Wykonanie: Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy. Potem dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 25-30 min. KREM Składniki: 2 szkl. mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru kryształu 2,5 łyżki mąki pszennej 40 dag masła Wykonanie: W 0.5 szkl. zimnego mleka(...)kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy
psgotujemyroślinnego (dowolnego) 70-80 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy) 50 g cukru trzciniowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady *dodatkowo można podrasować krem : 50 g (trzy łyżki) sojowego mleka w proszku sokiem z cytryny szczyptą kardamonu Przygotowanie: Zacznij od ugotowania kaszy na mleku, dodaj też do niej sok z całej pomarańczy i cukier(...)łyżką, a potem zagnieć, uformuj kulę, zawiń ją w folię i schowaj do zamrażalnika, a w między czasie przygotuj sobie blachę do pieczenia, tj. wyłóż ją papierem i przygotuj krem. Po około 20 minutach kasza powinna być idealnie ugotowana, czyli tak rozgotowana, że łyżka stoi. Jeżeli masz, to dodaj łyżkę kandyzowanych skórek pomarańczowych i sok z cytryny. Zblenuj całość
greenscarfSzukacie sprawdzonego przepisu na pyszny jasny krem czekoladowy do babeczek? Polecam wersję cytrynową na białej czekoladzie z dodatkiem śmietanki. Przepis ten dostałam od znajomej z pracy i po małej modyfikacji okazał się dla nas idealny. Gorącym kremem uzupełniamy kruche babeczki, dekorujemy mrożonymi malinami i odstawiamy do zastygnięcia. Całość posmakuje niejednemu krytykowi słodkości. Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek SKŁADNIKI(...)jednej cytryny oraz pokrojoną dość drobno białą czekoladę i masło. Rondelek ustawami na małym ogniu i mieszając rozpuszczamy wszystko do jednolitej konsystencji. Dodajemy otartą skórkę i mieszamy. Gorącym kremem napełniamy kruche babeczki, układamy na wierzchu mrożone owoce, wstawiamy do lodówki i wyciągamy tuż przed podaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigorącą czekoladę nie do wypicia, ale do nasączenia tostów. Już same w sobie są bardzo smaczne, ale jak mówi M., czekolady nigdy za dużo. Dlatego gorące tosty podajemy z kremem czekoladowym i w tym przypadku z malinami (które kontrastują z zimowym krajobrazem). Możecie zastąpić je innymi owocami lub frużeliną. Na grzanki najlepsza będzie chałka, ale można też wykorzystać inne czerstwe(...)pieczywo, np. bułkę pokrojoną w plastry lub po prostu dobry chleb. Gorąco polecam na zimowe (i nie tylko) śniadanie. Składniki dla 4 osób: Krem czekoladowy (można zastąpić kilkoma łyżkami gotowego) 60 ml śmietanki 30% 75 g czekolady deserowej lu b mlecznej jeżeli wolicie słodsze smaki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Tosty 200 ml mleka 1 opakowanie czekolady do picia w proszku
Pełny talerzWcześniej pokazywałam Wam przepis na biszkopt idealny do tortu, na jego bazie zrobiłam prosty torcik z kremem budyniowo bananowym i pomarańczami. Składniki: - biszkopt wg tego przepisu, - 1 budyń śmietankowy w proszku, - 2 banany, - 1 duża pomarańcza, - 1 mandarynka, - ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Wykonanie: Zmiksować 2 banany na gładko, dodać do nich tyle wody żeby było 0,5 l płynu(...)żeby się łatwiej kroiło ciasto). Z drugiej części biszkopta (górnej) odcinamy wyrośnięty kawałek ciasta, tak żeby plaster był płaski i układamy go odcinaną stroną do dołu na posmarowanej kremem części ciasta, nasączmy blat resztą soku i smarujemy go pozostałym budyniem, na wierzchu układamy plastry pomarańcza i mandarynki (obrane ze skóry oczywiście i bez albedo). Ciasto przykrywamy najlepiej specjalną pokrywą
Co na wege obiad?cukru u mnie trzcinowy 200 g masła 2 duże wiejskie jaja 2 łyżki płynnego miodu u mnie akacjowy MIODY POLSKIE 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka Krem pół litry mleka 3.2% pół szklanki cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła Lukier z orzechami 300 g orzechów włoskich u mnie(...)wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Robimy krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka
Z Kuchni Do KuchniZima nie odpuszcza. Jest zimno i już. Na zewnątrz. Ja grzeję się od wewnątrz na różne sposoby. Za sprawką Beaty szybko zrobiłam jaglany krem na roślinnym mleku, które bardzo często przygotowuję sama. Dzisiaj padło na mleko migdałowe. Bardzo prosty sposób przygotowania mleka roślinnego znajdziecie w tym przepisie. Każde jedno mleko roślinne tak właśnie robię. Jak ugotować wspaniałą i smaczną kaszę(...)opisałam tutaj (zamiast mieszanki różnych kasz będzie to kasza jaglana). Po swojemu pozmieniałam w przepisie i wyszedł fantastyczny deser, który zjadłam na śniadanie. MIGDAŁOWY KREM JAGLANY Z PORZECZKOWYM SOSEM Składniki na krem : szklanka ugotowanej kaszy jaglanej szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego) 4 daktyle bez pestek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść migdałów Przygotowanie kaszy: Migdały rozdrabniamy
Naturalna KuchniaDzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny krem: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 50 g masła 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: ciasto: Mąkę rozetrzeć(...)cienkie placki o tej samej wielkości. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut. Ciasto ostudzić. krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, budyniem i jajkami. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorący krem
Mama Gotujeciasto 4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 niepełne szklanki cukru pudru 1 kostka masła (200 g) 2 łyżki miodu 1 łyżka sody oczyszczonej 2 jajka krem 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym 0,5 l mleka 150 g cukru pudru 1,5 kostki miękkiego masła (300 g) wierzch ciasta 450 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1/2 kostki masła(...)surową) część ciasta rozwałkować, położyć na blachę wyłożoną papierem, a następnie rozsmarować na niej warstwę orzechową. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut na 250 ºC . Krem Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego 150 g cukru pudru (budyń musi być na 0,5 l mleka). Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Ucierać
UgotowaćKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)naparu kawowego gorzkie kakao do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie pucharków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym, następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać kakao. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpieczemy w temp 180st C ok 15 minut. 3. Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160st C piekarniku(...)minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier. (Zdjęcia mi się zawieruszyły ;)) 4. Krem kawowy: Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku
Kuchnia w czekoladziemieszankę do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksujemy. składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 50 g orzechów laskowych 200 g śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy połamana czekoladę, odstawiamy na ok. 2 min., a następnie dokładnie(...)mieszamy na aksamitny krem. Orzechy podprażamy na suchej patelni, wykładamy je na ściereczkę i pocieramy aby usunąć skórki, następnie siekamy je i dodajemy do kremu. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu wylewamy tężejącą galaretkę z pomarańczami i przykrywamy drugim blatem. Wierzch biszkoptu smarujemy kremem czekoladowym na który wykładamy masę budyniową. Całość posypujemy startą czekoladą. Schładzamy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaRurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki są naprawdę pyszne. Rurki z kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 1 szklanka śmietany 18 % szczypta soli białko do posmarowania cukier do posypania rurek Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej. 3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem. 4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. 5. Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy
Kuchnia u BietkiPiec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na krem Rocher: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych W misie miksera(...)umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować
Kubki smakuObniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę - niekoniecznie Krem z białej czekolady: z 500 ml. śmietanki tu zostawiamy pół szkl. 250 g serka mascarpone 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady - ja dałam likier(...)długo, by się nie zważyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Ponadto: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej- dałam więcej tzn. resztę śmietanki z 500ml. ok 1 i pół szkl. 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód
Kubki smaku