krem - 19817 przepisów (strona:255/1322)

Ciasto Kubanka 237

muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...foremka 23 x 33cmBiszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz:  1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem:  2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 200g

Z miłości do słodkości
Ciasto podwójnie czekoladowe 184

Wilgotne i miękkie, lekko puszyste i mocno czekoladowe ciasto, wypełnione kremem również czekoladowym, ze świeżymi owocami- zwieńczającymi górę oraz kruszonką.Fantastycznie smakuje i wcale nie czuć, że jest z mąki kukurydzianej.Osoby z nietolerancją glutenu mogą śmiało przygotować to ciasto!Ach, no i jak pięknie się prezentuje, prawda?! :)Zachęcam do wypieku!Ciasto:* mąka kukurydziana- 125 g* jajka- 4 szt.* drobny cukier(...)piekarnika przez 5 minut.Następnie wyłożyć z formy na kratę i zostawić do całkowitego wystudzenia.Wydrążyć środek (ostrożnie, by nie zrobić dziury w spodzie), a kruszonkę odłożyć na później.Krem:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić.Do ubitej kremówki dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.Przygotowanie:Do ciasta z wydrążonym środkiem nałożyć czekoladowy krem, dodać umyte owoce i posypać

Kraina Miodem Płynąca
Lemon curd 153

Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn(...)widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.Wlej sok z cytryny, dosyp otartą skórkę i dodaj masło.Dokładnie zamieszaj.Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Fale Dunaju 183

cukru 150 g roztopionego i wystudzonego masła 150 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350 g mrożonych wiśniSkładniki na krem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 250 g margaryny (o temp. pokojowej) Składniki na polewę(...)Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć

Świat Ciasta
Torcik gruszkowy z kajmakiem 218

opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao szczypta soli Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo:5 gruszek z puszki(...)zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć

Świat Ciasta
Czekoladowe muffinki z kremem śmietankowo – truskawkowym 140

kolejne muffinki!Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi!Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym cukrem pudrem!Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Coś pysznego! SKŁADNIKI:( na ok. 8 szt )MUFFINKI:- jajko – 1 szt.- cukier – 3 łyżki- mąka pszenna – 0,5 szklanki- woda(...)Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Delikatnie ścinamy kapelusz / górę. Zakrętką lub kieliszkiem wycinamy i góry otworek. KREM: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem waniliowym. Truskawki ucieramy blenderem z cukrem na mus.Krem śmietankowy nakładamy do szprycy. Rozprowadzamy po muffince. Nakładamy łyżkę musu. Przykrywamy kapeluszem.   Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami 151

napewno wielu z nas marzy o tym , by zjeść coś ciepłego , co szybko nasyci , a zarazem nie będzie ciężkim , typowo zimowym daniem.To właśnie z  myślą o tych ten przepis.Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do gustu! SKŁADNIKI:KREM:-czosnek – 1 główka-ziemniaki – 150 g-bulion warzywny(...)cheddar – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:GRZANKI: Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem. Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo. Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni. KREM: Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut. Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok.15-20minut do momentu

Ostra na Słodko
Czekoladowe muffiny z mlecznym kremem 143

murzynków ( i nie tylko ) będą zachwyceni! Muffinki jak to muffinki robi się niezwykle szybko … a w czasie kiedy one będą nam rosły w piekarniku my możemy zając się kremem!Niesamowicie delikatny … słodki … wciągający …. Uroku dodaje lukier i kolorowa posypka. SKŁADNIKI:( 12 szt)MUFFINKI:- masło – 60 g- mąka – 220 g- cukier – 150 g- jajko(...)miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Przekładamy do foremek ( ja używam silikonowych , więc nie muszę ich natłuszczać ) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni ( do suchego patyczka ). KREM:Mleko zagotowujemy razem z cukrem i cukrem wanilinowym.Studzimy.Masło ucieramy mikserem i dodajemy pomału przestudzone mleko.Cały czas miksujemy dodając wolniutko mleko w proszku. CAŁOŚĆ:Z upieczonych muffinek delikatnie ścinamy górę

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 460

Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! )Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!  SKŁADNIKI:( duża blacha np. 30×26 )BISZKOPT :* mąka pszenna – 0,5 szkl* mąka ziemniaczana(...)Pozostałe mleko gotujemy z cukrami.Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.KRUSZONKA KOKOSOWA :Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej

Ostra na Słodko
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 155

kolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko.Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni!Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów  i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością!  SKŁADNIKI:* mleko – 250 ml* kostka do pieczenia Kasia – 125 g* kakao(...)zgęstnienia.Do gorącego dodajemy posiekaną kostkę do pieczenia Kasię i dokładnie rozprowadzamy , by się rozpuściła.Wrzucamy podprażone na suchej patelni płatkami migdałów i dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy.Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki.Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ).Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy

Ostra na Słodko
Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 133

ceny bardzo , ale to bardzo przystępne ( miłe zaskoczenie! )* oprawiona w elegancką ciemną skórę )Całe menu dostępne tutaj!http://groupon.home.pl/Krakow/CK_Browar/KARTA_MENU_CK_BROWAR_2012.pdfWarto przejrzeć!Ceny bardzo mile zaskakują!1.  ZUPAJa wybrałam : Krem cebulowy z grzankami i parmezanemMama : Krem grzybowy z łazankami w chlebie2 DANIE GŁÓWNEJa : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce(...)się w Krakowie pic tak pyszny świeży sok!Z wyraźnymi cząstkami pomarańczy!Mało brakowało, a wypiłabym jednym duszkiem do dna :D** *Na stół wkroczyły zupy.Niesamowicie gorące i pachnące!Krem cebulowy bardzo delikatny … gęsty … kremowy … o lekkim , ale wyczuwalnym smaku … ze świeżymi, bardzo chrupiącymi grzankami i świeżo tartym parmezanem, który po roztopieniu dodał zupie jeszcze bardziej niezwykłego

Ostra na Słodko
Napoleonka 315

CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat!Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się nie umywają!Ta napoleonka bije wszystkie inne na głowę ( daję sobie rękę uciąć ) ;)Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI:( blacha 22 x 26 )CIASTO:* mąka pszenna – 350 g* jajko – 2 szt* olejek do ciast(...)wymiary blachy.Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy po 20 minut w 190C.Tak , placki wychodzą twarde i proszę się tym absolutnie nie martwic! KREM:125 ml mleka/napoju odlewamy do szklanki , resztę wlewamy do rondelka i gotujemy.Do gotującego dodajemy masło i cukier.Do mleka/napoju w szklance dodajemy żółtka , budyń i mąkę.Całość dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy

Ostra na Słodko
KREM DYNIOWY 128

jakie mamy za oknem!Dziś mam dla Was przepis na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie jesiennym – stoi na równo z Gulaszową  pulpecikami i Kremem z soczewicy.SKŁADNIKI :* dynia ( miąższ ) – 400 g* duża cebula – 1 szt* papryczka chili – 1 szt* mleko migdałowe Alpro ( możemy zastąpic śmietaną 18% słodką ) – 100 ml* oliwa

Ostra na Słodko
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 157

zombie na halloween!__________________________________________________________________________________________Mam dla Was przepis na fantastyczny deser!Niesamowicie kruche, piwno-miodowe ( z dodatkiem piwa Książęce chlebowo-miodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką.Niebo w gębie!Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta.W dużych marketach jadalnych kasztanów pod dostatkiem(...)bardzo małe jajko – 1 szt* miód – 30 g* przyprawa do piernika – 0,5 łyżeczki* kakao – 0,5 łyżeczki* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM KASZTANOWY:Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę i cienką skórkę.Po tym czasie gotujemy je na parze przez ok.10-15 minut w ok. 200 ml wody, a następnie mielimy razem

Ostra na Słodko
Urodzinowy tort Bruna 190

życiu i od razu udany. Mimo,że piekłam go w tortownicy 25 cm to i tak dał sie pokroić na 3 warstwy - dobry przepis to jednak podstawa :)Krem jak do wu-zetki:4 serki homogenizowane waniliowe, 1 masło roślinne, cukier puder (według uznania i smaku, bo serki są słodkie same w sobie).Wszystko po prostu miksujemy (serek i masło muszą(...)mieć podobną temperaturę). Biszkopt przekroiłam na 3 części, każdą przełożyłam kremem. Na krem wysypałam borówki amerykańskie i jeżyny. Pokroiłam w kosteczkę nektarynki i rozłożyłąm na kremie, dzięki temu, że stykały się z biszkoptem super go nasączyły.Po przełożeniu i udekorowaniu tortu włożyłam go na kilka godzin do lodówki.Niestety tort był tak pyszny a gości tak wielu, że nie dałam

Z butelką mleczka w tle

Proponowane wyszukiwania