malowanie. W końcu opanowałam mój piekarnik, i wszystko się udało, jak należy. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z rozpływającym się w buzi i lekko kwaskowym kremem z wyraźnymi nutami limonki i mięty. Pomysł na krem zaczerpnęłam z książki Macarons, cupcakes, popcakes og andre søde kager Mii Öhrn, choć same makaroniki przygotowałam tradycyjnie, na bezie(...)się skorupka. Piec w 130 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Czekoladę i miętę drobno posiekać. Umieścić w garnuszku razem z pozostałymi składnikami kremu; podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści (nie gotować!). Ostudzić, przełożyć do woreczka cukierniczego. Ostudzone makaroniki przekładać kremem, wstawić do lodówki. Najsmaczniejsze kolejnego dnia. Smacznego! O wrażeniach z wakacji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzekoladowa pasta do chleba z daktyli Przepis na tę rewelacyjną, czekoladową pastę z daktyli sprzedała mi Aga, koleżanka z pracy. Słoiczek kremu, który przyniosła do pracy, rozszedł się w mgnieniu oka, a ja, znając już składniki, czym prędzej popędziłam do kuchni, by przygotować zapas dla siebie! Przewertowałam strony internetowe i zauważyłam, że pastę z daktyli robiło już wielu blogerów(...)gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. I najważniejsze - jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa - pozbawiona utwardzaczy, polepszaczy i innych tego typu historii, dlatego jest świetną alternatywą dla sztucznych kremów czekoladowych, które stoją na sklepowych półkach. Polecam szczególnie najmłodszym, bo może być świetnym kremem śniadaniowym na kanapki lub smarowidłem do naleśników! I w dodatku zdrowym! Czekoladowa pasta do chleba
Moje Qulinariadostępnych źródeł wynika, iż jest to deser Australijski i Nowo Zelandzki. Wysuszona beza z dodatkiem lekkiego kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone oraz owoców. Idealny letni deser. Samą bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka(...)minutach pieczenia zmieniamy temperaturę na niższą- 140 stopni. Pieczemy bezę w tej temperaturze 90-95 minut. Po upieczeniu studzimy bezę w piekarniku, dopiero po ostudzeniu wypełniamy ją kremem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną. Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostudzoną bezę wypełniamy krem i owocami. Podajemy od razu lub po schłodzeniu maksymalnie przez godzinę. Smacznego
Mango Papajas.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ JAJEK) Z KREMEM Z MLEKA W PROSZKU Składniki na ciasto: - 230 gram mąki pszennej - 50 gram kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody - 170 gram cukru brązowego(...)mokre, a potem łączymy je razem. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Studzimy. Składniki na krem: - 2 szklanki mleka w proszku - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki wody Przygotowanie kremu: Gotujemy wodę z margaryną i cukrem. Zdejmujemy z ognia i po łyżce
Życie zamknięte w smakus.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta(...)wierzchu układamy paski surowego ciasta, tworząc okienka. Można posmarować je jajkiem, ale nie trzeba. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zarumienienia (10-15 minut). Składniki na krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone. Wypełniamy kremem okienka lekko przestudzonego ciasta. Zdobimy przed zupełnym
Życie zamknięte w smakumojej kuchni albo z... kuchennej półki ;) Tymczasem rozkoszujcie się superprostym, klasycznym sposobem na idealny poczęstunek. Szczególnie w czasie, gdy sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody(...)masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Składniki na krem: - 500 mililitrów mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga opakowania 40 g) - 3,5 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki cukru - 100 gram masła, o temperaturze pokojowej Przygotowanie kremu: Połowę
Życie zamknięte w smakuLeśna pokusa to przepyszna tarta na kruchym czekoladowym spodzie, z wybornym, puszystym kremem z białej czekolady i całym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem(...)formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 minut, aż spód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę
maniapieczeniabrzoskwinie i eleganckie, czarne jeżyny zatopione w galaretce, dzięki której lśnią i zachowują swój świeży wygląd smakują dokładnie tak jak wyglądają - niesamowicie. Kwaskowość owoców, zwłaszcza jeżyn osładza domowy, waniliowy krem z masłem. Wszystko to znajduje się na perfekcyjnie kruchym cieście, do którego tym razem dodałam cukier trzcinowy. Dzięki niemu ciasto jest jeszcze bardziej chrupiące i ma lekko karmelowy posmak. Jeśli(...)ciasto w domu (do czego bardzo zachęcam), to koniecznie zostawcie je na noc w lodówce i zjedzcie na drugi dzień. Przez te kilka, kilkanaście godzin w chłodzie smaki kremu, ciasta i owoców doskonale się połączą i wtedy dopiero tarta nabierze smaku i to jakiego smaku! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 0,5 szklanki cukru
Kulinarne Inspiracjekonsystencję. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo truskawki, na koniec wlewamy żelatynę i dosładzamy do smaku. Dodatkowo - ok 20 dag truskawek Wystudzony biszkopt skrapiamy wodą z sokiem z cytryny, smarujemy kremem układamy przekrojone na pół truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana: Masa maślana: 1 kostka(...)części mleka rozrabiamy budyń, resztę gotujemy, dodajemy cukier i w gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i masę krówkową. Tak przygotowanym kremem smarujemy nasze wcześniej przełożone kremem biszkopty (dokładnie zakrywamy masę śmietanową gdyż rozpuszcza ona masę cukrową). Odstawiamy na ok 3 godz do lodówki, łatwiej nam będzie ozdabiać go masą cukrową. Przepis
Słodka Kraina Wypiekówkojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo, że jest dość pracochłonne z pewnością warto je przygotować w naszych(...)Kokosowe z Masą Budyniową) - Składniki: Ciasto Kruche: 150 g mąki pszennej 100 g masła (zimnego) 3 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka budyń śmietankowy (40g) 2,5 łyżki mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła Ciasto Kokosowe: 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru
Słodka Stronaponiedziałkowy poranek zapraszam na pyszną zupę krem z cukinii. Zupa jest lekka i pożywana. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zupa doskonale sprawdzi się w upalne dni. Do przygotowania zupy wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR. SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki(...)Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz pieprzem. 4. Zupę dokładnie miksuję blenderem na jednolity krem. Ziarna prażę na suchej patelni. 5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasimiłośników bezy i lodów jagodowych. Zimny, więc idealny na letnie, upalne dni :) BLATY BEZOWE: 3 białka 150g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny KREM JAGODOWY: 1szklanka jagód 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 200g śmietanki kremówki Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno i zacząć dodawanie cukru ustawiając(...)jagód. Wymieszać trzepaczką, wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie gotować. Odłożyć ok 2 łyżek. Zimną śmietankę ubić na sztywno i wmieszać w zimny krem jagodowy. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru. Położyć pierwszy blat na podstawce, wyłożyć połowę kremu, drugi blat bezowy i masę jagodową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godz. Przed
https:KKuchniaMniamEgoztyczna, rozgrzewająca, słodko-korzenna. Niezwykła i zaskakująca… Składniki: – 1kg dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej odmiana Australian Butter – wg mnie najlepsza do tego kremu, ale może być też inna) – 0.5 l mleka kokosowego – cukier, najlepiej brązowy – w ilości „do smaku” – 2 szczypty imbiru – cukier waniliowy (nie wanilinowy) – 1 łyżczeka cynamonu(...)Dynię (i marchewkę) pokroić w kostkę. Dusić z masłem w garnku, aż się zeszkli i zacznie mięknąć. Dodać mleko i mleko kokosowe. Zagotować, dynia musi zmięknąć. Zblendować na gładki krem. Doprawić cynamonem, gałką, cukrem waniliowym, solą i cukrem. W razie potrzeby smakowej można doprawić oczywiście bardziej. Dorzucić rodzynki, chwilę podusić na małym ogniu. Podawać w miseczkach lub głębokich talerzach. Dekorujemy
Pociąg Do Kuchni