krem - 19817 przepisów (strona:256/1322)

Tort naleśnikowy 179

wymieszać na jednolitą masę czas 20 s/ obr.5 Na rozgrzane klarowane masło nakładamy porcję masy i smażymy z obu stron. Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy składniki na krem. Składniki na krem powinny chłodzić się w lodówce min. 12 godzin. Składniki mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1-3 min/obr.3. Zimnie naleśniki przekładamy kremem. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami

Themo przepisy
Kruszonka z malinami i kremem 193

Letnia kruszonka z malinami. Fajne połączenie smaku kwaskowych malin z kremem na bazie serka Bieluch. Polecam. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g margaryny Kasia 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 opakowania Śnieżki 3 opakowania serka Bieluch 200 ml mleka 3,2% 1 -2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu(...)temperaturze 180 stopni.  Maliny wymieszać z dżemem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na podpieczonym cieście, wysypać pozostałą część kruszonki. Piec jeszcze około 40 minut. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ubić śnieżkę ( 2 opakowania na 200 ml mleka). Połączyć z serkiem. Dodać cukier puder. Miksować jeszcze krótką chwilę wlewając wystudzoną żelatynę. Gotowy

Praktyczna pl
Tiramisu z poziomkami na przedślubny stres 179

już w wielu różnych wersjach i nigdy mnie nie zawiodło. Ta jednak udała się chyba najlepiej; poziomki i delikatna, pomarańczowa nuta w tle, a do tego niebiańsko lekki krem i mięciutkie biszkopty. Mogłabym jeść, i jeść, i jeść... I nigdy by mi się nie znudziło. Tiramisu z poziomkami Składniki: (na 4 porcje) 2 jajka 250 g serka mascarpone(...)poziomek dodatkowo: listki świeżej mięty Żółtka z cukrem pudrem zmiksować na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone i wanilię, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić, partiami dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Sok pomarańczowy wymieszać z Cointreau. Maczać w nim biszkopty po kilka sekund z każdej strony. Połowę ułożyć na dnie szklanek, przykryć połową kremu i posypać połową owoców. Znów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 213

szklanki oleju      500 g szpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony)     3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:     300 ml śmietany kremówki     250 g serka mascarpone     sok z połówki cytryny (do smaku)      2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garści malin(...)momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję ksylitol i serek. Wlewam sok z cytryny i dokładnie mieszam. W tortownicy układam placek ciasta, smaruję 2/3 kremu i przyciskam drugim plackiem. Lekko przyciskam. Smaruję resztą kremu i posypuję okruchami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta biszkoptowa z owocami 150

Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm: Na biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty(...)krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia składników.  Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce pozostały cukier. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą.  Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką

Smak mojej kuchni
Ciastko managera.... czyli włoski deser 769

kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich  i  stopniowo - po dwie trzy łyżki(...)Całość delikatnie wymieszać. Biszkopty zanurzać na chwilkę (nie powinny za mocno nasiąknąć) z obu stron w mieszaninie espresso i alkoholu i układać na dnie formy. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu serowego, a na nim ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów  i drugą warstwę masy serowej. Wyrównać wierzch deseru, całość przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pyszne muffinki jagodowe 117

wysokości foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki. Rada: Można  takie muffinki przygotować z kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy do dekoracji a resztę wsypujemy do masy(...)miksujemy.Powstałym kremem dekorujemy muffinki. Pamiętać należy o tym , aby wszystkie składniki potrzebne do kremu miały temp. pokojową, żeby krem się nie zważył

Różne smaki w kuchni
Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli 194

Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki „Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują(...)Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 125 g masła 6 duzych jajek 175 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z 1 pomarańczy Krem: 500 ml śmietanki 30-36 % 250 g mascarpone Dodatkowo: kakao lub świeże owoce do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia

Pieguskowa Kuchnia
Deser z galaretką "Móżdżek" 221

Móżdżek" to deser z galaretką, kremem waniliowym i owocami liczi. Liczi to egzotyczna roślina zwana śliwką chińską. Czy wiedzieliście jak wykorzystać te owoce? Jeżeli nie, to podaję przykładowy przepis na ich wykorzystanie. Składniki na 5-6 porcji: 2 opak. galaretki przezroczystej puszka owoców liczi krem waniliowy do ciast/tortów - 120g (u mnie Gellwe) 300 ml zimnego mleka 100g masła(...)syrop (ok. 2-3 łyżki) i wstaw do lodówki lub zamrażarki do ostatecznego stężenia. W tym czasie włóż masło do miski. Kiedy masło będzie miękkie a galaretka stężeje przygotuj krem wg przepisu na opakowaniu. Gotowy krem przełóż do strzykawki cukierniczej i wykończ nim deser. Teraz rozłóż żurawinę, posyp migdałami i wstaw pucharki do lodówki na ok. godzinkę. Ps. Soczek który

Alutka-Gotuje
PYSZNE CIASTO "AFRODYTA"Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 370

Dzisiaj przepis na coś słodkiego :).Ciasto jest proste i bardzo smakuje nam wszystkim.Dwa biszkopty przełozone musem z owoców i kremem pycha ;). SKŁADNIKI Biszkopt ciemny: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 łyżki kakao Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g(...)truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe lub inne czerwone szklanka wody Krem 500ml mleka 1/2 szklanki mleka budyń śmietankowy lub waniliowy  125g masła WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 22x35cm najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Zaczynamy od przygotowania ciemnego biszkoptu.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i kakao miksujemy dokładnie

Mała w garnku miesza
KREM Z CIECIERZYCY 145

Bardzo lekki, dietetyczny krem –chłodnik z cieciorki i serka śmietankowego z dodatkiem mięty, który przygotujecie w pięć minut. Idealny na lato i dla tych, kt órzy lubią zdrową żywność. Przygotowanie: 5 min Dla 4 osób: ● 800 g ciecierzycy z puszki ● 50 cl serka śmietankowego naturalnego* ● ok.10 cl śmietany kremówki (opcjonalnie) ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 4 gałązki mięty ● 1 szczypta(...)kajeńskiego** ● sól Przygotowanie: Odcedź cieciorkę i opłucz ją. Zmiksuj do konsystencji gładkiego purée. Zmiksuj serek z purée z cieciorki (możesz ewentualnie odłożyć ok. 2 łyżki serka do dekoracji), jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. Posól. Wlej krem do miseczek i odstaw do schłodzenia. Polej odrobiną oliwy, udekoruj odrobiną sera (opcjonalnie) i posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego lub papryki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 194

krótkiej przerwie od upałów, dzisiaj znowu duszno na dworze. W sam raz na taka pogodę pasuje krucha tarta z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami. Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C   Składniki: 120 g masła 30 g margaryny 1 żółtko 2 czubate łyżki cukru(...)łyżki kwaśniej śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem

Różne smaki w kuchni
Ciasto a’la malinowa chmurka 519

wymieszaj je z malinami. Galaretkę odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretek. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj krem: Krem: 500 ml schłodzonej śmietany 36%  250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru + gorzka czekolada  Wszystkie składniki umieść w misie miksera (oprócz czekolady). Ubijaj, aż do otrzymania gęstego(...)kremu. Gotowy krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj wierzch. Na koniec posyp je startą czekoladą. Gotowe ciasto wstaw na 1 h do lodówki. Przechowuj je w chłodnym miejscu. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Zupa, krem z ziemniaka najlepszy 216

Najlepszy krem z ziemniaków jaki kiedykolwiek jadłam. Kremowy, gładki i prosty w wykonaniu. Do wykonania tego pysznego kremu potrzebujemy niewiele składników, w tym oczywiście, najważniejsze - kremowe ziemniaki, najlepiej z dużą zawartością skrobi, np. bryza lub inne z kategorii C. Kremowości zupie nadają nie tylko dobrze dobrane ziemniaki ale również mleczko kokosowe, którego w zupie wcale nie czuć. Kropką(...)zalać wodą tak aby je zakrywała. Dodać sól i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują, (nie wylewać wody!) dodać masło, mleczko kokosowe i pieprz. Zmiksować blenderem na gładki krem. Na patelni podsmażyć pokrojony wędzony boczek. Zupę krem z ziemniaka rozlać do talerzy, wyłożyć podsmażony boczek i oprószyć listkami świeżego tymianku. Smacznego! * jeśli nie używacie masła, dodajcie 2 łyżki oleju

CookYourself
CIASTO IMPREZOWE PAULI Z CHRUPIĄCYM SPODEM (BEZ PIECZENIA A'LA 3 BIT ) 999

ciepłą wodą, aby stała się płynna.  Wlać do sucharów. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25x 35 cm. Wyrównać łyżką zamaczając ją w wodzie. Wstawić do lodówki.  Warstwy krem karpatkowy w 5 minut 2 op. mleko 800 ml. herbatniki 200 g. krakersy słone ok. 90 g. śmietana kremówka 30 % 600 ml. śmietan- fix 2 op. masa krówkowa(...)kakao prawdziwe gorzkie do obsypania Krem karpatkowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Wyłożyć połowę masy na spód sucharkowy. Wyłożyć herbatniki, podgrzaną w garnuszku z wodą puszkę masy krówkowej i drugą połowę kremu. Na krem krakersy oraz ubitą na sztywno z fixami śmietanę kremówkę. Obsypać grubo kakao.  * masę krówkową wyrównać łyżką zanurzając ją w wodzie

Kuchnia Paulettes