Zupa krem z kalafiora Stoły na targowiskach, placach i kleparzach uginają się pod ciężarem kalafiorów. Jest ich teraz w bród. Cena jest na tyle korzystna, że kalafior w zasadzie mógłby gościć na naszych talerzach codziennie i bez przerwy. W związku z trwającą sesją i pracą cierpię na brak czasu (co zresztą ostatnio widać). Obiecuję się poprawić. Z tego braku czasu(...)jednak urodziła się zupa krem z kalafiora . Szybka, prosta i bez zbędnego zastanawiania się co tam jeszcze dodać. Minimum składników i maksimum wrażeń smakowych, których oczekujemy od takiej zupy – kremowa, delikatna i przede wszystkim kalafiorowa Ja podałem zupę zroszoną oliwą z oliwek, ale możesz również podać z grzankami lub świeżymi ziołami. Mam nadzieję, że zupa krem z kalafiora
Blendmantorcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu – Kolejna, pyszna „ Zdrowa Środa ” z deserem fit. Tym razem ze smacznym torcikiem przygotowanym na spodzie z daktyli, orzechów włoskich oraz kremie zrobionym z orzechów nerkowca i mango. Deser jest bardzo sycący, kremowy i prosty w przygotowaniu, potrzebujemy do niego tylko blendera. Polecam… Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu(...)Składniki: Spód: 70g orzechów włoskich 70g wiórków kokosowych 100g suszonych daktyli 1/4 szklanki kakao bez cukru szczypta soli Krem: 250g orzechów nerkowca – wcześniej moczonych w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej orzechy zalać wodą i odstawić na całą noc) 1/3 szklanki syropu z agawy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia
Mała CukierenkaPewnie znacie ciasto Jamajka , które gości na moim blogu już od dłuższego czasu. Dzisiaj coś podobnego, ale zupełnie inne w smaku. Banany zatopione w kremie z kajmakiem, a wszystko na biszkoptowym spodzie. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Może skusicie się i upieczecie takie bananowe ciacho. Więcej przepisów na słodkości znajdziecie w zakładce CIASTA Ciasto 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Krem 800 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 300 g kajmaku Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać kajmak i ponownie zmiksować Żelatynę rozpuścić
O kuchni z uczuciemświątecznymi zupami wielkanocnymi najbardziej kojarzę żurek albo zupę chrzanową. Podaje się je zamiennie w zależności od regionu. Przepis na szybki żurek znajdziecie tu , a poniżej zupa krem o smaku chrzanowym. ZUPA KREM CHRZANOWY Składniki: 1 l bulionu 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz do smaku grzanki lub chipsy(...)patelni, a potem dodajemy do gotujących sie ziemniaków. Śmietanę łączymy z chrzanem, a kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy ją do bulionu. Gotujemy przez chwilę. Całość miksujemy blenderem na krem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub usmażonymi na suchej ptelni cienkimi plastrami boczku
Bon appetit mon amiebędą zachwyceni widząc takiego mazurka na stole świątecznym. spód: 200 g mąki pszennej 1 żółtko 120 g masła zimnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody szczypta soli krem czekoladowy ciemny: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany kremówki 30 % 30 g masła 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej krem czekoladowy jasny: 100 g czekolady białej 2 łyżeczki galaretki(...)ciasta wycięłam foremką motylki. Motylki przyklejam za pomocą białka do brzegów. Nakłuwam widelcem spód ciasta.Piekarnik nagrzewam temp 190 stopni i piekę góra dół 20 minut aż ciasto zrumieni się. Krem czekoladowy ciemny Do rondelka wlewam śmietanę kremówkę do której łamię czekoladę gorzką, dodaję masło. Całość podgrzewam na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści i mieszam.Na końcu dodaję skórkę pomarańczową
wesoła kuchniakoryciński. Karol przygotowuje trzy dania oparte o produkty wytwarzane tradycyjnie i takie posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne: hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem. Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem(...)listkami bazylii. Dobra rada: wielkopolski ser smażony można dostać w dobrych delikatesach lub wykonać samodzielnie, trzeba tylko zdobyć prawdziwy wiejski twaróg, a liczne receptury można znaleźć w Internecie Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula
WojnaNaSmaki.plPozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków. Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca, słodka beza. Koło takiego ciasta nie można przejść obojętnie! ;) Składniki: Spód: 180g mąki pszennej 100g masła żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Krem cytrynowy: 125ml soku wyciśniętego z cytryny(...)sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając. Następnie miksujemy ok 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąke ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Ubitą pianę rozsmarowujemy na kremie. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Studzimy. Zanim wyjmiecie ciasto z formy musi być dobrze wystudzone, inaczej krem wypłynie! Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkafajnie przełamuje słodycz ciasta. Składniki: ciasto - 250 g margaryny - 3/4 szklanki cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 6 jajek - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem - 1/2 litra mleka - 4 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g masła - 1 łyżka mąki pszennej oraz - jagody ( u mnie rozmrożone) Przygotowanie(...)kakao. Na blachę o wymiarach ..... wykładamy najpierw białe ciasto a na to ciasto ciemne i pieczemy około 40 minut w 180 C. Gdy placek stygnie możemy zrobić krem. W połowie szklanki mleka mieszamy żółtka i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotowujemy dodając cukry. Następnie dodajemy roztrzepane żółtka z mąką i gotujemy budyń. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając przestudzony budyń
Zainspirowana w kuchniryżowej 200 g masła 100 g cukru 2 jajka 1 żółtko 1 laska wanilii 16 g proszku do pieczenia 100 ml mleka Krem stracciatella 250 g serka philadelphia 50 g śmietany 50 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady **** INGREDIENTI Ciambella al cocco 200 g di farina di cocco 200 g di farina di riso(...)ciasto, wyrównując wierzch szpatułką lub łyżką. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem stracciatella. Miksujemy serek philadelphia ze śmietaną i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy gorzką czekoladę potarkowaną lub pokrojoną na grubsze kawałki. Ciasto dekorujemy kremem i gorzką
La grande e la piccola cuocaCiasto makowo - adwokatowe to wyjątkowy, przepyszny wypiek, który wręcz urzeka swoim smakiem. Masa makowa idealnie komponuje się z delikatnym kremem ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: szklank a maku 1 70 g margaryny 2 du że jajka czubata łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Krem ajerkoniak-ow y : 3 żółtka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu ponadto
Słodka Stronamąki pszennej 3 jajka szczypta soli i proszku do pieczenia Budyń na soku: 1l soku marchew-banan-jabłko Smaki Victorii 3 budynie śmietankowe (b/c na 0,5 l mleka) Krem budyniowy: 750 ml mleka 8 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 80 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki pszennej 300 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić(...)Zagotować 750 ml soku a w reszcie rozmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i gorący budyń wylać na biszkopt. Odłożyć do ostudzenia. Krem budyniowy: W 250 ml mleka zmiksować na gładko żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Gorący budyń z wierzchu przykryć folią
Ala piecze i gotujeAromatyczne muffinki korzenne rozniosły swój zapach po całym domu. A zniknęły zanim jeszcze się wystudziły. Mocno kakaowe, wilgotne, długo zachowują świeżość. No i są błyskawiczne w wykonaniu! Muffinki udekorowałam kremem cynamonowym z przepisu na Moich Wypiekach. Polecam! Muffinki korzenne Składniki na 12 sztuk: 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki(...)kakao 2 łyżki miodu 120g masła, roztopionego kubeczek jogurtu naturalnego (150g) 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Na krem cynamonowy: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Dodatkowo: szczypta cynamonu Wykonanie: Muffinki: foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, kakao
Smak mojej kuchnimasą na bitej śmietanie nie powinno być tego problemu. Polecam! Tort Barbie Składniki: Na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół(...)budyń, mieszamy do powstania gęstej masy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia mieszając co jakiś czas. Masa śmietankowa: kremówkę (nie ubitą) miksujemy z mascarpone do otrzymania gęstego kremu, dodajemy cukier i esencję i miksujemy krótko. Masę dzielimy na 3 części. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy. Na paterze lub podkładce pod tort układamy największy biszkopt. Nasączamy go lekko. Wykładamy porcję
Smak mojej kuchnidomyśleć, dlaczego leśne... wystarczy spojrzeć na zielony kolorek i wczytać się dokładnie w przepis, gdzie znajdujemy mojego dobrego kolegę Pana Szpinaka ;). Nie jest on jednak jedynym zielonym gościem. W kremie zagubiła się również świeża i aromatyczna bazylia. Tuż to istna rozkosz dla podniebienia! Takie mini babeczki tylko na Nastoletnich! ;). Składniki: (na 12 sztuk) Chantilly bazyliowy(...)babeczek (podczas pieczenia urosną z górką). Dodatkowo każdą babeczkę przekroić na dwie równe części tak jak na zdjęciach. Schłodzony chantilly bazyliowy przełożyć do misy miksera. Ubić do uzyskania puszystego kremu. Od razu przełożyć go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie tylka M1- szeroka otwarta gwiazda- patrz zdjęcie poniżej). Na każdy spód szpinakowej babeczki wycisnąć odrobinę kremu bazyliowego, przykryć
Nastoletnie WypiekanieCzęsto mamy problem jak wykorzystać nadmiar białek. Ja ostatnio skorzystałam ze starego przepisu na figowca i zrobiłam torcik z bakaliami. Do tego szybki krem i wyszło na prawdę coś pysznego. Składniki: Ciasto: 6 białek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem(...)średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotuje