krem - 19817 przepisów (strona:295/1322)

Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 162

uroczystości lub po prostu do kawy :)   Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier(...)Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach (ja przykryłam tortownicę folią aluminiową). Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z niewielkiej wysokości na płaską powierzchnię (w tortownicy). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat

Kolorowy Przepisownik
Nie tylko dla dzieci 210

lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w dzień pałaszować kawał ciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może mus czekoladowy lub owocowy? Lekki biszkopt(...)Owoce, karmel, orzechy - możliwości dodatków są nieograniczone. Każdy, nawet największy wybredziuch, znajdzie coś dla siebie.  Ale co z dziećmi? Nie dla nich nieporęczne trójkąty, wszystko brudzące i lepiące kremy. Zjedzą łyżeczkę, może dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzeszki 254

zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem. Uwagi: 1 szklanka = 250 ml. Zamiast kremu Nutella można orzeszki nadziać(...)innym ulubionym kremem, np. budyniowym

In my kitchen
Tort czekoladowo- kawowy na 20 rocznicę ślubu 256

wyglądu miałam wolną rękę, a że nie znam jubilatów postawiłam na nutkę elegancji i kwiaty. Smak czekoladowo kawowy z jasnymi biszkoptami. Poniżej znajdziecie przepisy na biszkopt i kremy których użyłam do tortu.  Przepis na biszkopt Przepis na krem kawowy Przepis na krem czekoladowy - w tym torcie bez wiśni

Krakowskie smaki Ani
Tarta z truskawkami 114

tarta z truskawkami...  Przepis znalazłam TUTAJ . Składniki CIASTO 1 jajko 1 żółtko 1,5 szkl. mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła KREM 5 łyżek mąki krupczatki 1 szklanka mleka 0,5 szkl. cukru 1 żółtko 100 g masła Sposób Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na 2 godziny(...)nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut (można dodatkowo obciążyć ciasto np. fasolą aby nadto nie urosło). Na ciasto nakładamy krem i truskawki.  Krem: Mleko gotujemy z cukrem. Do szklanki wsypujemy mąkę i zalewamy ją do pełna wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy

Kuchenne aromaty
Ciasto 3 bit 358

jest wiele warst a na dodatek z masą buduniową, która zawsze sprawiała mi problemy i robiła się rzadka przez co całe ciasto się rozpływało i traciło swój wygląd. Dziś krem budyniowy już nie sprawia mi problemów i nawet nie raz do kremów gotuje domowy budyń bez użycia tego z torebki. Przyszedł więc i czas, że zabrałam się za to ciasto(...)Jednak nie jest takie trudne jak mi się wydawało i już kilkakrotnie gościło na naszym stole. Nie jest też takie słodkie bo zmniejszyłam ilość cukru w kremie budyniowym. Do kremu użyłam jeden budyń duży na 3/4 l mleka i jeden mały na 1/2 l mleka bo akurat takie miałam w domu. Można dać dwa małe lub dwa duże tylko zawsze

Monia miesza i gotuje
Pyszny torcik truskawkowy 254

wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej 630 30 g mielonych orzechów laskowych 75 g zimnego(...)pudru szczypta soli 1 żółtko Składniki na biszkopt: 2 jajka 40 g cukru 25 g mąki pszennej 405 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao - 20 g Składniki na krem: 250 g mascarpone 2 małe dojrzałe banany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rabarbarowy curd 190

Sezon na rabarbar trwa więc warto wykorzystać go do przygotowania słodko-kwaśnego, gęstego, o puszystej konsystencji kremu, czyli tzw. rabarbarowego curdu. Jest to wersja klasyczna- na samych żółtkach i maśle (podobnie jak przepysznie smaczny  Lemon Curd ). Starajcie się wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru (ja niestety musiałam użyć całych łodyg, stąd ten 'bladzieńki' kolor), wtedy też kolor będzie bardziej intensywniejszy(...)krem słodszy. Krem godny polecenia, a przede wszystkim- wypróbowania! :) Około 800 ml kremu: * rabarbar- 500 g * cukier trzcinowy- 140 g * żółtka- 3 szt. * masło- 100 g Rabarbar pokroić na małe części, przełożyć do garnka, zasypać 70 g cukru i odstawić na około 30 minut, a następnie gotować na małym ogniu do miękkości (około 10 minut). W międzyczasie żółtko utrzeć

Kraina Miodem Płynąca
Cassata - Włoski tort z ricottą 352

wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem z ricotty: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych (u mnie skórka z limonki i z pomarańczy, żurawina, morele(...)schłodzonej śmietany 36% 50 g cukru pudru Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru. Krem z ricotty podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Przykryć drugim blatem, skropić likierem. Rozsmarować drugą część kremu. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem i lekko przycisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej

maniapieczenia
Ciasto z kremem orzechowym i pijaną wiśnią 470

Pyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu.       Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus   Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Białka ubić na sztywno powoli(...)gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić.   Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem powoli dodając masę orzechową oraz spirytus (ilość wg. upodobania).   Na połówkę biszkoptu nałożyć połowę kremu, rozsmarować równo, przykryć drugą połówką i rozsmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć wiśnie ze spirytusu i pospać gorzkim kakao

Jadło i czytadło
Szybki torcik z owocami. 198

łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 165 ml mleka Krem : 350 g mascarpone, 175 g śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny owoce : truskawki, maliny, borówki i czereśnie Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy(...)ponownie smarujemy masłem, wysypujemy mąką. Wykładamy drugą część ciasta i pieczemy 35 minut. Do miski wkładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość należy zmiksować do uzyskania puszystego, gęstego kremu. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Układamy ciasto na paterze, wykładamy część kremu i układamy owoce - wybór należy do was jakie, u mnie były połówki truskawek, maliny

Plate of Joy
Tarta z owocami 198

wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz! Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :) Składniki(...)dopiekać kolejne 20 minut, do ładnego zrumienienia tarty. Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, jeśli zależy nam na delikatniejszym kremie dajmy więcej śmietanki kremówki, albo ubijmy tylko śmietankę bez mascarpone. Na koniec do kremu dodajemy drobno posiekane zioła i skórkę startą z cytryny. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, następnie dekorujemy owocami

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 226

dania, które możecie przygotować na świąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr(...)momentu podania w schłodzonej marynacie 6.  Porto zredukować z czosnkiem tymiankiem i szalotką. Dodać demi- glace pogotować przez chwilę wszystko razem- odcedzić dodatki smakowe( szalotka, czosnek, tymianek).  Krem z buraka z kozim serem i chrzanem (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: 600 g buraków, 200 ml wywaru warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła

Plate of Joy
Lody waniliowe 142

przeciętą wzdłuż laskę wanilii (dodajmy również wyskrobany środek z wanillii, wówczas nasze lody będą naprawdę wyjątkowe)- zagotować. W misce rozkłócić żółtka z resztą cukru , dodać do nich zagotowany krem i szybko wymieszać trzepaczką (w przeciwnym razie jaja nam się zetną i powstanie nietypowa jajecznica). Połączoną masę ponownie przelać do garnka. Na małym ogniu gotujemy krem, nieustannie mieszając. Będzie gotowy(...)trochę zgęstnieje- nie doprowadzać do wrzenia, gdyż krem nam się zważy. Studzimy go i schładzamy w lodówce minimum godzinę. Zimny krem angielski wymieszać ze schłodzoną śmietaną. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Możemy je zamrozić lub skonsumować od razu po przygotowaniu (co wcale nie jest takie trudne, gdyż lody są niezwykle pyszne i puszyste

Wielki apetyt
Snikers 593

łyżek. Gotowe ciasto musi postać ze dwa dni aby zmiękło wtedy pięknie się kroi. Można je zrobić na dwa sposoby: warstwą orzechową do góry lub też warstwą orzechową do kremu a na wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach. składniki: ciasto(...)jajka 100 g miękkiego masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody niecała szklanka cukru warstwa orzechowa 100 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 300 g posiekanych orzechów ziemnych krem budyniowy 2 budynie waniliowe na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3-4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Do miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Potem ciasto

Monia miesza i gotuje