wystudzonej kawie i układałam na dnie każdej miseczki. Biszkopty maczamy szybko, aby pod wpływem płynu nie połamały się zanim doniesiemy je do miseczki :) Na warstwę biszkoptów wyłożyłam warstwę kremu, który ładnie otulił biszkopty, wypełniając przerwy pomiędzy nimi. Krem posypałam przesianym gorzkim kakao, na które wyłożyłam druga i ostatnią warstwę biszkoptów, na nie krem, kakao a na koniec bezy. Miseczki wstawiłam(...)lodówki i w moim przypadku po 1 godzinie deser był już gotowy i w większości zjedzony. Deser pod wpływem chłodu lekko tężeje, więc nie martwimy się początkową konsystencją kremu, gdyż jest ona bardziej luźna od tej, którą po schłodzeniu zjadamy :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujetruskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto: 175g mąki pszennej, żółtko, 2 łyżki cukru, 130g(...)masła lub margaryny, 35ml zimnej wody, szczypta soli, 200g kremu czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm. Wstawić
Z miłości do słodkościśrednicy 28 cm Kruszonka 225 g zimnego masła, u mnie solone 180 g brązowego cukru 1 łyżeczka vaniliowej pasty 350 g mąki 100 g migdałów ze skórką, drobno pokrojonych Krem z mascarpone 400 ml śmietanki do ubijania, u mnie 36% 500 g serka mascarpone 80 g cukru pudra, łyżka do posypania 350 g malin, u mnie mrożone, kilka do dekoracji(...)Wyjmij kruszonki z piekarnika i ostudź. Schłodzoną śmietankę ubij lekko z cukrem pudrem i skórką otartą z jednej cytryny.Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i całość lekko zmiksuj do uzyskania kremu o dosyć gęstej konsystencji. Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu, a potem posyp całość
codojedzeniaorzechową. Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 margaryny Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Krem: 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo kwaśny dżem Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , a następnie dodawać stopniowo budyń, a na koniec kawę. Przełożenie, zaczynając od dołu: pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami. Można oczywiście zrobić prościej , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem
Cynamonowe szczęściecukier waniliowy, dalej ubijaj. Dodaj żółtka. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Piecz w okrągłej blaszce (średnica 26 cm) ok 35-40 minut w temperaturze 180 st. C Krem: 2 waniliowe kremy do tortów 2 opakowania bitej śmietany śnieżka 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 600 ml mleka Do mleka wsyp kremy i śnieżki. Ubij na sztywno. Dodaj(...)amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną z mlekiem, a brzeg obsypałam
Cynamonowe szczęścieDziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni. Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą cukrową(...)figowa: 30 dag suszonych fig 2 szklanki wina musującego 3 łyżki cukru pudru Figi kroimy drobno i gotujemy w winie aż zaczną się rozpadać, dodajemy cukier puder i miksujemy. Krem: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wina musującego 3 łyżki żelatyny 660 ml śmietany 30% Żółtka z cukrem ucieramy na parze i stopniowo dolewamy do nich wino musujące, ucieramy
Cynamonowe szczęścieszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, nie wanilinowego) 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego szklanka mleka Krem waniliowy: 3 białka 300 g masła 82% szczypta soli 3/4 szklanki cukru waniliowego aromat waniliowy Wykonanie kremu: Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich sól oraz cukier, całość podgrzewać(...)pomocą miksera ubić białka na sztywno, cały czas miksując dodawać masło. Po pewnym czasie masa może wyglądać na zważoną, co będzie oznaczało, że już niedługo będziemy mieć gotowy krem. Masę miksować do czasu, aż będzie konsystencją przypominała masło. Na sam koniec dodać opakowanie aromatu waniliowego, wymieszać. Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy wymieszać
Krakowskie smaki AniPrzeglądałam ostatnio dużo książek kucharskich i szczególnie spodobał mi się piękny tort czekoladowy, przekładany jasnym kremem z mnóstwem świeżych owoców na wierzchu... Jako że w mojej rodzinie nie szykują się w najbliższym czasie żadne imprezy, postanowiłam sprawić sobie taki torcik... na śniadanie! :) Bardzo łatwo możemy kontrolować kaloryczność takiego posiłku - dobierając odpowiednią mąkę, serek, a także regulując ilość cukru wg własnych(...)drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Twarożek malinowy: 4 łyżki twarożku pół szklanki malin świeżych lub mrożonych* ewentualnie 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować na gładki krem. Można dosłodzić do smaku, jeśli serek jest zbyt kwaśny. Naleśniczki ułożyć w piramidkę, przełożyć kremem i udekorować malinami. Smacznego! *maliny należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku - tak, aby krem
Chocolate Muffin Bloguśmiechniętym Synciem idącym do placówki oraz zadowoloną Córcią układającą klocki. Dzień sprzyjał kuchennym działaniom i spacerowi, z którego wróciliśmy ledwo żywi :) Po wczołganiu się na górę posililiśmy się zupą krem z pieczonej marchwi z imbirem a na deser było ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem oraz kawa... Jutro kolejny dzień pełen niespodzianek dla mnie dla Was jutro na blogu będzie(...)przepis na wyjątkowe ciasto... Przepis na ten smakowity krem znalazłam w "What Katie Ate. Weekend Katie.". Domyślnie jest to zupa wege ale jeśli zamiast śmietany użyjemy np mleczka kokosowego lub śmietanki roślinnej otrzymamy danie w sam raz dla wegan lub alergików nie mogących jeść mleka. Zupa jest gęsta, wyczuwa się wyraźnie fakt, że marchewki były pieczone. Lekko pikantna
Dzieje kuchennej Wiewiórypomysłu na jego bardziej kreatywne wykorzystanie. Szukałam aż znalazłam.... przepis na zupę z bobu Agnieszki Sulikowskiej - Radi, uczestniczki I edycji programu Masterchef. Zainspirowal mnie do stworzeania bardzo podobnego (przepysznego!) kremu. Kolor i smak zupy są genialne, a dodatek karmelizowanego ananasa sprawia, że nic więcej do szczęścia już nie potrzeba ;) SKŁADNIKI (około 6 sporych porcji) 0,5 kg bobu pęczek melisy(...)obrać. 3. Warzywa wyłowić. Wywar przelać przez sito, aby pozbyć się liści oraz przypraw. 4. W garnku umieścić, wywar, bób, warzywa z wywaru oraz melisę i zmiksować na gęsty krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolać gorącej wody. Doprawić oliwą, solą i pieprzem do smaku. 5. Plastry ananasa pokroić na cztery kawałki każdy. Na patelnię wsypać cukier, jak się roztopi
DefinicjaSmakuJedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem(...)włożyć do piekarnika, piec ok 25-30 min. Wystydzić. 3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmiksować do niej serek mascarpone. Dodać sok cytryny i cukier puder. 4. Krem równomiernie rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. 5. Na wierzchu ułożyć owoce, oraz miętę. Pokruszyć beziki i obsypać nimi tartę. Dodatkowo ciasto można przyozdobić również wzorkami z zastygniętej mlecznej czekolady, która świetnie
DefinicjaSmakupapilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C. piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. /Inspiracja przepisu od Justyny Śnieżek/ Opcjonalnie podajemy z kremem składniki na krem: 150 g miękkiego masła 330 g cukru pudru 1 łyżka aromatyzowanego mleka miętowego 1 i 1/2 łyżki rumu wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo cukier(...)dokładnie miksujemy. Dodajemy rum oraz mleko i miksujemy ok. 4 min., aż składniki dobrze się połączą. /inspiracja przepisu na krem: Jamie Oliver’s FOOD Tube „Sezonowe Słodkości” Cupcake Jemma/ Ostygnięte babeczki dekorujemy kremem
Domowy Smak Jedzeniaubić kremówkę z mascarpone, położyć truskawki i zalać galaretką :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mascarpone, galaretka: 2 galaretki truskawkowe, ok. 400 g truskawek. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną(...)mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej pod koniec ubijania serek mascarpone. Przekładamy krem na biszkopt i schładzamy w lodówce. Na kremie układamy truskawki
Aga w kuchniCiasto o trzech smakach i konsystencjach - twarda, chrupiąca masa czekoladowo-wafelkowa, aksamitny krem śmietankowy i galaretka z truskawkami. Ciasto bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam z książki Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego. Składniki na blachę o średnicy 24 cm: spód czekoladowy 300 g czekolady z orzeszkami i masą wafelkową 250 g wafelków o smaku kakaowym(...)masła krem 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 g) 3-4 łyżeczki żelatyny 60 g cukru pudru 2 galaretki o smaku truskawkowym 800-900 g truskawek (waga wraz z szypułkami) Na samym początku przygotować czekoladowy spód: czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Na sam koniec do masy dodać pokruszone wafelki (można je zmielić za pomocą blendera
Ugotowaćmąki 300 g cukru pudru 5 łyżek kakao 5 jajek 330 g oleju Kujawskiego 330 g mleka 5 łyżek golden syropu lub sztucznego miodu ¾ łyżeczki sody Składniki na krem z nutą pomarańczową: 250g masła 500g cukru pudru 5-6 łyżek soku pomarańczowego 3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego) dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe(...)będzie grudek. Piec w 160°C przez ok.60-75 min. do tzw.suchego patyczka. Upieczoną babeczkę odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjąć odwracając foremkę na deskę/talerz. Wykonanie kremu: Zmiksować masło z cukrem pudrem i ekstraktem pomarańczowym, a na końcu dodać mleko. Miksować, aż masa stanie się puszysta a masa po spróbowaniu nie będzie miała nierozpuszczonego cukru (chwilę to potrwa
Mania Wypiekania