krem - 19817 przepisów (strona:631/1322)

Krem z groszku z wędzonym boczkiem 102

zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości na wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa.  Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i.... Smacznego Zamiast boczku można dodać pokrojoną

Gaździnka warzy
Krem pomarańczowy 114

pomieszać. Odstawić do wystygnięcia.( do ciepłego nie dodajemy jajek bo się zetną ) Dodać rozbełtane jajka i gotować na małym ogniu 10 - 15 min cały czas mieszając, aż powstanie pulchny krem. Przelać do miseczek i na co najmniej 2 godz wstawić do lodówki. Obrać cienko pomarańczę. Umieścić w garnku miód oraz cynamon wraz z 2 łyżkami wody, dodać skórkę pomarańczową(...)powoli nagrzewać, aż się lekko zacznie karmelizować. Dodać suszone morele i ćwiartki pomarańczy. Ostudzić i nałożyć na krem i .............   Smacznego

Gaździnka warzy
MIDDLE EASTERN ETHNICITY 125

cebula kilka ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz do smaku 2 kajzerki namoczone w mleku (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) krem brokułowy 1 brokuł włoszczyzna sól i pieprz do smaku pestki dyni kilka listków mięty Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę(...)smażymy na głębokim oleju. Osuszamy na ręczniku papierowym. Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny, dodajemy brokuł. Gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, przyprawiamy. Pestki dyni prażymy na patelni. Kulki podajemy w kremie, posypane pestkami i listkami mięty. Yalla

GRUBY WAŁEK
Tort w kształcie poduszki 230

Pierwszy torcik- poduszka, specjalnie dla bratanicy z figurką kotka. Poniżej możecie obejrzeć efekty mojej pracy wraz z prezentacją przedstawiająca etapy tworzenia tortu. Torcik składał się z rzucanego biszkoptu i kremu maślanego- truskawkowego - przepis BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną(...)tortu + masa na figurkę, złote perełki, żółty oraz złoty barwnik spożywczy, kilka kropli alkoholu do rozcieńczenia barwnika oraz syrop z wody i cukru jako ponczu. Polecam schłodzić biszkopt i krem przed przystąpieniem do pracy- ułatwi Wam to pracę :) Zapraszam do oglądania oraz komentowania ;) Tutorial (przepraszam za jakość filmiku...następny będzie lepszy

Pudełko rozmaitości
Zupa - krem z zielonego groszku ze smażonym topinamburem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. 167

Kolejne eksperymenty z topinamburem czas zacząć. Niedawno było puree z topinamburu, dziś idę dalej i robię zupę - krem z zielonym groszkiem i smażonym na maśle topinamburem. Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy. Czego używam? -1,5 litra bulionu jak na rosół -puszka groszku zielonego -150 gram pokrojonego(...)maśle z solą, pieprzem i ząbkiem czosnku oraz rozmarynem. Dodajemy odsączony groszek konserwowy i podsmażamy kilka minut. Zalewamy bulionem, gotujemy kilka minut. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem dodając kawałki sera pleśniowego. Górę posypujemy zmiażdżonymi w moździerzu orzechami włoskimi. Ciekawy, nowy smak...warto spróbować

BaRepas
Ciasto gruszkowe z bananami na spodzie z sucharków. 150

ciąży czeka na planowaną na poniedziałek cesarkę. Myślę, że osłodzę jej to wyczekiwanie kawałkiem przepysznego ciasta. Czego potrzebujemy? Do spodu: -250 gram sucharków -garść płatków owsianych -4 duże łyżki kremu orzechowego Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar wody, mieszamy i wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy spód

BaRepas
Tort czekoladowo- wiśniowy 209

Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni.  Składniki: 5 jajek 187 ml drobnego cukru do wypieków 166 ml mąki pszennej 83 ml kakao Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny(...)jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników.  Krem czekoladowo wiśniowy: 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości 500 ml kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 5 łyżek przesianego cukru pudru 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić

Krakowskie smaki Ani
Tort gorset 215

Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem czerwono-czarny gorset. W środku krem czekoladowy z mocno alkoholowymi wiśniami i kakaowe biszkopty. Przepis na biszkopty i krem znajdziecie tutaj

Krakowskie smaki Ani
Sałata z jajkiem 245

Lubicie sałatki? Bo my bardzo;) Ta, jest bardzo szybka i prosta. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Składniki: 1 sałata masłowa 10 jajek 4 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki kremu z gorczycy z miodem sól  pieprz Wykonanie: Sałatę wymyć i pokroić. Jajka ugotować na twardo, przestudzić. Gdy będą już chłodne ścieramy je na tarce z najdrobniejszymi oczkami, dodajemy do sałaty(...)Następnie dodajemy 4 łyżki śmietany i 2 łyżki kremu z gorczycy, pieprz i sól do smaku, wszystko razem dokładnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę w lodówce do przegryzienia się

Krakowskie smaki Ani
Tort kosz kwiatów 153

Tort kosz kwiatów zrobiony na 76 urodziny mojej babci. Krem kawowo-orzechowy na orzechowych biszkoptach. Moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort był robiony w marcu ale zdjęcie się gdzieś zawieruszyło i znalazłam je dopiero dzisiaj robiąc komputerowe porządki;)  Biszkopt* 3 jajka 100 ml mąki pszennej 100 ml drobnego cukru do wypieków 100 ml orzechów zmielonych bądź mocno pokrojonych(...)całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka.  Krem orzechowo-kawowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania serka mascarpone każdy po 250 gram 4 kieliszki wódki orzechówki 200 gram posiekanych orzechów włoskich 6 łyżek kawy cappuccino orzechowej 6 łyżek

Krakowskie smaki Ani
Tort mocno kokosowy 128

minut w temperaturze 160 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt (w tortownicy) upuścić z wysokości około 60 cm i wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  Krem kokosowy: 200 ml śmietany kremówki 36 % 625 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru  szklanka wiórek kokosowych  4 łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu  Ponadto(...)gram gorzkiej czekolady  Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i syrop , mieszamy do połączenia się składników.  Masy wystarczy do dwukrotnego przełożenia biszkoptów.  Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 części, pierwszą z nich

Krakowskie smaki Ani
Grysikowiec 416

Moje ulubione ciasto z lat dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.  Blaty miodowe podczas studzenia nieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne(...)jego rozpuszczenia się. Następnie dodać kakao, dobrze wymieszać aby nie było grudek. Miseczkę zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do połączenia się składników.  Wykonanie ciasta: Blaty i krem wystudzić. Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty. Ostatni (wierzchni) blat polewamy przygotowaną polewą. * przepis na blaszkę o wymiarach 31 na 19 Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Wafel według babci 247

cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Masę należy gotować na bardzo małym ogniu i pilnować gdyż lubi uciekać ;) Gdy masa osiągnie konsystencję gęstszą niż masło zestawiamy krem z ognia i zostawiamy masę do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy do gotowego kremu masło i ucieramy do połączenia się składników. Ponadto: Opakowanie wafli Wykonanie: Kupne wafle najczęściej pakowane

Krakowskie smaki Ani
Truskawkowy tort dla magistra 188

razem tort z okazji obrony pracy magisterskiej.  Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;)  Spróbujcie bo naprawdę warto;)  Składniki biszkopt: * 3 jajka(...)zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Krem truskawkowy: 750 gram serka mascarpone cała frużelina Wykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników

Krakowskie smaki Ani
Babeczki Leśny mech 358

muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. U mnie wyszło 15 babeczek - napełniłam je 2 czubatymi łyżeczkami masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.  Krem:   500 ml śmietanki kremówki  galaretka wiśniowa Wykonanie: Góry babeczek ścinamy i kruszymy w miseczce. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy przybierze postać lekkiego żelu, zaczynamy miksować(...)kremówkę. Na chwilę przed całkowitym ubiciem kremówki, dodajemy galaretkę, miksując do połączenia się składników. Krem wykładamy na babeczki, obsypujemy pokruszonym ciastem i przyozdabiamy pestkami granatu. Smacznego

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania