Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka Mix C lub inna na ciasto kruche 250 g cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g karob mielony lub kakao 1 łyżeczka wiórki kokosowe 3 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy(...)łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki krem kokosowy: mleko kokosowe puszka 400 ml skrobia kukurydziana 5 łyżek masło lub margaryna bezmleczna 125 g cukier puder 4 łyżki aromat waniliowy kilka kropli borówki i chipsy kokosowe do dekoracji Jeśli dozwolone są jajka to zamiast siemienia lnianego i mleka można dodać dwa żółtka. Zamiast
głodny alergikdawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej(...)Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 250 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym
Made By Mom And Sonupieczeniem... ... a tutaj po: A Teraz pora na wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami. Jako, że nie ma jeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej(...)garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka groszków kokosowych w czekoladzie - 300g masy kajmakowej o smaku orzechowym Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Wystudzoną zmiksować z mascarpone. Krem wyłożyć na bezę. Następnie masę kajmakową podgrzać (można dodać odrobinę masła – będzie bardziej lejąca się), przestudzić i polać po kremie. Na krem i kajmak posypać pokrojone kawałki banana, uprażone orzeszki
Sajkofanka smakubyła zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam.P.S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później problemu(...)wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) ok. 3/4 szkl. wody 3 łyżki cukru 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę/paseczki 1/2-3/4 szkl. wódki lub rumu Krem budyniowy (gotowy lub domowej roboty) krem karpatkowy Delecta 200 g masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady 100 g masła 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Przygotowanie śliwek i ponczu (wykonać
coolinarnastrefa.blogspot.comPomimo obaw, że nie uda się za pierwszym razem postanowiłam wypróbować. Okazało się, że jest prostym do wykonania deserem o delikatnej strukturze kremu przykrytego skorupką ze skarmelizowanego cukru. Kto nie próbował koniecznie musi spróbować- polecam. /przepis ze stronki mojewypieki.com/ Składniki: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 laska wanilii 4 żółtka 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki cukru(...)ramekiny). Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawiamy foremki z masą i zapiekamy około 45 minut do godziny (w zależności od ilości masy w raekinach). Pod koniec pieczenia sprawdziamy, czy krem jest gotowy - środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie
Pudełko rozmaitościznajomych. Miał być letni, lekki, dla dziewczynki, mało skomplikowany a zarazem uroczy i smaczny. Na tą okazję powstał 4 – warstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami, z śmietankowym kremem, z frużeliną z owoców letnich, z pokruszonym biszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich. Poezja. Bajka. Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze. Smak(...)Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty. Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę. Mieszamy
Made By Mom And Sonciągu jednego dnia! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a smakuje naprawdę pysznie!! Robiłam je już wielokrotnie i śmiało może konkurować z naszym ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:) foremka 24x27 cm Krem chałwowy: 500ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 150g masła, 300g chałwy(...)100ml śmietanki 36%, 2 łyżeczki cukru pudru. Na dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Z miłości do słodkościrozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki teraz w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i zostawić do wystudzenia śmietana(...)biedronki - rózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie
W Mojej Kuchni LubięPochwalę się Wam czymś cudownym.Jakiś czas temu na fan pagu Perfumerii Douglas była akcja - testowanie.Do testów był produkt z linii Douglas Seathalasso - krem do ciała. W skład serii wchodzą: - krem do ciała- balsam do ciała- maseczka- peeling- żel pod prysznic- woda toaletowa To, że znalazłam się w gronie 30-stu testerek, które otrzymały Body Cream, niezmiernie(...)rozpakowałam przesyłkę i otworzyłam pudełeczko... Od razu pospiesznie otworzyłam słoiczek i oniemiałam. Zapach, który się z niego wydobył oczarował mnie. Niezwykle delikatny, subtelny - trafił w moje gusta. Krem pachnie jak bukiet fiołków. Gdy otwieram słoiczek, moje zmysły doznają rozkoszy, a umysł przenosi mnie na wielką fiołkowa polanę. Czuję się jak w raju. Kolor kosmetyku to kolor błękitnego, czystego nieba
kolorowotorcikowopieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY:* sok z 3 cytryn* sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale z grejpfruta )* 180 g masła* 320 g cukru pudru* 5 jajek* 10 g żelatyny ( w oryginale jest(...)namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru* 75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą
kolorowotorcikowowystudzonej kawie i układałam na dnie każdej miseczki. Biszkopty maczamy szybko, aby pod wpływem płynu nie połamały się zanim doniesiemy je do miseczki :) Na warstwę biszkoptów wyłożyłam warstwę kremu, który ładnie otulił biszkopty, wypełniając przerwy pomiędzy nimi. Krem posypałam przesianym gorzkim kakao, na które wyłożyłam druga i ostatnią warstwę biszkoptów, na nie krem, kakao a na koniec bezy. Miseczki wstawiłam(...)lodówki i w moim przypadku po 1 godzinie deser był już gotowy i w większości zjedzony. Deser pod wpływem chłodu lekko tężeje, więc nie martwimy się początkową konsystencją kremu, gdyż jest ona bardziej luźna od tej, którą po schłodzeniu zjadamy :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem ananasowo-kokosowy 200 g kawałków ananasa z puszki 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować(...)gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników. Waniliowy krem mascarpone 150 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski Serek za pomocą łyżki rozetrzeć dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć cały krem ananasowo-koksowy
Moniki Smakołykinaprawdę to można zrobić obie zupy za jednym razem. Jeśli ktoś nie lubi zup-kremów, to zjada zupę brokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam(...)jogurt, a następnie wlać trochę gorącej zupy. Nigdy odwrotnie, bo jogurt/śmietana się zetnie i zupa nie będzie ładnie wyglądać! W tej postaci zupa jest klasyczna. Żeby zrobić zupę-krem to należy przełożyć do malaksera dwie chochelki zupy - na jedną porcję - i zmiksować. Ewentualnie przelać do wysokiego naczynia dwie chochelki zupy i zmiksować końcówką do rozdrabniania Można przybrać kilkoma kostkami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkońce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka(...)gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy na bok Dlaczego podzieliłam szparagi na trzy grupki? Ponieważ główkami ozdabiamy gotową już zupę-krem. Z kolei środki podzielone na grube plastry łatwiej będzie można odróżnić od zdrewniałych końcówek, które zostawiamy niepokrojone, tylko w całości Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki Dymkę wraz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combarwnikowi, ale jako że ciasto było specjalnym zamówieniem smyków sztuczny barwnika zamieniłam na koncentrat buraczany. Kolor może nie jest tak intensywny ale efekt i tak wspaniały. Zmieniłam również skład kremu i zamiast masła użyłam kremówki. Wyszło pysznie i bardzo walentynkowo. Chłopaki z zachwytem podziwiali i z apetytem pałaszowali. Walentynkowe RED VELVET RED VELVET Składniki Ciasto 2 i 1/2 szklanki(...)cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 łyżka kakao 4 łyżki koncentratu buraczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soli Krem 300 gram serka kremowego typu Philadelfia 150 ml kremówki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól
Magiczna kuchnia Darii