pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. W oryginalnym przepisie tort należy polukrować. Ja przełożyłam go kremem czekoladowym. Krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady, Czekoladę rozpuścić(...)pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Na jednym placku ułożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim plackiem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Można rozsmarować równo, pod „linijkę”, ale można zrobić to „niedbale”. Otrzymamy wówczas inny, chyba ciekawszy obraz tortu :) Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną
królestwo garówkawę, puder i cukier z wanilią, Wszystko RAZEM ubijamy aż masa zgęstnieje. Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem (jak zrobiły moje dziewczyny), na dnie układamy warstwę biszkoptów, wykładamy ok.1/4 kremu kawowego, układamy drugą warstwę biszkoptów, na nich rozsmarowujemy 1/4 kremu kawowego. Następnie wykładamy warstwę ciastek, które przykrywamy 1/4 kremu kawowego, kolejna warstwa herbatników i ostatnia warstwa kremu kawowego. Wierzch lekko
Smaczne Zdrowefood). Ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową Składniki: Spód: 180g pełnoziarnistych herbatników, mogą być w czekoladzie 80g masła – roztopionego Środek: 1 puszka masy krówkowej 1 łyżeczka soli morskiej Krem: 600ml śmietanki kremówki 36% 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Dodatkowo: poszatkowane orzeszki do ozdoby Spód: 1. Ciasta zemleć(...)wyłożyć masę krówkową, ale tak, aby pomiędzy brzegiem tortownicy, a masa krówkową zostało 1-2cm odstępu, patrz zdjęcie poniżej. Na dalsze przygotowania wstawić tortownicę do zamrażalnika lub lodówki. Krem: 3. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym , 1 łyżkę śmietanki dodać do odłożonej masy krówkowej, wymieszać i wstawić pod przykryciem
Mała Cukierenkaśrednicy 16 cm około 4 godzin Składniki: biszkopt: 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 kropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku(...)zagotowania. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić. Masło ubić na puszystą masę, powoli dodając wystudzony budyń. złożenie tortu: Pierwszy z blatów biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem, wyłożyć 1/3 kremu budyniowego. Położyć kolejny blat biszkoptu i ponownie nasączyć. Wyłożyć kolejną porcję kremu budyniowego. I to samo zrobić z ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć i obłożyć tort na wierzchu i po bokach kremem budyniowym
Ania i Marcin gotująsyropem klonowym, który bardzo dobrze komponuje się z mascarpone. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie podać deser, to pobudzi zmysły waszych gości, jeśli używacie małych dyni hokkaido, możecie podać krem w skorupach dyni. Zadbajcie o swoje zdrowie i o swoje zmysły, gotując z Ambition hashtag #Ambition Pomogą Wam w tym wysmakowane i niebanalne naczynia oraz akcesoria kuchenne marki Ambition, które znajdziecie(...)dyni, energicznie wymieszaj całość. Ubij schłodzoną kremówkę* na sztywno z cukrem waniliowym. Domieszaj przy pomocy szpatułki do przygotowanej uprzednio masy z dyni i mascarpone. Wypełnij opróżnione dynie przygotowanym kremem. Posyp z wierzchu uprażonymi migdałami. Wstaw na około 4 godziny do lodówki. Przed podaniem dodaj do każdej dyni likier kawowy, po około jedną, dwie łyżki do każdej porcji (ilość wedle uznania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawcale drożdży, są za to gotowane ziemniaki! Do przygotowania takich pysznych rogali świetnie nadadzą się resztki z obiadu:) Przygotowuje się je bardzo szybko, równie szybko znikają:) Do nadzienia użyłam kremu przygotowanego z orzechów włoskich i kremu czekoladowego, myślę, że smakowałyby równie wspaniale z marmoladą. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Przepis wyszperany w broszurce "Potrawy z ziemniaków. Wydanie specjalne Przyślij Przepis(...)składniki: ciasto: 250 g gotowanych ziemniaków 350 g mąki pszennej 100 g cukru jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju nadzienie: 150 g orzechów włoskich 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Orzechy zmielić, połączyć z kremem czekoladowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, cukier i jajko; wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość
6nieboZupa krem z kalafiora to kolejny pomysł na szybki obiad. Ważne jest, aby zupę dobrze doprawić według upodobań smakowych, ponieważ kalafior po ugotowaniu sam w sobie jest nieco mdły. Zupę podajcie z koperkiem i grzankami . Smacznego! Zobaczcie też: 8 przepisów na zupy krem Przepis na krem z kalafiora Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut Składniki główka kalafiora około(...)zeszklenia. 3 Całość zalewamy gorącym bulionem i kiedy się zagotuje, blendujemy zupę. 4 Po zblendowaniu dodajemy musztardę i inne przyprawy. 5 Podajemy z koperkiem i grzankami. Artykuł Zupa krem z kalafiora pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiCiasto na weekend, fajny pomysł i ciekawy przepis na ciasto dla całej rodziny. Chlebek dyniowy z dużą ilością kremu z dyni to zdecydowanie to co lubię. Przepis poniżej: SKŁADNIKI: NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY: - 1/2 opakowania szafranu - 1 cała szklanka puree z pieczonej dyni piżmowej lub hokkaido - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła(...)rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem. NA CIASTO NA CHLEBEK: - 2 szklanki mąki pszennej typ 480 - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 220 ml ciepłego mleka 3,2% - 3 łyżki cukru - cukier waniliowy - cynamon - 1 płaska łyżeczka - kardamon - 1/4 łyżeczki - 1/4 kostki masła (nie używaj margaryny! ) - 2 jaja - 1 żółtko Mąkę wsyp do miski. Zrób
SMYKWKUCHNIbitą śmietaną i świeżymi owocami; postanowiłam przełamać ten stereotyp. Przygotowałam ciasto bezowe w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie, z pachnącym cynamonem dżemem z gruszek i dyni , przełożone gęstym ale lekkim kremem budyniowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, czasochłonnych bez, to ciasto przygotowuje się niemal błyskawicznie! Pianę z białek piecze się bardzo krótko, przekłada gotowym dżemem i gorącym kremem, potem tylko ciasto wymaga(...)Jeśli mamy ochotę na coś smacznego, efektywnego i niewymagającego ten przepis będzie idealny! składniki: beza: 1 szkl białek 300 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka octu szczypta soli krem: 500 ml mleka budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 100 g masła ponadto: dżem dyniowo-gruszkowy Białka ubić z solą, pod koniec dodając partiami cukier. Do gładkiej, lśniącej masy dodać mąkę
6niebonowość w moim kulinarnym świadku.Tak eksperyment stal się czynem :) Składniki na biszkopt : jaja 5 szt L mąka pszenna 8 łyżek cukier 4 łyżki Składniki na krem: śmietana 30% 400 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki kakao 2 łyżki barwnik czerwony trzy kropelki Składniki na gruszkę karmelizowaną: 6 łyżek masła 6 średnich gruszek takich średnio(...)jedna stronę.Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Piekę 20 minut w 170 stopniach.Po ostudzeniu kroję biszkopt na trzy placki. Pierwszy placek smaruje kremem, przykładam drugim plackiem i kładę gruszkę karmelizowaną,przykładam trzecim plackiem i na wierzch idzie krem różowy oraz dekoracja różowa Krem: Ubijam śmietanę z cukrem i dodaje partiami mascarpone
Różowa kuchniamargaryny 5 jajek szklanka i łyżka cukru 2 szklanki i 2 łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny POLEWA pół margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając(...)ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać po łyżce zimnego kremu
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. KREM: Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie
Gotuję Testujęprzyzwoita. Masło ( temp pokojowa ) miksujemy z cukrem aż będzie białe i puszyste. Do takiego dodajemy po łyżce kaszki i dalej miksujemy. Gdy wszystko jest już połączone wsypujemy do kremu połowę wiórek jakie zostały i wymieszać, ale już łyżką. Masę dzielimy na trzy części i pierwszą wykładamy na przygotowane krakersy. Równamy i znów dajemy warstwę ciastek lekko(...)resztą wiórek, które lekko wciskamy w masę. Jak wiadomo krakersy są suche i to ciasto nabiera smaku dopiero następnego dnia jak najdą wilgocią i smakiem kremu. Moja rada jest taka, że nie ma co szaleć z cukrem. Wiórki same w sobie są słodkie, a słone krakersy jeszcze bardziej podkręcają słodycz całego ciasta. Dobrym testem na słodycz
Dieta moja pasjaSnickers to efektowne i pyszne ciasto, dzięki połączeniu kremu budyniowego, kajmaku i orzechów. Idealne do niedzielnej kawki a także na różne imprezy okolicznościowe. Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc może i na Waszych stołach zagości to ciasto :) Składniki na biszkopt: * 340 g mąki * 150 g masła * 100 g cukru pudru * 1 jajko * 2 łyżki miodu * 1/2 łyżeczki sody(...)nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Oba płaty ciasta wystudzić. Składniki na krem: * 1 duży budyń śmietankowy na 750 ml mleka * 600 ml mleka * 2 żółtka * 175 g masła * 4 łyżki cukru * 2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy cukier
Zrób to smacznie