krem - 19817 przepisów (strona:276/1322)

Krem z białych i zielonych szparagów 151

pietruszki i opaloną cebulę włożyć do garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem: - 300ml bulionu - pęczek białych szparagów około 450g - 50g masła - cebula - świeża gałka muszkatołowa - śmietana 30% Przygotowanie: 1. Szparagi obrać i podzielić każdy na 3 części. 2. Rozpuścić masło w garnku(...)cebula się zeszkli dodać pokrojone szparagi i chwilę podsmażyć. 3. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu całą zawartość przelać do blendera i zmiksować. 4. Tak przygotowany krem przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu, dodać gałkę muszkatałową,śmietane, pieprz i sól według uznania. Składniki na zielony krem: - 300ml bulionu - pęczek zielonych szparagów około 450g

Coś z niczego
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 177

Uwielbiam zupy kremy, na szczęście Dominik też jest ich wielkim fanem, więc gdy tylko wpada mi do głowy jakiś pomysł, to od razu biorę się za gotowanie. Tak właśnie powstało to cudo! :)   Dominik najbardziej lubi mój krem z dyni, na ostro, rozgrzewający - idealny na jesień... latem też warto jeść zupy krem, ale z wykorzystaniem innych warzyw. Ta pyszna zupka(...)bulionu. Spróbujcie i jeśli jest mało doprawiony, to dodajcie sól i pieprz. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki, ale nie jest to niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g  5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry

Cooking Monster
czekoladowa tarta z jagodami 185

Czekolada i jagody to bardzo zgrany i udany duet. Krucha tarta z mocno-czekoladowym kremem, jagodami i kwaskowatą galaretką jest po prostu świetne! Przygotowuje się ją łatwo i stosunkowo szybko (nie licząc czasu oczekiwania), równie szybko znika. Idealna na sympatyczne, towarzyskie spotkania:) składniki: ciasto: 125 g zimnego masła szczypta soli 165 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej(...)cukru pudru 3 łyżki kakao 2 żółtka krem: 1 szkl mleka 1 szkl śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniacznej 509 g masła tabliczka gorzkiej czekolady ponadto: jagody galaretka o smaku czarnej porzeczki Obie mąki przesiać z kakao, dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki

6niebo
Wegańskie ciasto marchewkowe 182

jest dorzucić do masy odrobinę mielonych orzechów, w tym przypadku orzechów włoskich, których delikatny wytrawny cierpki smak doskonale przełamuje słodycz marchewki. Ciasto jest wilgotne, nie za suche, dlatego z kremu można spokojnie zrezygnować, jednak ja go uwielbiam, ponieważ doskonale tutaj pasuje. Składniki: Ciasto: 2 średnie marchewki (około 300g) 100g mielonych orzechów włoskich 200g mąki 200g cukru trzcinowego(...)neutralnego w smaku oleju (np. z pestek winogron) 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka sody duża szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej skórka i sok z ½ cytryny Krem: 150g nerkowców (wcześniej moczonych w wodzie przez kilka godzin) ½ szklanki roślinnego mleka  2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny garść orzeszków pinii do podania Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę

Roślinna - blog wegański
ciasto pijak z bakaliami 173

różowe wino zachwycające świeżym, owocowym bukietem.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki na krem:   1 litr mleka 6 łyżek cukru pudru 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 6 żółtek 300 g masła 150 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej(...)sztywno z cukrem, następnie dodać mak, kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić.  Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem i połową mleka. Wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem. Na końcu wmieszać odsączone rodzynki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TIRAMISU WANILIOWE 328

wolnym tłumaczeniu oznacz deser, który stawia na nogi. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą kakao. Pomimo, iż tiramisu to dziś kulinarny klasyk i jeden z najbardziej znanych włoskich deserów to historia jego(...)Posypka: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka czekolady gorzkiej w proszku Przygotowanie: Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem -   ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec

Ciastka - domowe słodkości
Biszkoptowa rolada kokosowa z truskawkami 233

Puszysta, mięciutka, cudownie kokosowa - ta rolada bije wszystkie rolady na głowę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta. Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.  Wielbiciele(...)jajka L 50 g cukru 40 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem kokosowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2,5-3 łyżki ksylitolu/cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki Malibu Wykonanie: odzielić żółtka od białek. Do ubitych na sztywno białek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crème brûlée z malinami 123

dzień staje się lepszy. Uwielbiam ten zdecydowany ruch, po którym warstwa cukru delikatnie pęka i odkrywa cudowną niespodziankę oraz to uczucie, gdy karmel miesza się w ustach ze śmietankowym kremem. Uważam, że to jeden z najbardziej sensualnych deserów, który nigdy nie może się znudzić. Crème brûlée można przyrządzać na wiele sposobów: aromatyzować go kawą, skórką pomarańczy i cynamonem(...)piecz przez około 45-50 minut, aż masa zetnie się na środku (sprawdź patyczkiem). Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na minimum 6 h. Krem musi być bardzo zimny. Przed podaniem posyp 1 łyżeczką cukru wierzch kremu w każdej kokili. Następnie za pomocą palnika gazowego skarmelizuj cukier, aż powstanie brązowa chrupiąca skorupka. Górę kremu możesz ozdobić

Food Square
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 148

najszybciej ciasto. Ciasto musi mieć jednolitą strukturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy blaszkę ciastem (zostawiając 1/4 część ciasta na wierzch) KREM: - 600 ml mleka 3,2 % tłuszczu - 100 ml śmietanki 36% - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 3 czubate łyżki cukru - 2 opakowania budyni waniliowych - laska wanilii (tylko ziarenka ze środka) ponadto: świeże(...)rozmieszaj 100 ml mleka, proszki budyniowe i żółtka, całość wlej do rondelka i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij

SMYKWKUCHNI
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 175

szklank cukru (200 g) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła /miękkiego skórka otarta z 1 cytryny (tylko żółta, zewnętrzna część) szczypta soli KREM 250 g serka mascarpone 75 g masła ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 -3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : pestki granatu * Słodkie ziemniaki (bataty) myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Układamy(...)misce mieszamy przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W misie miksera umieszczamy miękkie masło, skórkę z cytryny i cukier. Ucieramy masło na gładki, jasny, puszysty krem. Cały czas mieszając dodajemy po 1 jajku, a następnie porcjami na przemian: mąkę, vermuth i puree ze słodkich ziemniaków. Mieszamy do połączenia składników, dodajemy posiekane orzechy oraz pokrojone morele. Mieszamy

cool and minty
Mini torcik czekoladowy 189

Mini torcik czekoladowy Składniki : Biszkopt 2 - jajka duże 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju kilka kropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo(...)ciasto do formy o wymiarach,  spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli

Kuchnia Danusi
Domowy kopiec kreta 134

Składniki na ciasto 2 łyżeczki sody 60 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 250 g jogurtu greckiego 2 jajka 80 ml oleju  Stadniki na krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % / 36% Dodatkowo 3-4 banany sok z cytryny Wykonanie Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej misce wszystkie suche. Połączyć(...)zawartość obu misek i miksować na wolnych obrotach. Piec około 50 minut (do suchego patyczka), 180 stopni. Tortownica o średnicy 23 cm Krem:  Kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i miksować do połączenia się składników. Jeśli chcesz usztywnić krem to możesz dodać agar agar lub żelatynę. Z ciasta odkroić górę (zostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm rantu dookoła

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ciasto truskawkowa fantazja 169

Przepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody(...)dżem lub marmolada Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 200 g masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji około 10 rurek dekoracyjnych do deserów WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić

Passions hobbies life
Tiramisu z borówkami i białą czekoladą 121

Rozpływające się w ustach tiramisu, z klasycznym kremem ale wzbogacone o świeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy(...)cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, układamy borówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka

Gotowanie i blogowanie
Prosta zupa krem z kalafiora 142

Prosta zupa krem z kalafiora Stoły na targowiskach, placach i kleparzach uginają się pod ciężarem kalafiorów. Jest ich teraz w bród. Cena jest na tyle korzystna, że kalafior w zasadzie mógłby gościć na naszych talerzach codziennie i bez przerwy. W związku z trwającą sesją i pracą cierpię na brak czasu (co zresztą ostatnio widać). Obiecuję się poprawić. Z tego braku(...)czasu jednak urodziła się zupa krem z kalafiora . Szybka, prosta i bez zbędnego zastanawiania się co tam jeszcze dodać. Minimum składników i maksimum wrażeń smakowych, których oczekujemy od takiej zupy – kremowa, delikatna i przede wszystkim kalafiorowa Składniki: Kalafior – 1 sztuka Ziemniaki – 2 średnie Cebula – 1 duża Czosnek – 4 ząbki Mleko kokosowe – 1 litr (przepis

Blendman