malinami i jeżynami oraz orzeźwiającą galaretką. Ciasto idealne na letnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli Krem: 2 szklanki(...)pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej ok. 200 g malin ok. 200 g jeżyn galaretka owocowa (najlepiej malinowa) Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty
Słodka StronaProfusem. Muszę powiedzieć, że naprawdę smakowicie się tego słucha. A teraz zapraszam Was na smakowite śniadanie bądź deser, w postaci wyśmienitych naleśników czekoladowych z dodatkiem bitej śmietany, czyli inaczej kremu chantilly. Są naprawdę wyśmienite, mocno czekoladowe, przy czym bita śmietana bardzo fajnie łagodzi smak naleśników. Dzięki temu mój mąż pożarł trzy i oblizywał się przez następne pięć minut, przy czym(...)projektu, "52 tygodnie", przy czym jak sami pewnie zauważyliście, w tytule posta "włączyłam" już odliczanie w dół. Życzę Wam bardzo smakowitej i czekoladowej niedzieli! Czekoladowe cr ê pes z kremem chantilly 100g mąki pszennej 20g kakao 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru 2 lekko roztrzepane jajka 1 łyżka roztopionego i schłodzonego masła 300ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego
Przepysznik - BLW i nie tylkozastąpi dwie tabliczki czekolady, będzie wspaniałym „małym Conieco” dla najbardziej nawet wybrednych Kubusiów, wspaniale będzie się komponować z herbatą i wreszcie, będzie zdrowa i pyszna! Domowa „nutella” czyli kakaowy krem na bazie daktyli i orzechów, zawładnął moją słodkożerną duszą, a wersja z karobem spokojnie może zagościć w diecie nawet niespełna rocznej Tosi. Uwielbiam przepisy, którymi spokojnie mogę zastąpić popularne słodkości(...)córce dzieciństwa”. Też was bawi to stwierdzenie? Bo mnie wyjątkowo, jakby słodycze stanowiły jedyny sens bycia dzieckiem. Żeby jednak pozamykać wszystkie nieżyczliwe usta, można się pokusić o przyrządzenie daktylowego kremu do kanapek i naleśników, a nawet wrzucić go do słoika po nutelli i brać gości pod włos ;) Krem jest znakomity w smaku, można go przyrządzić zarówno w wersji dla alergików
Przepysznik - BLW i nie tylkoTorcik pomarańczowo- chałwowy to kolejny smakołyk bez pieczenia. Szybkość i prostota, która daje nam prawdziwą ucztę i dla podniebienia i dla oka. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Krem pomarańczowy: 3 średniej wielkości pomarańcze 1 budyń śmietankowy 1 łyżka syropu trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa 120g margaryny np Kasia, Palma Masa chałwowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 200g sera białego (może(...)się sok. Dodajemy również pokrojoną na małe cząstki margarynę. Wszystko razem mieszamy aż do momentu gęstnienia masy. 3. 1/2 masy wylewamy na orzechy, układamy połowę ciastek Hitów,druga część kremu i druga warstwa hitów. Odstawiamy do zastygnięcia w zimnym miejscu. 4. Śmietankę ubijamy. Do usztywnionej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i zmielony ser biały. Na końcu dodajemy pokruszoną
Kuchnia w czekoladziepodniebienie :) Składniki: Na ok 40 babeczek: Ciasto: 35 dkg margaryny 60 dkg mąki tortowej 20 dkg cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Krem: 250ml śmietany 30% 2 serki mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 biała czekolada 2 łyżki mleka Dodatkowo: 60 dkg świeżych truskawek 10 dkg borówek Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie(...)dzielimy na kuleczki o średnicy ok 2 cm, każdą wylepiamy przygotowane formy na babeczki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut. 3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder a następnie serki mascarpone i przestudzoną ale płynną czekoladę. Gotowym, schłodzonym kremem wypełniamy babeczki za pomocą
Kuchnia w czekoladziewydawało, że ma być :) Czyli biszkopty przecięłam na dwa blaty, a nie jak to pisała Dorotka na pół... Na szczęście nic się nie złamało, dziura się nie zrobiła, a kremu- choć mniej wystarczyło na cały wypiek. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: 2 biszkopty: 12 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek cukru 10 łyżek oleju 12 łyżek mąki pszennej(...)Krem: 1,5kg jabłek 6 łyżek cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 2 łyżeczki cynamonu 200ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Biszkopty: Podane składniki dzielimy na dwie części. Najpierw przygotowujemy pierwszy biszkopt, a następnie w trakcie pieczenia przygotowujemy drugi. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i olej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Na końcu
Kuchnia w czekoladzieszczypta soli 120 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na nadzienie śliwkowe, nasączenie i krem: 1,5 kg śliwek 500 g serka mascarpone 1 kg śmietany 36% 2 opakowania cukru waniliowego + 1 kopiasta łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 120 g gorzkiej czekolady 2 małe(...)jednym pojemniku będzie sok śliwkowy, zaś w drugim wymieszane śliwki. Do obu dodać kieliszek wódki. Dodatkowo jeżeli śliwki są zbyt kwaśne, to dodać cukru i dobrze wymieszać. Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan
Passions hobbies lifemalowanie. W końcu opanowałam mój piekarnik, i wszystko się udało, jak należy. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z rozpływającym się w buzi i lekko kwaskowym kremem z wyraźnymi nutami limonki i mięty. Pomysł na krem zaczerpnęłam z książki Macarons, cupcakes, popcakes og andre søde kager Mii Öhrn, choć same makaroniki przygotowałam tradycyjnie, na bezie(...)się skorupka. Piec w 130 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Czekoladę i miętę drobno posiekać. Umieścić w garnuszku razem z pozostałymi składnikami kremu; podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści (nie gotować!). Ostudzić, przełożyć do woreczka cukierniczego. Ostudzone makaroniki przekładać kremem, wstawić do lodówki. Najsmaczniejsze kolejnego dnia. Smacznego! O wrażeniach z wakacji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzekoladowa pasta do chleba z daktyli Przepis na tę rewelacyjną, czekoladową pastę z daktyli sprzedała mi Aga, koleżanka z pracy. Słoiczek kremu, który przyniosła do pracy, rozszedł się w mgnieniu oka, a ja, znając już składniki, czym prędzej popędziłam do kuchni, by przygotować zapas dla siebie! Przewertowałam strony internetowe i zauważyłam, że pastę z daktyli robiło już wielu blogerów(...)gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. I najważniejsze - jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa - pozbawiona utwardzaczy, polepszaczy i innych tego typu historii, dlatego jest świetną alternatywą dla sztucznych kremów czekoladowych, które stoją na sklepowych półkach. Polecam szczególnie najmłodszym, bo może być świetnym kremem śniadaniowym na kanapki lub smarowidłem do naleśników! I w dodatku zdrowym! Czekoladowa pasta do chleba
Moje Qulinariapełni, a ja nie wyobrażam sobie ciast bez owoców. W końcu zebrałam się i tak powstał pomysł na babeczki. Ciasto kakaowe zawiera cukinię, dzięki czemu babeczki są wilgotne. Krem na bazie mascarpone i czekolady wprost rozpływa się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie całości. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku(...)jajka 1 szklanka mleka 2/3 drobnego szklanki cukru szczypta soli Karmelowe śliwki: 6 dużych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół 2 łyżki cukru, najlepiej demerara łyżeczka masła łyżka wody Krem: 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzewając
Czerwień i błękitsię, co dzisiaj zrobić na obiad. Dawno nie było u mnie jakiejś zupy. Miałam kalafior to pomysł na zupę szybko się wykreował. Zadziałała wyobraźnia i tak powstała wyśmienita zupa - krem. Kiedyś już ją próbowałam zrobić, ale to na początku maja. Nie smakowała mi, ponieważ kalafior nie miał w ogóle smaku. Postanowiłam zaczekać i wiem, że było warto. Krem jest bardzo(...)smakuje za więcej :-). Podałam ją z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca. ZUPA - KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego
Zakątek rozkoszy kulinarnychdostępnych źródeł wynika, iż jest to deser Australijski i Nowo Zelandzki. Wysuszona beza z dodatkiem lekkiego kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone oraz owoców. Idealny letni deser. Samą bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka(...)minutach pieczenia zmieniamy temperaturę na niższą- 140 stopni. Pieczemy bezę w tej temperaturze 90-95 minut. Po upieczeniu studzimy bezę w piekarniku, dopiero po ostudzeniu wypełniamy ją kremem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną. Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostudzoną bezę wypełniamy krem i owocami. Podajemy od razu lub po schłodzeniu maksymalnie przez godzinę. Smacznego
Mango Papaja