ukłon w stronę minionego lata, czyli keto tarta egzotyczna. Pyszna, orzeźwiająca i idealna na ostatnie cieple dni. Viva l'estate! Dania Deser Kuchnia Tropikalna , Wege Keyword ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , jajka , owoce Porcje 8 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 12 minut Czas oczekiwania 0,5 godziny Składniki Spód 2 jajka 1 łyżka oliwy
Modern Cave Girlkostkę i zamrozić. Do mrożenia nadaje się również purée z dyni. W ten sposób możesz się cieszyć potrawami z tego warzywa również poza sezonem. Pomysły na zupy kremy: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie… Parówkowe serce w ramce Sałatka Caprese Pasta z paluszkami krabowymi Nocny chleb pszenny
Kulinarny S.O.S.