krem - 19817 przepisów (strona:280/1322)

Tort migdałowy amaretti 223

średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt migdałowy 3 jajka, białka i żółtka oddzielone 70 g zmielonych migdałów 100 g mąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto(...)będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj. Montowanie tortu. Posmaruj pierwszy placek morelowym dżemem, a następnie grubą warstwą kremu.. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Przykryj ostatnim plackiem

codojedzenia
Zupa krem z dyni i batata z suszonymi figami, migdałami i pestkami dyni 142

Kochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi(...)pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli razem z dynią. Przykryj woda i posól. Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut . Wlej mleko kokosowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładki krem. Pestki dyni ,migdały i figi pokrojone w kawałeczki upraż na patelni i posyp krem przed samym podaniem. Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Snikers 657

sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka 5 łyżek miodu  Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem:  1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru 250 g masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 100 g gorzkiej czekolady Ciasto miodowe: wszystkie składniki ze sobą połączyć(...)się zrumienią. Wystudzić. Masa orzechowa: miód, cukier, masło oraz sól włożyć do garnka i rozpuścić. Następnie wsypać posiekane orzechy włoskie i całość zagotować. Gorącą masę wyłożyć na ostatni placek. Krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i mieszać aż powstanie gładki krem. Złożenie ciasta: Na spód blachy

My simple kitchen
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 204

wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny (u mnie pół na pół z cytryny i pomarańczy) 80 g cukru cukier wanilinowy(...)minut w 170 st.C bez nawiewu. Przekładamy wraz z papierem na kratkę do przestudzenia. Mieszamy zimne mleko z sokiem z cytrusów. Odlewamy trochę do kubeczka, gdzie rozpuszczamy sypkie składniki kremu. Pozostałe mleko gotujemy. W kubeczku z mlekiem rozpuszczamy budyń z obu opakowań, cukier i cukier wanilinowy. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego zawartość kubka. Zagotowujemy mieszając by nie powstały

Dzieje kuchennej Wiewióry
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 182

smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka z 1 laski wanilii - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanka wody Z powyższych proporcji wyszły nam dwie średnie keksówki. 1. Zaczynamy od daktyli, które wrzucamy(...)dużo, żeby ciasto nie zrobiło się twarde). Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 4. Podczas gdy ciasto rośnie, robimy krem daktylowy . Odsączamy zalane wcześniej daktyle i lekko odciskamy z wody. Wrzucamy do blendera, dodajemy kakao, ziarna z wanilii i blendujemy. W trakcie blendowania dodajemy po troszku wody. Krem winien mieć jednolitą

Kuchenne Wariacje
Biedronka 598

szklanki mąki szklanka cukru 250 g margaryny ciasto ciemne: 3 jajka 1/2 szklanki cukru szklanka śmietany 18% 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ciepłej wody krem budyniowy: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej opakowanie budyniu waniliowego 2 żółtka 8 łyżek cukru margaryna polewa 100 g masła 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao(...)mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie i upiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto wystudzić, a następnie przekroić na 2 blaty. Krem. Odlać 3/4 szklanki mleka, resztę zagotować. Wymieszać w 3/4 szklance mleka cukier, mąkę, budyń, żółtka i wlać do gotującego się mleka. Zagotować by powstał budyń. Ostudzić. Utrzeć margarynę. Dodawać po jednej

na moim stole...
#10 Poświątecznie - marchewkowe na bogato 180

się udało chyba tylko dzięki jakiemuś tunelowi czasoprzestrzennemu, który połączył nasze mieszkanie z pwr ;).  Przepisy nieco spóźnione, ale na sylwestrową noc będą w sam raz ;). Ciasto marchewkowe z kremem z serka i polewą kakaową zwane marchewkowym piernikiem Ciasto: Składniki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju  1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 szklanki(...)większej misce wymieszać składniki sypkie (mąka, proszek, soda, przyprawa), dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać całość łyżką. Na końcu dodać startą marchew, wymieszać. Piec ok. godziny w temp. 175*C. Krem: Składniki 2 serki typu Philadelphia (w sumie 300-400g) -np. serek śmietankowy Delikate z Biedronki, Twój Smak z Piątnicy, Bieluch, Mój Ulubiony z Wielunia... 100 g miękkiego masła

Kuchnia w szuwarach
Piernik z jabłkami i kawą Inką 201

Pyszny to mało powiedziane. Przepyszny! Niby zwykły piernik, ale dodatek jabłek nadaje mu całkiem nowego charakteru, zaś krem waniliowy z mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik w takim wydaniu z pewnością będzie się wyróżniał wśród innych pyszności na świątecznym stole. Ciążki, wilgotny, z lekko kwaskowatym smakiem jabłek przełamanym słodyczą kremu waniliowego - po prostu nie może nie smakować!   Uwaga(...)pół, na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę jabłek. Odstawić do lodówki do stężenia. Krem waniliowy: Mascarpone, serek/śmietanę i cukier waniliowy zmiksować. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch szeroką gwiazdkową tylką. Oczywiście zamiast wyciskać szprycą można krem po prostu rozsmarować po wierzchu i posypac

Kto ugości moich gości?
Czekoladowy tort z malinami 208

termoobiegiem, dwie blachy jednocześnie przez 30 min lub dłużej do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Jak całkowicie ostygną, przekroić na dwie części, powstaną 4 blaty. Składniki na krem: 330 ml śmietany 30 % (u mnie z Biedronki) 1 łyżka kakao 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki cukru pudru 50 gr gorzkiej czekolady posiekanej na drobną kostkę(...)wymieszać żeby nie było grudek, wmiksować to do ubitej śmietany, dodać kakao, czekoladę, zmiksować ,ale już bardzo krótko żeby masa się nie zważyła. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, krem podzielić na 4 części, maliny podzielić na 4 części. Po kolei układać na paterze blat ciasta, krem, maliny, następnie kolejny blat, krem i maliny… itd. Tort przechowywać w lodówce

moj przepis na
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 171

białego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego 150 g mąki pszennej 60 g kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 330 ml śmietany kremówki 30 % schłodzonej (min 5 godzin w lodówce) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wrzątku 1 łyżka cukru pudru'; document.write(" "); Składniki na torcik o średnicy(...)ciasta, tak aby blat był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały blat przekroić na pół (wyjdą dwa blaty o grubości około 1,5 – 2 cm). Składniki na krem: 330 ml śmietany kremówki 30 % schłodzonej (min 5 godzin w lodówce) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wrzątku 1 łyżka cukru pudru W kubeczku we wrzącej wodzie rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać

moj przepis na
Kostka wiśniowa 193

pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku(...)rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Wykonanie: Ciasto pokroić na dwa blaty, pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Wyłożyć 1/3 kremu, położyć drugi blat, wyłożyć 1/3 kremu, resztą kremu posmarować boki ciasta, Polewę delikatnie rozprowadzić na wierzchu ciasta. Udekorować wiśniami. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego

moj przepis na
Tort różowy 203

spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, wyciąć blaty o średnicy 20 cm lub przekroić biszkopt na 2 części. Krem śmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować(...)drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki, na czas przygotowywania żelki. Malinowa żelka **: 500 gr malin 1/4 – 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny Maliny umieścić w garnuszku dodać cukier, gotować na średnim ogniu, aż część wody odparuje. W 2 łyżkach wrzątku rozpuścić

moj przepis na
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 169

przepisem. Dlaczego? Bo jest to, bezsprzecznie, najlepszy sernik, jaki zdarzyło mi się jeść! Nie chwalę się i nie popadam w samozachwyt - to zupełnie obiektywna opinia, potwierdzona przez współkonsumentów.  Krem kasztanowy z pewnością nie nadaje się do wyjadania łyżeczką ze słoiczka, bo jest po prostu za słodki. Ale w masie serowej nabiera zupełnie nowego charakteru; słodycz zostaje złagodzona(...)spód: 100 g ciasteczek oreo (z nadzieniem) 45 g ciastek digestive 25 g masła masa serowa: 300 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 250 g kremu kasztanowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii mus krówkowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 g masy kajmakowej z puszki 3 listki żelatyny dodatkowo: 25 g masy kajmakowej z puszki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kapitańskie 1146

oraz  dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i  biszkopcikami również naponczowanymi kawą. Wszystko przykryte delikatną chmurką z bitej śmietany. Jak dla mnie pyszne, alkohol jest w sam raz wyczuwalny - nie za dużo(...)Biszkopt: 3 duże jajka L 3/4 szklanki cukru 5 łyżek oleju 5 łyżek wody 15 dkg mąki pszennej (niepełna szklanka)  łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem ajerkoniakowy: 700 ml mleka 1 szklanka cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 5 pełnych łyżek mąki pszennej 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 20dkg miękkiego masła

Maślane ciasteczko
Czekoladki w Dwóch Smakach: Toffi i Kawowy - Pomysł 208

Miewam takie czekoladowe naloty i jak mnie tak naleci to bawię się po kilka dni. Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. W tym przypadku byłam leniwa i postawiłam na gotowe kremy z Lidl z serii De Luxe, takie w szklankach. Jeden toffi, a drugi mocha z drobinkami kawy. Naprawdę są przepyszne.W toffi zakochał się mój syn, a ja w tym kawowym(...)normalnie rewelka! Nie byłabym sobą gdybym tam czegoś sobie nie wrzuciła, więc do kremu toffi wpadły grubo posiekane orzechy nerkowce, strzał w dziesiątkę. Jak macie inne orzechy, też super! Dobrze aby były lekko podpieczone, albo zrumienione na suchej patelni. Znalazłam też dwie białe czekolady, które kolorystycznie mi spasowały do mojej koncepcji. Foremki? Oczywiście tu tradycyjnie postawiłam na firmę Silikomart , której

Blondynka Gotuje