krem - 19817 przepisów (strona:281/1322)

Pieczarki nadziewane szpinakiem, chorizo i kremem z nerkowców. 134

zrobić całkiem duży jej zapas :-). Jeden przepis z chorizo na blogu już jest, czyli śniadaniowe muffinki jajeczne z chorizo. Czas na drugi przepis , czyli pieczarki nadziewane chorizo, szpinakiem i kremem z orzechów nerkowca. Najpierw przygotowywałem je z myślą o grillu, ale ostatecznie wyszło jako danie do piekarnika. Sprawdzi się idealnie jako przystawka lub danie główne. Można je zaserwować znajomym, którzy(...)wodzie przez noc) kolendra i pietruszka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Orzechy nerkowca wyciągamy z wody, osuszamy, wrzucamy do blendera i blendujemy, aż uzyskamy z nich gęsty krem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy drobno pokrojoną cebulę, delikatnie ją brązowimy. Kolejno dokładamy drobno pokrojone chorizo i podsmażamy około 4-6 minut, aż zrobi się złote. Kolejnym krokiem jest połączenie składników

PaleoLife
POŻEGNALNY TORT DLA PRZYJACIÓŁ 112

cynamonem,szczyptą kardamonu. Dokładnie wymieszać.Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wlać do niej ciasto.Piec w 180st. przez 30 min.Ostudzić i przeciąć na 3 części. Robimy teraz krem i proszku budyniowego gotujemy budyń dość gęsty.Wystudzić.Miękkie masło miksujemy z budyniem i cukrem pudrem,gdy jest gładkie dodajemy ser ricotta (po łyżce sprawdzając czy masa nie jest(...)płynna).Krem musi dać się rozsmarować gładko na cieście. Ciasto nasączamy ponczem(wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem). Pierwszy spodni blat smarujemy dżemy porzeczkowym,przykrywamy następnym blatem ciasta,smarujemy kremem,posypujemy  płatkami migdałów,znów układamy blat ciasta.Całe ciasto smarujemy resztą kremu,obsypujemy boki płatkami migdałów,a na wierzchu np.wyciskamy rozetki z kremu.Przystrajamy tak jak nam się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
leśny mech w formie tortu 295

suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a najlepiej pozostawiamy do następnego dnia. Następnie równo ścinamy górę ciasta i kruszymy. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 100 g cukru pudru dodatkowo: maliny i borówki do dekoracji wykonanie: Serek rozmiksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę(...)dodajemy do serka miksujemy do połączenia się. Krem dzielimy na dwie części. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy na paterze, wykładamy równomiernie na niego 1/2 cz. kremu, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy wraz z bokami pozostałym kremem. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy np. malinami i borówkami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Jaglanka bananowa z mango podana z jagodami, arbuzem i granolą 103

przeróżnych składników, które po złączeniu w jedną potrawę okazują się najlepszym połączeniem. Tym razem tak było. Banan, mango, arbuz i jagody. Brzmi jak sałatka owocowa a jest to przepyszny krem z dodatkiem kilku owoców. Całość bardzo letnia, orzeźwiająca ale zarazem sycąca i smaczna. Z pewnością bomba... witaminowa! Składniki (na 2 porcje): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki wody(...)jagód syrop klonowy do polania Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę. Ugotowaną kaszę, jogurt naturalny, banana i mango miksuję na gładki krem. Krem przekładam do miseczki, dekoruję pokrojonym w kostkę arbuzem, świeżymi jagodami, granolą i syropem klonowym. Podaję od razu lub przechowuję krem bez dodatków w lodówce przez noc, jeśli chcę

Mango Papaja
Tort śmietankowo czekoladowy 204

Tort śmietankowo czekoladowy Składniki : Biszkopt jajka - 7 szt cukier - 1 szkl mąka - 1 szkl olej - 2 łyżki kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem 400 ml śmietana 36 % 650 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 - łyżka żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo : lentilki rurki białe czekoladowe Poncz : 0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody 1 - łyżeczka(...)ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut w 180 stop. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem : Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka , dalej ubijać. Następnie powoli wlewać płynną żelatynę

Kuchnia Danusi
Krem z selera naciowego i pomidorów 152

Pierwsze wzmianki na temat zupy-krem pochodzą z początków XIX wieku. Wtedy jednak nazywane były puree, a ich receptura przywędrowała do nas z Francji. Niestety nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. Głównie ze względu na żmudny proces przygotowania, który wymagał dokładnego przetarcia zupy, tak aby nie pozostał w niej żaden cały kawałek warzywa. Dzisiaj dzięki mikserom i blenderom ich przygotowanie(...)naprawdę bardzo szybko. Nie musimy również kroić warzyw w równą kostkę, gdyż całość i tam zblendujemy. W tym wpisie chciałbym przedstawić przepis na smaczny i ciekawy w smaku krem z selera naciowego i pomidorów. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 gałązek selera naciowego 1 mały seler 1 pietruszka 2 marchewki 1 duży ziemniak 4 duże pomidory 2 litry wody

Jacob Tastes
CZEKOLADOWE CIASTO Z JAGODAMI 146

dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami   SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy w misce. Białka(...)mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty. Krem: śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę studzimy kilka godzin. Następnie ubijamy wystudzoną masę, dodajemy śmietan-fix. Biszkopt

słodki bratek
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 215

Przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych gości. Smak jagód idealnie komponuje się z kremem i makowym spodem. Polecam! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem(...)lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i wlać pozostałą tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki. Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce

Passions hobbies life
CZEKOLADOWE KREMOWE CIASTO ( bez mąki, bez pieczenia ! ) 200

kakao. Konsystencja jest aksamitnie kremowa, dominuje smak czekolady :) Składniki: Spód: ♥ 2 szklanki wiorków kokosowych ♥ 1/4 szklanki płynnego słodzidła (np.syrop z agawy, miód itp) ♥ łyżka oleju kokosowego ♥ szczypta soli Krem: ♥ 2 awokado ♥ puszka mleka kokosowego 400ml ♥ 1/2 szklanki kakao ♥ 1/2 szklanki płynnego słodzidła ♥ 2 łyżki oleju kokosowego ♥ szczypta ekstraktu waniliowego Polewa: ♥ 3 łyżki kakao + kilka łyżek płynnego słodzidła (lub roztopiona gorzka(...)czekolada) Wykonanie: Spód: Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż zmielą się na "mąkę". Mieszamy je z pozostałymi składnikami i formujemy spód naszego ciasta. Krem: Wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym miksujemy w blenderze lub ubijamy ręcznie, tak aby powstał krem. Mleko kokosowe miksujemy na bitą śmietanę i przekładamy ją do kremu, delikatnie łącząc ze sobą obie masy. Gotowy mus przelewamy

Kasia Sarna
Cytrynowa tarta jaglana 143

nagrzanym do 180C piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolki i papier. Ciasto wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku(...)skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy na upieczony spód i pozostawiamy do jego całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy posypkę kokosową. S kładniki na kokosową posypkę: 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego Przepis na kokosową posypkę

Emcia Pichci
Sernik jagodowy na spodzie z granoli 137

półtłustego lub tłustego) 150 gram mascarpone 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 gram musu z jagód* Blueberries curd (Krem jagodowy): 3/4 szklanki cukru 100 gram rozpuszczonego masła 3 jajka 1/3 szklanki soku z jagód* Dodatkowo: 200 gram jagód i borówek do dekoracji *Jagody miksuję na mus w malakserze(...)przecieram przez gęste sito. Mus jagodowy wykorzystuję do masy serowej, natomiast powstały sok do kremu jagodowego. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Granolę miksuję na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie całość miksuję. Składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam przygotowany spód ciasta, mocno przyciskając do dna formy. Tortownicę umieszczam w rozgrzanym piekarniku i podpiekam

Mango Papaja
Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń 121

dalej, wobec tego nie mogło zabraknąć moich ukochanych naleśników. Są bardzo proste, wiele nie różnią się w przygotowaniu od tych zwykłych, a są nieziemskie! Delikatnie kokosowe, z pysznym jogurtowym kremem z szałwią hiszpańską z kokosowym posmakiem, a do tego pyszny mus brzoskwiniowy i świeże owoce... nie może być lepiej. Wierzcie mi! :) Kokosowe nasiona chia: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej pół(...)zwykłe, więc nie martwcie się jeśli podczas smażenia nie nabiorą koloru. Układamy je na sobie i przykrywamy, by nie wyschły. Z tej ilości składników wychodzi ok. 10-11 naleśników. Krem jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 200 g śmietany kremówki (30% lub 36%) kokosowe nasiona chia 4 łyżki cukru pudru Do miski przekładamy jogurt oraz nasiąknięte mleczkiem kokosowym nasiona chia. Wszystko

Cooking Monster
Torcik Orbita 138

Składniki na jasny biszkopt 5 jajek 80 g mąki pszennej tortowej 90 g drobnego cukru                 Składniki na   krem maślano- budyniowy: 1 l mleka 2,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 5 łyżek cukru 500 g masła o temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru             Składniki(...)koniec wsypałam mąkę i wymieszałam łopatką. Masę przelałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia   i wstawiłam do piekarnika na 15 minut (należy piec do suchego patyczka).     Krem maślano-budyniowy: Z 1 litra mleka odlałam 1 szklankę,   wsypałam proszek budyniowy i cukier. Wymieszałam. Rondel z grubym dnem przepłukałam zimną wodą, wlałam resztę mleka i zagotowałam. Zdjęłam

Kuchnia u Krysi
Jubileuszowy tort z kremem kawowo-śmietankowym 168

cukru 1 łyżka cukru waniliowego 110 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2   łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego     Składniki na krem kawowy: 750 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki kawy cappuccino waniliowe 350 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ¼ łyżeczki spirytusu(...)Składniki na krem śmietankowy: 500 ml zimnej śmietany kremówki   (30%) 2 łyżki cukru pudru sok z cytryny 1 łyżka żelatyny     Składniki na poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka spirytusu sok z połowy cytryny   Wykonanie biszkoptu: Do misy miksera wsypałam cukier i cukier waniliowy. Wbiłam całe jajka i zmiksowałam na bardzo puszysty krem. Miksowałam końcówką

Kuchnia u Krysi
Tiramisu bez jajek na spodzie czekoladowym 139

składniki umieścić w misie blendera. Miksować, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć do keksówki z wyjmowanym dnem (najlepiej silikonowa + szklane dno). Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu. Krem: 250 ml śmietany 36 %  250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i ser ubić do otrzymania sztywnego kremu. Dodać cukier, krótko(...)mocnego naparu kawowego, schłodzonego (3-4 łyżeczki kawy) 3 łyżki likieru kawowego ciemne kakao do oprószenia Biszkopty maczać w naparze wymieszanym z alkoholem, układać wzdłuż formy. Przykryć kolejną 1/3 kremu. Postępować tak do wyczerpania składników. Wierzch deseru oprószyć ciemnym kakao. Schłodzić min 2 godziny. Smacznego

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania