Krem ziemniaczany to bardzo szybka, smaczna i syta zupa. Idealna na teraźniejszą pogodę. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio ciągle mam apetyt na takie właśnie gęste zupy-krem. To jest świetna propozycja na szybki obiad. Dania z ziemniakami cieszą się u mnie zawsze powodzeniem, więc polecam na obiad:) Krem ziemniaczany 30 dag boczku wędzonego 3 duże cebule 2 marchewki(...)marchewkę. Obsmażyć przez 5-10 minut i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw po czym dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażonymi kostkami boczku. Artykuł Krem ziemniaczany pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaChyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego deseru. Delikatna czekoladowa beza, pyszny krem i kwaskowata frużelina to trio idealne. Na początku nie mogłam się przekonać do czekoladowej bezy, ale Nigella zdecydowanie wie co dobre. Pavlova okazała się strzałem w dziesiątkę. Posmakowała nam wszystkim. Spróbujcie, a nie pożałujecie! CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI BEZA 6 białek 300 g drobnego cukru(...)gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 łyżeczka octu z czerwonego wina KREM 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone FRUŻELINA 450 g mrożonych wiśni 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, dalej ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodać przesiane kakao i ocet. Na końcu
Pieguskowa KuchniaKruche babeczki z malinami i kremem malinowym szybko znikają ze stołu. Są pyszne. To idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 3 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny Kasia 1 jajko 3 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem malinowy do tortów Oetkera 0,5 litra śmietany(...)babeczek smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Foremką wycinamy kółka i wylepiamy nim środek. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijamy. Dodajemy proszek - krem malinowy do tortów Oetkera. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i malinami. Smacznego
Pyszności SłodkościUwielbiam tą tartą - to jedna z moich ulubionych. Pyyycha! Oprócz tego, że jest przepyszna i ekspresowa w przygotowaniu to jeszcze obłędnie kusi zapachem. Ach ten chrupiący spód oraz aksamitny krem... Żeby nie czekolada, uznałabym ją za zdrową. Mój krem został przygotowany z czekolady mlecznej, ale Wy możecie użyć gorzkiej i wtedy uznajmy, że będzie bardziej fit. Tak samo z melasą(...)wiórek kokosowych (u mnie Radix-Bis ) 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego lub półpłynnego) 2 łyżki dowolnego syropu/melasy (u mnie melasa z trzciny cukrowej Radix-Bis ) 1 szczypta soli (solidna) Krem: 1/3 szklanki mleka kokosowego (u mnie Radix-Bis ) 150g czekolady mlecznej (*) 1 łyżka kakao (płaska) Opcjonalnie do dekoracji: płatki i wiórki kokosowe płatki migdałów listki mięty Przygotować spód
Di gotujeSkładniki Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml(...)pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy okolo 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić. Nasączenie: Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt. Krem pomarańczowy: większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy do uzyskania
Dziś Ja gotujeCiasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny, kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające. Idealne na lato. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Malinowa chmurka Składniki na blaszkę Na kruchy spód: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka(...)być chrupiący, a beza lekko zrumieniona. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Galaretka: do rozpuszczonej, wystudzonej galaretki dodajemy umyte i osuszone maliny, galaretkę wstawiamy do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć. Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. W osobnej misce miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę, miksując po każdym dodaniu. W formie
Smak mojej kuchnirazem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt. krem anglez). Gładki, aksamitny o konsystencji nieco przypominającej budyń. Co najważniejsze waniliowy, więc dobrze sprawdzi się jako dodatek do czekoladowych klusek. Taka odmiana posmakuje niejednemu wielbicielowi popularnych parowańców. Moja córka uwielbia(...)mieszanki mleka i śmietanki, mieszamy i przelewamy zahartowane żółtka do garnka z mlekiem. Wcześniej wyjmujemy laski wanilii. Wstawiamy na ogień Mały!!!. I przy pomocy silikonowej rózgi mieszamy do zgęstnienia kremu. W żadnym wypadku nie doprowadzamy do wrzenia, bo będzie to jednoznaczne z otrzymaniem słodkiej jajecznicy. Przelewamy przez sito by odpowietrzyć krem. Przykrywamy folią spożywczą tak by dotykała powierzchni kremu. zapobiegnie
vaniliowoczekoladowagodzina Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam(...)nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem. Stopniowo dolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec
Różne smaki w kuchnilodówki na kilka godzin przed podaniem. Będzie się lepiej kroiło i smakowało. Warstwy: - biszkopt - słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto(...)łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy. Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na krem (udoskonalony budyń jaglany): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego 15-25 daktyli 1 szczypta soli 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 opakowanie kremu/pasty kokosowej 1 filiżanka świeżo
Qlinarnie i Qlinarniebardziej mylnego! Czytajmy etykiety! Moja sałatka jest fit i dodatkowo, nie dość , że pyszna, to przeznaczona dla osób z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Tak, dokładnie tak. Sałatka zawiera krówki i krem orzechowo-kakaowy. Powiem, krótko , że są przepyszne, tak jak inni zachwalają. Produkty są stworzone z myślą o tych, którym słodycze dostarczają dużo przyjemności, ale i o tych, którzy tę przyjemność(...)cukru.Produkty super krówki nie powstają na bazie mleka. Dziś powstała u mnie pyszna sałatka. Sałatka pachnąca słońcem i wakacjami. Mocno owocowa z dodatkiem prawdziwej energii w postaci krówek i kremu! Bo to co w nich siedzi jest ekologiczne i power, który dają, działa na dłużej! Można się nią zajadać bez wyrzeczeń. I o to nam własnie chodzi. Dlaczego są takie
Z Kuchni Do Kuchniczerwonymi tęsknie szczególnie mocno. W UK bardzo rzadko można je kupić, a jak już zobaczę w sklepie, to kupuje na zapas - porzeczki świetnie się mrożą. Rolada z kremem bazyliowym to fantastycznie świeży smak, idealnie komponują się z frużeliną porzeczkową. Rolada prosta, szybka i zaskakuje smakiem. Koniecznie spróbujcie. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie(...)Przygotujcie sobie bawełnianą czystą ściereczkę. Posypcie cukrem lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki czerwonych porzeczek Listki bazylii utrzyjcie z 1 łyżką cukru (idealnie byłoby ucierać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLekkie,orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli kwaśnych wypieków.Dodatkowy bardzo słodki krem idealnie przełamuje smak kwaśnych owoców.Połączenie czarnych porzeczek i czerwonego agrestu idealnie ze sobą współgra.Pomimo,że ciasto jest czasochłonne smak wynagradza wszystko. Spód kakaowy 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 duże jaja(...)wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.Piec w 180 º C przez 30 min.lub do suchego patyczka.Kiedy ciasto dobrze wystygnie ściąć wierzch ciasta,resztki przydadzą się do obsypania. Krem z czarnej porzeczki 600 ml śmietanki 30% 500 g czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny 50 g cukru pudru 4 łyżki cukru Porzeczki umyć i zasypać 4 łyżkami cukru-odstawić
Anielskie wypiekimąki kukurydzianej -100 g ksylitolu -2 jajka -250g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -90 g oleju kokosowego (w temp. pokojowej) -1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jaglano-waniliowy -75g kaszy jaglanej -1 szkl. napoju roślinnego (lub mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol -2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub jogurtu greckiego) Ciasteczka serduszka -110g mąki gryczanej(...)zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. MUFFINY Suche składniki połączyć z mokrymi. Muffiny piec w 180’ ok 30 minut. KREM JAGLANO-WANILIOWY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w szklance płynu, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo
Candy Pandaswykonane bez dodatku białego cukru, zamiast tego użyłyśmy, syropu daktylowego , nektaru kokosowego oraz erytrytolu . Wszystkie możeci znaleźć w sklepie biogo.pl . Czy może być coś lepszego niż bananowa bułka z kremem czekoladowym, kotletem orzechowym i frużeliną truskawkową? Sami się zastanówcie! :D Składniki : Bułeczki bananowe (5-6 sztuk) -150g mąki orkiszowej typ 700 -75g mąki żytniej pełnoziarnistej -5g suchych(...)banana -2-3 łyżeczki cynamonu Orzechowe kotleciki (5-6 sztuk) -80g kaszy jaglanej -200-250 ml napoju roślinnego -4 łyżki masła orzechowego -2 łyżki erytrytolu Krem czekoladowy -1 dojrzałe awokado -3 pełne łyżki ciemnego kakao -1-2 łyżki oleju kokosowego - syrop daktylowy według uznania Frużelina truskawkowa -270g rozmrożonych truskawek -100 ml wody -80g erytrytolu -3 pełne
Candy PandasPrzed Wami rozwiązanie niedawnej zagadki, czyli jak dobrze spożytkować krem orzechowo-czekoladowy nie wyjadając go pospolicie ze słoiczka :P Kilka osób było blisko a Ervisha nawet bez skrupułów rozszyfrowała naszą zagadkę! Powiemy szczerzę, że bułeczki wyszły zacne od zewnątrz aż po sam środek i chyba nie musimy zapewniać, że wywołują uśmiech na twarzy każdego :D Według nas to idealne(...)suchych drożdży -200ml napoju roślinnego (u nas mieszanka ryżowo-kokosowa) -60g oleju kokosowego -80g cukru kokosowego -2 jajka -2 kapsułki po 200mg węgla aptecznego Dodatkowo -krem orzechowo-czekoladowy (u nas alce nero ) -jogurt grecki lub lukier (do namalowania oczu) Krem orzechowo-czekoladowy zamrozić we woreczkach. Mniej więcej ok 1,5 łyżeczki kremu nakładać na folię i przewiązać
Candy Pandas