krem - 19817 przepisów (strona:281/1322)

Jaglanka bananowa z mango podana z jagodami, arbuzem i granolą 107

przeróżnych składników, które po złączeniu w jedną potrawę okazują się najlepszym połączeniem. Tym razem tak było. Banan, mango, arbuz i jagody. Brzmi jak sałatka owocowa a jest to przepyszny krem z dodatkiem kilku owoców. Całość bardzo letnia, orzeźwiająca ale zarazem sycąca i smaczna. Z pewnością bomba... witaminowa! Składniki (na 2 porcje): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki wody(...)jagód syrop klonowy do polania Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę. Ugotowaną kaszę, jogurt naturalny, banana i mango miksuję na gładki krem. Krem przekładam do miseczki, dekoruję pokrojonym w kostkę arbuzem, świeżymi jagodami, granolą i syropem klonowym. Podaję od razu lub przechowuję krem bez dodatków w lodówce przez noc, jeśli chcę

Mango Papaja
Tort śmietankowo czekoladowy 209

Tort śmietankowo czekoladowy Składniki : Biszkopt jajka - 7 szt cukier - 1 szkl mąka - 1 szkl olej - 2 łyżki kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem 400 ml śmietana 36 % 650 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 - łyżka żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo : lentilki rurki białe czekoladowe Poncz : 0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody 1 - łyżeczka(...)ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut w 180 stop. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem : Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka , dalej ubijać. Następnie powoli wlewać płynną żelatynę

Kuchnia Danusi
Krem z selera naciowego i pomidorów 164

Pierwsze wzmianki na temat zupy-krem pochodzą z początków XIX wieku. Wtedy jednak nazywane były puree, a ich receptura przywędrowała do nas z Francji. Niestety nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. Głównie ze względu na żmudny proces przygotowania, który wymagał dokładnego przetarcia zupy, tak aby nie pozostał w niej żaden cały kawałek warzywa. Dzisiaj dzięki mikserom i blenderom ich przygotowanie(...)naprawdę bardzo szybko. Nie musimy również kroić warzyw w równą kostkę, gdyż całość i tam zblendujemy. W tym wpisie chciałbym przedstawić przepis na smaczny i ciekawy w smaku krem z selera naciowego i pomidorów. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 gałązek selera naciowego 1 mały seler 1 pietruszka 2 marchewki 1 duży ziemniak 4 duże pomidory 2 litry wody

Jacob Tastes
CZEKOLADOWE CIASTO Z JAGODAMI 149

dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami   SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy w misce. Białka(...)mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty. Krem: śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę studzimy kilka godzin. Następnie ubijamy wystudzoną masę, dodajemy śmietan-fix. Biszkopt

słodki bratek
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 219

Przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych gości. Smak jagód idealnie komponuje się z kremem i makowym spodem. Polecam! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem(...)lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i wlać pozostałą tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki. Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce

Passions hobbies life
CZEKOLADOWE KREMOWE CIASTO ( bez mąki, bez pieczenia ! ) 213

kakao. Konsystencja jest aksamitnie kremowa, dominuje smak czekolady :) Składniki: Spód: ♥ 2 szklanki wiorków kokosowych ♥ 1/4 szklanki płynnego słodzidła (np.syrop z agawy, miód itp) ♥ łyżka oleju kokosowego ♥ szczypta soli Krem: ♥ 2 awokado ♥ puszka mleka kokosowego 400ml ♥ 1/2 szklanki kakao ♥ 1/2 szklanki płynnego słodzidła ♥ 2 łyżki oleju kokosowego ♥ szczypta ekstraktu waniliowego Polewa: ♥ 3 łyżki kakao + kilka łyżek płynnego słodzidła (lub roztopiona gorzka(...)czekolada) Wykonanie: Spód: Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż zmielą się na "mąkę". Mieszamy je z pozostałymi składnikami i formujemy spód naszego ciasta. Krem: Wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym miksujemy w blenderze lub ubijamy ręcznie, tak aby powstał krem. Mleko kokosowe miksujemy na bitą śmietanę i przekładamy ją do kremu, delikatnie łącząc ze sobą obie masy. Gotowy mus przelewamy

Kasia Sarna
Cytrynowa tarta jaglana 147

nagrzanym do 180C piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolki i papier. Ciasto wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku(...)skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy na upieczony spód i pozostawiamy do jego całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy posypkę kokosową. S kładniki na kokosową posypkę: 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego Przepis na kokosową posypkę

Emcia Pichci
Sernik jagodowy na spodzie z granoli 141

półtłustego lub tłustego) 150 gram mascarpone 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 gram musu z jagód* Blueberries curd (Krem jagodowy): 3/4 szklanki cukru 100 gram rozpuszczonego masła 3 jajka 1/3 szklanki soku z jagód* Dodatkowo: 200 gram jagód i borówek do dekoracji *Jagody miksuję na mus w malakserze(...)przecieram przez gęste sito. Mus jagodowy wykorzystuję do masy serowej, natomiast powstały sok do kremu jagodowego. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Granolę miksuję na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie całość miksuję. Składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam przygotowany spód ciasta, mocno przyciskając do dna formy. Tortownicę umieszczam w rozgrzanym piekarniku i podpiekam

Mango Papaja
Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń 128

dalej, wobec tego nie mogło zabraknąć moich ukochanych naleśników. Są bardzo proste, wiele nie różnią się w przygotowaniu od tych zwykłych, a są nieziemskie! Delikatnie kokosowe, z pysznym jogurtowym kremem z szałwią hiszpańską z kokosowym posmakiem, a do tego pyszny mus brzoskwiniowy i świeże owoce... nie może być lepiej. Wierzcie mi! :) Kokosowe nasiona chia: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej pół(...)zwykłe, więc nie martwcie się jeśli podczas smażenia nie nabiorą koloru. Układamy je na sobie i przykrywamy, by nie wyschły. Z tej ilości składników wychodzi ok. 10-11 naleśników. Krem jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 200 g śmietany kremówki (30% lub 36%) kokosowe nasiona chia 4 łyżki cukru pudru Do miski przekładamy jogurt oraz nasiąknięte mleczkiem kokosowym nasiona chia. Wszystko

Cooking Monster
Torcik Orbita 143

Składniki na jasny biszkopt 5 jajek 80 g mąki pszennej tortowej 90 g drobnego cukru                 Składniki na   krem maślano- budyniowy: 1 l mleka 2,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 5 łyżek cukru 500 g masła o temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru             Składniki(...)koniec wsypałam mąkę i wymieszałam łopatką. Masę przelałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia   i wstawiłam do piekarnika na 15 minut (należy piec do suchego patyczka).     Krem maślano-budyniowy: Z 1 litra mleka odlałam 1 szklankę,   wsypałam proszek budyniowy i cukier. Wymieszałam. Rondel z grubym dnem przepłukałam zimną wodą, wlałam resztę mleka i zagotowałam. Zdjęłam

Kuchnia u Krysi
Jubileuszowy tort z kremem kawowo-śmietankowym 172

cukru 1 łyżka cukru waniliowego 110 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2   łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego     Składniki na krem kawowy: 750 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki kawy cappuccino waniliowe 350 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ¼ łyżeczki spirytusu(...)Składniki na krem śmietankowy: 500 ml zimnej śmietany kremówki   (30%) 2 łyżki cukru pudru sok z cytryny 1 łyżka żelatyny     Składniki na poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka spirytusu sok z połowy cytryny   Wykonanie biszkoptu: Do misy miksera wsypałam cukier i cukier waniliowy. Wbiłam całe jajka i zmiksowałam na bardzo puszysty krem. Miksowałam końcówką

Kuchnia u Krysi
Tiramisu bez jajek na spodzie czekoladowym 147

składniki umieścić w misie blendera. Miksować, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć do keksówki z wyjmowanym dnem (najlepiej silikonowa + szklane dno). Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu. Krem: 250 ml śmietany 36 %  250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i ser ubić do otrzymania sztywnego kremu. Dodać cukier, krótko(...)mocnego naparu kawowego, schłodzonego (3-4 łyżeczki kawy) 3 łyżki likieru kawowego ciemne kakao do oprószenia Biszkopty maczać w naparze wymieszanym z alkoholem, układać wzdłuż formy. Przykryć kolejną 1/3 kremu. Postępować tak do wyczerpania składników. Wierzch deseru oprószyć ciemnym kakao. Schłodzić min 2 godziny. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Restauracja Abażur | Warszawa 165

pomysł. Po przywitaniu przez kelnera, zaczęliśmy przeglądać menu. Po dylematach i problemach z wyborem dań, na ratunek przyszła do nas właścicielka, która doradziła czego warto spróbować. Nasze menu: Aksamitny krem z buraka z kwaśną śmietaną – 16zł Nic dodać nic ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji(...)musu, jednak właścicielka postanowiła zrobić nam niespodziankę i podała porcję do spróbowania. Powiem jedno: konsystencja musu powaliła mnie na kolana – każdy czekoladoholik musi spróbować tego deseru! Beza z kremem chantilly i owocami – 18 zł Największe zaskoczenie wieczoru: beza! Zazwyczaj bezy są dla mnie zbyt słodkie i twarde, także nigdy nie byłam pierwsza w ich zamawianiu. Tym razem zapewniono

Kuchnia Bazylii
Ciasto malinowe z polewą adwokatową 599

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams(...)nasączenia: 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Malinowe nadzienie: 8-9 łyżeczek żelatyny – 25g 900g malin (mogą być mrożone) 100g cukru Krem: 4 łyżeczki żelatyny 300g śmietanki kremówki 36% 250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) Polewa

Mała Cukierenka
pocałunek cygana 450

pokazać to kolejna wariacja na temat znanego w mojej rodzinie od dawna i bardzo lubianego mazurka cygańskiego . Tym razem pyszne i wilgotne ciasto makowe przełożyłam galaretką ze śliwkami i kremem na bazie serka mascarpone. I jest mega-obłędnie-pyszne! Wygląda niebanalnie i roboty przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:) składniki: ciasto: 300 g gotowej masy makowej(...)puszki 250 g cukru 150 margaryny 6 jajek 3 łyki mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka sody szczypta soli krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny warstwa śliwkowa: ok 500 g śliwek galaretka wiśniowa polewa: 1 jajko 100 g masła 3 łyżeczki

6niebo