wyszło mi takie ciacho. Do spodu kokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach. Składniki: Blat kokosowo makowy: 4 białka 100 g cukru 250 g kokosu 40 g maku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami(...)Wsypać kokos, mak i wymieszać silikonową łopatką. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Krem budyniowy: Odlać 150 ml mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym wlać rozmieszany budyń i ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć
Ala piecze i gotujeszklanki mąki kasztanowej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 listki żelatyny Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki(...)minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. U mnie część z kakaem tworzyła spód. Drugą część, bez kakaa upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180 °C. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Żelatynę odpowiednio przygotowałam (listki żelatyny należy rozpuścić w wodzie i gotować
nietadietaszklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego(...)wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Kolejne części ciasta wypiekałam w ten sam sposób, 25 minut, 180 °C. Do drugiej części dodałam kakao. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki
nietadietaCiasto z galaretką i kremem wiśniowym Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła kokosowego 4 łyżki kakao 2 galaretki owocowe 1 puszka mleka kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych 3 listki żelatyny agawa wiśnie, sok wiśniowy Do miski wsypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, masło kokosowe, agawę i mleko. Wszystkie składniki(...)tężeć w lodówce czas na komponowanie całości:) Na pierwszą część ciasta wyłożyłam galaretką, dodałam wiśnie i przykryłam drugą częścią, z kakao, po czym ciasto wstawiłam do lodówki. Czas na krem: Gęstą część mleka kokosowego miksowałam na wysokich obrotach. Następnie dodałam wiórki kokosowe, agawę, pół szklanki soku wiśniowego, kilkanaście wiśni i wszystko wymieszałam za pomocą łyżki. W międzyczasie, w dosłownie czterech
nietadietaKruche ciasto z kremem i truskawkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa/ksylitol Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy(...)miękkości. Kaszę należy często mieszać. Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodałam mleko kokosowe i agawę. Wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę. Truskawki pokroiłam w plasterki. Krem wyłożyłam na upieczony i wystudzony spód, na krem wyłożyłam truskawki i ciasto gotowe
nietadietalubi czekolady? Chyba nikt :) W dodatku na walentynki będzie idealna :) Czekoladowym babeczkom z różowym kremem w takim dniu chyba nikt się nie oprze :) A w środku mają niespodziankę :) Składniki: Muffinki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 50 g czekolady mlecznej(...)czekolady białej dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik Sposób przygotowania: 1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Foremki
Na Ciasteczkowych Papierachniezdrowa i zakazana dla osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. W miseczce wymieszać składniki na krem. Kakao wymieszać z wodą i dosłodzić według upodobań. Omlet położyć na talerzu, napełnić kremem i zwinąć. Można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozwinął. Polać czekoladą :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczna karpatka z ciasta parzonego i pyszny krem budyniowy. Ta wersja ciasta jest najprostsza i najlepsza. Można ją urozmaicić poprzez dodanie warstwy dżemu lub upieczenie spodniego blatu - z ciasta kruchego. (Forma o wymiarach 25 x 35 cm) Ciasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie(...)łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; dodałam 1 śmietankowy) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła Dodatkowo: cukier puder do posypania masło/margaryna i mąka do formy Przygotować ciasto. Zagotować wodę z masłem/margaryną. Energicznie mieszając - wsypać mąkę. Ucierać do powstania gęstej i jednolitej masy - odchodzącej od brzegów garnuszka
Di gotujeodrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone i podłużne biszkopty. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a efekt... Wyznanie miłości po spożyciu gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone(...)czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Sok wymieszać z likierem. Maczać w nim krótko biszkopty, ułożyć na dnie szklanek. Przykryć warstwą kremu, wyłożyć owoce. Znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, krem i jeżyny. Schłodzić przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodycz jest nieporównywalna z niczym innym, a właśnie takie daktyle stanowią wspaniałe tworzywo do spodu tarty – są naturalnie słodkie, zbite i elastyczne, dzięki czemu spód bez problemu wytrzymuje ciężar kremu i nie rozpada się przy krojeniu. A propos spodu.. w przypadku jego miksowania darowałabym sobie zwykły blender, a raczej sięgnęłabym po robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery(...)wiórków kokosowych, do wysypania dna formy 100 g blanszowanych migdałów, moczonych wcześniej w wodzie przez 2 godziny 150 g orzechów włoskich 300 g świeżych daktyli, wypestkowanych 2 łyżki kakao Krem: 2 sztuki miękkiego awokado 2 bardzo dojrzałe banany 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 7 sztuk świeżych daktyli, wypestkowanych 5 łyżek kakao Spód formy równomiernie wysyp kokosowymi wiórkami
Roślinna - blog wegańskiOprócz ciast z owocami lubię również takie z nutką alkoholu. To ciasto zrobiłam z kremem adwokatowym na czekoladowym spodzie i z bitą śmietaną. Ciasto długo utrzymuje świeżość a jeśli ma być na imprezę można go śmiało zrobić dzień wcześniej. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku(...)pieczenia 4 jajka Krem adwokatowy: 250 ml kremówki 30% 125 g mascarpone 200 ml adwokatu 2 łyżki żelatyny ale-raj Bita śmietana: 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Polewa adwokatowa: 50 ml adwokatu 0,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać żółtka
Ala piecze i gotujeSzybki obiad lub rozpustny deser - jak kto woli :) Naleśniki są z niezawodnego przepisu mojej Mamy, zawsze miękkie i puszyste. Warto usmażyć ich więcej i codziennie podawać z innymi dodatkami. Krem czekoladowo-orzechowy, którego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego! Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki(...)soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Krem : 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła Dodatkowo: 1 mandarynka twarożek Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć. Uwaga, aby się nie przypaliły! Umieścić je w blenderze
Chocolate Muffin BlogIdealny puszysty, delikatny, aksamitny krem do przekładanie tortów, ciast, babeczek, a po dodaniu roztopionej czekolady otrzymamy pyszny krem czekoladowy. Składniki: 2 budynie po 40g 3 szklanki mleka 200 g masła 2 łyżki cukru 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Odlewamy 2/3 szklanki mleka, wsypujemy budynie, mieszamy aż się rozpuszczą. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy masę(...)gotujemy budyń, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty, jasny krem. Na sam koniec dodajemy po łyżce ostudzony budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem
magiczna kuchnia Kasiiszkopt z makiem, krem z mascarpone i likierem śmietankowym , do tego nasączone w l ikierze delicje a całość uwieńczona wiśniową galaretką - po pros tu niebo w gębie! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 szkl suchego maku Krem z mascarpone 375 g mascarpone(...)żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 * C. 3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Wlać likier i szybko zmiksować na małych obrotach do połączenia
Kto ugości moich gości?drożdże, dobra mąka oraz żółtka ze swojskich jajek. Ponadto ciasto musi być dobrze wyrobione. Pączki zawsze wychodzą pulchne i żółciutkie w środku. Specjalnie na dzisiejszą okazję przełożyłam je pysznym kremem i polałam czekoladą. W taki dzień jak dziś, warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 4 żółtka, 20g drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 płaska łyżka cukru(...)kryształu, 550-600g mąki tortowej Młynomag, 50g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, Krem: 300ml śmietany 36%; 1 łyżka cukru pudru, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kakaowa posypka do dekoracji, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Do ciepłego mleka dodaję drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę i wyrabiam ciasto. Na końcu ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasi